nuqqa 0 Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Witajcie!Mam dziwny problem. Podłączone mam 2 monitory, jeden bezpośredni na HDMI, drugi też HDMI ale do przejściówki DVI-> HDMI bo grafika nie ma 2 slotów HDMI.Przez bardzo długi czas było ok, jednak ostatnio coś złego się dzieje.Ekran czasem gaśnie, czasem po kilka razy potem pojawiają się jakieś kreski, dziwne jebanie się grafikii na 2 monitorach.Czasem dochodzi do tego, że system się zwiesza nawet bardzo często ostatnio. Jedyny ratunek to odłączenie 2 monitora (tego na DVI, nie testowałem na odwrót)...Jak już gasną to często 2 na raz. Dodatkowo np. wtedy wszystko się ścina.Np. leci spotify, jest jedno lub 2 mrugnięcia, naglę czarny ekran i się wszystko ścina. Potem czasem obraz wróci na 2 monitory, czasem wgl nie wróci i reset trzeba, a czasem wróci z jakimiś dziwnymi kratkami/paskami na obrazie.Czego to może być wina? Uwalona grafika/port/monitor/przełącznik DVI -> HDMI?Totalnie nie wiem gdzie tu lezy problem.. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Podaj specyfikację swojego kompa wraz z marką i mocą zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
nuqqa 0 Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) @BlackCoffe Mój zestaw:Zasilacz be quiet! Straight Power 11 750W 135mm 80Pamięć DDR4 Viper 4 Blackout 32GB/3200 (2x16GB)Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 360Pasta termo Thermal Grizzly Kryonaut 5.5g / 1.5mlObudowa Fractal Design Define 7 TGGigabyte Z490 AORUS PRO AX ATX LGA 1200PROCESOR INTEL CORE i9-10900 S1200 2.8GHz BOXRadeon R9 290 Edytowane 7 Czerwca 2021 przez nuqqa Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17832 Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 7 minut temu, nuqqa napisał: Ekran czasem gaśnie Gaśnie np. podczas grania, czy na pulpicie? Testowałeś jakimś 3dmarkiem obciążenie karty? Cytuj Link to post Share on other sites
nuqqa 0 Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 @worm Podczas wszystkiego, czasem ledwo sie PC otworzy i się już to zaczyna bez żadnych czynności. Nie testowałem 3dmarkiem. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Tu widzę dwóch podejrzanych: albo zasilacz, który nie trzyma napięć i przez to min karta graficzna nie może działać stabilnie albo sama grafa jest uszkodzona i jeszcze ta przejściówka. Masz możliwość pożyczenie od kogoś jego zasilacza do testów bądź sprawdzenia swojej karty graficznej w innym kompie? Cytuj Link to post Share on other sites
nuqqa 0 Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Niestety nie mam właśnie. Jedna osoba poleciła mi zmienić kabel HDMI, na razie zmieniłem i wydaje się, że jest ok. Zobaczymy jednak z czasem. Dam znać. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Jest jeszcze jeden test co możesz zrobić, wyjmij swoją kartę graficzną i podłącz monitor do gniazda na płycie głównej, sprawdzimy zachowanie kompa na integrze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts