Wnk12 10 Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam. Mam do was pytanie, bo kolega chce zakupić RX 6900XT i Ja jako wierny od lat właściciel kart tylko i wyłącznie od stajni "zielonych" polecam jemu RTX 3080 która do monitora 2,5k w zupełności wystarczy do gamingu na Ultra, on idzie w zaparte że chce AMD. Wiem że na karcie AMD akurat tego modelu zyska wiele więcej FPS ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda pod względem technologicznych rozwiązań, czy RTX ma większość zastosowań i opcji w gamingu niż RX 6900XT które sprawią że gry będą wyglądać piękniej czy może RX potrafi ograniczyć włączenia jakichś dodatkowych opcji w grach?? Wypowiedzcie się proszę bo wiem że w kiedyś potrafiło być tak że karty AMD blokowały jakieś dodatki które można było odpalić w niektórych tytułach i stąd moje pytanie się wzięło Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez Wnk12 Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 AMD nie ma dlss 2.0 i słabe jakości sterowników . Resztę niech se kolega zastanowi nad zakupem .Jeśli jakimś cudem jest stanie dostać kartę od ręki od kogoś to rtx inaczej będzie czekał w kolejce z kilka miesięcy . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wnk12 10 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 @ciomasta ok Dzięki za odpowiedź przekażę radę. Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 11 godzin temu, ciomasta napisał: AMD nie ma dlss 2.0 i słabe jakości sterowników . Resztę niech se kolega zastanowi nad zakupem . Jeśli natomiast nie interesuje go rt i rozmycie tekstur przez dlss to sterowniki AMD są ok a karta bardzo dobra. Jaki procesor ma kolega? 1 1 1 3 Cytuj Link to post Share on other sites
AdiPL 19 Napisano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 Dołączę się do dyskusji, ponieważ mam 6800XT i szczerze nie mogę złego słowa na nią powiedzieć. Wbrew powszechnym opinią o RT ta karta tą technologię obsługuje, wystarczy odpowiednio jakość detali poustawiać. W takim CP jest płynnie, znalazłem bardzo dobre ustawienia z RT załączonym. Kwestia DLSS - AMD wypuści w tym roku swoje rozwiązanie, więc żadna dla mnie strata. Jakość sterowników - mam wrażenie, że jest minimalnie gorzej, niż u nv ale nie ma tragedii. Po przesiadce z GTX 1080 zauważyłem, że AMD ma mega ostry obraz u siebie - są w sterownikach różne efekty wyostrzania i to na prawdę działa i wygląda. Dla zainteresowanych to mam Ryzena 7 3700X. Myślałem o przejściu na 5800X, ale po odpaleniu CP2077 to chyba nie mam jednak takiej potrzeby 1 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Navier 373 Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 @AdiPL A widzisz różnicę w obrazie z włączonym i wyłączonym RT? Mowa o CP2077 oczywiście. Ja widzę jedynie różnicę w FPS. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wnk12 10 Napisano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 4.04.2021 o 13:27, AdiPL napisał: Dołączę się do dyskusji, ponieważ mam 6800XT i szczerze nie mogę złego słowa na nią powiedzieć. Wbrew powszechnym opinią o RT ta karta tą technologię obsługuje, wystarczy odpowiednio jakość detali poustawiać. W takim CP jest płynnie, znalazłem bardzo dobre ustawienia z RT załączonym. Kwestia DLSS - AMD wypuści w tym roku swoje rozwiązanie, więc żadna dla mnie strata. Jakość sterowników - mam wrażenie, że jest minimalnie gorzej, niż u nv ale nie ma tragedii. Po przesiadce z GTX 1080 zauważyłem, że AMD ma mega ostry obraz u siebie - są w sterownikach różne efekty wyostrzania i to na prawdę działa i wygląda. Dla zainteresowanych to mam Ryzena 7 3700X. Myślałem o przejściu na 5800X, ale po odpaleniu CP2077 to chyba nie mam jednak takiej potrzeby No niestety ale bardziej wolał bym polecić RTX ze względu na lepsze wsparcie NVIDIA, Ja się niestety przejechałem na poprzednich modelach AMD i dlatego wolę zostać przy zielonych, ciekaw jestem jak bardzo długo będą w dobrym stopniu wspierać te wasze 6900, 6800 itd wcześniej to inaczej u czerwonych to wyglądało, z pełnym szacunkiem może jest lepiej ale jakoś wolę zostać przy tym co obecnie mam... Dziękuje za pomoc, kolega jednak poszedł moją drogą i wziął RTX 3080. Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez Wnk12 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts