matiasmovie 0 Napisano 27 Marca 2021 Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Jaki kupić dysk HDD 4TB (ew. 3TB) , nie istotne są dla mnie prędkości, jak będzie miał 30MB/s mniej to trudno, bardziej chodzi o mniej awaryjne sztuki. Czytałem, że obecnie Segate robi awaryjne nawet te dyski do NAS, więc może coś innego np. WD albo Toshiba? i czy SMR w dyskach jest aż tak problematyczny jeżeli chodzi o długowieczność dysków? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 27 Marca 2021 Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Ja bym łapał na Allegro Hitachi ultrastar, bardzo sobie chwale te dyski. Pracują u mnie w nas-ach. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 27 Marca 2021 Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Hitachi z Allegro to zwykle wyzerowane odpady z serwerów... change my mindSMR należy unikać, głowica ma więcej roboty, a dane są bardziej zagęszczone co nie sprzyja żywotności powierzchni, jak i bitflip. Zwłaszcza jeśli o RAID 5 lub 6 myślisz. Jak do zwykłego PC to kupuj 2 i spinaj w RAID 1, najlepiej z poziomu windowsa. Cytuj Link to post Share on other sites
matiasmovie 0 Napisano 27 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 46 minut temu, kokosnh napisał: Jak do zwykłego PC to kupuj 2 i spinaj w RAID 1, najlepiej z poziomu windowsa. no zamiast raida myślałem o backupowaniu najważniejszych rzeczy na innym dysku co prawda lekko wysłużonym ale dalej działającym (smart wskazuje, że dysk dalej dobry) więc jak nie będzie zbyt często podłączany to pewnie jeszcze posłuży długo, pytane bardziej jaki dysk kupić do PC (nie będę używał NASa) Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 12 godzin temu, kokosnh napisał: Hitachi z Allegro to zwykle wyzerowane odpady z serwerów... change my mind Z każdym sprzętem możesz trafić na oszusta. Ja kupuje zawsze u jednego tego samego dostawcy. Dyski po rozpakowaniu i sprawdzeniu wskazuje 1 uruchomienie i czas pracy taki jaki powinien być. Prędkości są takie jak deklaruje producent. Dyski które kupowałem jako pierwsze (to już 5 lat) cały czas pracują poprawnie i nie wykazują błędów (nas-y mają ustawiony co tygodniowy test dysków no i oczywiście włączone stałe monitorowanie SMART). Cytuj Link to post Share on other sites
matiasmovie 0 Napisano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) 17 godzin temu, kokosnh napisał: spinaj w RAID 1 a to nie jest tak, że jak pliki zaczną się psuć na pierwszym dysku to drugi zacznie takie zepsute kopiować? w sumie tak mnie też naszło, a są programy do backupu poszczególnych folderów, albo np backup który wie ile skopiował i ile musi na następne dyski, np. masz dysk 3TB i chcesz zrobić backup na zewnętrzne dyski 1,5TB i 0,5 i 1TB i sam wie co gdzie co wrzucić? 4 godziny temu, 8gwiazdek napisał: Ja kupuje zawsze u jednego tego samego dostawcy jesteś w stanie podać tego dostawcę? 17 godzin temu, 8gwiazdek napisał: Hitachi ultrastar są różne modele, kupujesz jakiś konkretny? on jest smr czy cmr? Edytowane 28 Marca 2021 przez matiasmovie Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 https://allegro.pl/oferta/hgst-4tb-sata-iii-7-2k-hus724040ale641-64mb-3-5-8859938958 Mogę jedynie zgadywać że CMR, brak dokładnych danych a w sieci jest tylko info z mało wiarygodnych źródeł Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Ultrastar 7K4000, fajne dyski konstrukcyjnie (głośność i temperatura to już inna sprawa), sam w maju 2017 kupiłem HDN724030ALE640, co konstrukcyjnie jest oparty o 7K4000 w sferis niby nówkę (no sam kupiłem na cold backup, więc tak, są fajne). Dostałem oczywiście Refurb-a, nie dość że pisało na naklejce, to jeszcze były widoczne ślady na samym HDD. Data 8 miesięcy wstecz. A to że SMART zerowy, to oznacza tylko tyle, że ktoś go wyzerował... Na szczęście i prawdziwa nówkę bym nie liczył. Ja się poddałem więc... W dniu 28.03.2021 o 13:57, matiasmovie napisał: a to nie jest tak, że jak pliki zaczną się psuć na pierwszym dysku to drugi zacznie takie zepsute kopiować? RAID 1 zapisuje ci natychmiast na obu dyskach/partycjach to samo, jak fizycznie na jednym się zaczną psuć, to drugi jest ok. Oczywiście jak malware wejdzie to jesteś pogrzebany jeśli backupu nie masz. Bo dyski zapisują to samo. W dniu 28.03.2021 o 13:57, matiasmovie napisał: są różne modele, kupujesz jakiś konkretny? on jest smr czy cmr? CMR z tego co pamiętam, tylko nie masz raczej co liczyć na nówkę. Dysk 3-4TB chcesz 7200 rom czy 5400-5900 rpm starczy ? Cytuj Link to post Share on other sites
matiasmovie 0 Napisano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 16 minut temu, kokosnh napisał: Dostałem oczywiście Refurb-a lepiej pewnie jednak kupować nówkę niż jakąś używkę 16 minut temu, kokosnh napisał: Dysk 3-4TB chcesz 7200 rom czy 5400-5900 rpm starczy ? Obecnie zamówiłem już Toshibę P300 3TB (3TB to CMR, 4TB to już SMR), ale pewnie przydałoby się coś jeszcze na backup, tam będą tylko zdjęcia, filmiki itp. wiec raczej prędkość nie jest najważniejsza. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts