dj.marcin 3 Napisano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 32 minuty temu, cooger napisał: Użytkownika i hasło na tym 8.1 masz takiego jak ten założony dla udostępnionego zasobu? Sam laptop jest pożyczony i ma inną nazwę użytkownika i hasło, zaś gdy próbuję się dostać do dysku i wprowadzam w okienku poświadczenia sieciowe, żaden login z hasłem nie wchodzą z tych co udostępniłem, nawet ten na którym zakładałem. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 30 Marca 2021 Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Załóż na NASie użytkownika o dokładnie takiej samej nazwie i haśle. Nie pytaj dlaczego tylko załóż i sprawdź. Cytuj Link to post Share on other sites
dj.marcin 3 Napisano 31 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 W dniu 30.03.2021 o 09:48, cooger napisał: Załóż na NASie użytkownika o dokładnie takiej samej nazwie i haśle. Nie pytaj dlaczego tylko załóż i sprawdź. Nie mam NASa, próbowałem ustawić, ale coś mi nie poszło, spróbuję jeszcze raz, ale proszę powiedz mi, czy zadziała mi to jak dlna, żebym mógł odtwarzać multimedia z pendrive podpiętego do tego mikrotika na tv smart samsung q80 z systemem tizen? Bo jeżeli nie to ja zmienię router na taki co mi wyświetli multimedia z usb na tv, czyli z dlna,jezeli nie ma innego sposobu. Bo na tym mi zależy. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Czy to nas czy inne urządzenie sprawa sprowadza się do udostępniania typu SMB. Windows ma jakiś problem z autentykacją więc radzę to co radzę. SMB nie zadziała z DLNA bo to dwie różne usługi. Potrzebujesz DLNA to postaw serwer DLNA. P.S. Ja wiedziałem, że tak to się skończy Cytuj Link to post Share on other sites
dj.marcin 3 Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 5 godzin temu, cooger napisał: Czy to nas czy inne urządzenie sprawa sprowadza się do udostępniania typu SMB. Windows ma jakiś problem z autentykacją więc radzę to co radzę. SMB nie zadziała z DLNA bo to dwie różne usługi. Potrzebujesz DLNA to postaw serwer DLNA. P.S. Ja wiedziałem, że tak to się skończy A dziad wiedział nie powiedział i to było tak Czy da radę postawić serwer dlna na mikrotiku? Czy potrzebuję jakieś dodatkowe pudełka na prąd? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 To pytanie to juz do kolegi co Mikrotika doradzał Cytuj Link to post Share on other sites
dj.marcin 3 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 W dniu 11.03.2021 o 21:03, 8gwiazdek napisał: Według mnie takim złotym środkiem będzie Mikrotik HAP AC3, ma wszystko. Czy da radę postawić serwer dlna na mikrotiku? Czy potrzebuję jakieś dodatkowe pudełka na prąd? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 nie Cytuj Link to post Share on other sites
dj.marcin 3 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, 8gwiazdek napisał: nie To się rozpisałeś Zadałem dwa pytania, jakbyś mógł powiedzieć jeszcze na które odpowiedziałeś 1. Czy da się ustawić dlna? 2. Da się ale potrzebuję jeszcze jakieś urządzenie. Domniemam,że się nie da,ale potwierdź mi to jeszcze proszę Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Mikrotik nie będzie serwerem DLNA. Można postawić np rapsberry pi z kodi (albo na jakimś komputerze) i podmontować zasoby które są na pendrive w routerze. Cytuj Link to post Share on other sites
dj.marcin 3 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, 8gwiazdek napisał: Mikrotik nie będzie serwerem DLNA. Można postawić np rapsberry pi z kodi (albo na jakimś komputerze) i podmontować zasoby które są na pendrive w routerze. Jeżeli na pendrive podmontować, to pendrive będzie wykorzystany w całości, czy będzie można pliki multimedialne jeszcze dodawać i usuwać. Ten router ma tylko jedno wejście USB. Cytuj Link to post Share on other sites
dj.marcin 3 Napisano 17 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 W dniu 29.03.2021 o 19:12, cooger napisał: Użytkownika i hasło na tym 8.1 masz takiego jak ten założony dla udostępnionego zasobu? W dniu 29.03.2021 o 10:52, 8gwiazdek napisał: Czy na tym kompie z windows 8.1 (ja to całkiem pominąłem tą dystrybucję 8.x) masz włączoną obsługę SMB 1.0 ? Okazało się, że miałem sieć publiczną ustawioną na laptopie z win8.1, zmieniłem sieć na prywatną i działa,ale odkryłem to już na nowym routerze. Ponieważ finalnie oddałem mikrotika i kupiłem używanego Netgear R7000 z wgranym systemem FreshTomato, prosty w obsłudze i wszystko działa, dyski podłączam dwa i działają jak ta lala z telewizorem i komputerami Jeszcze tylko reklamy na yt muszę ogarnąć w adblock, bo nie działa na yt. Dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 YouTube bez reklam jest z uBlock Origin. Cytuj Link to post Share on other sites
gavron 27 Napisano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 4 godziny temu, dj.marcin napisał: Okazało się, że miałem sieć publiczną ustawioną na laptopie z win8.1, zmieniłem sieć na prywatną i działa,ale odkryłem to już na nowym routerze. Ponieważ finalnie oddałem mikrotika i kupiłem używanego Netgear R7000 z wgranym systemem FreshTomato, prosty w obsłudze i wszystko działa, dyski podłączam dwa i działają jak ta lala z telewizorem i komputerami Jeszcze tylko reklamy na yt muszę ogarnąć w adblock, bo nie działa na yt. Dziękuję wszystkim za pomoc Wymieniłeś Mietka na .... Nie skomentuje zakupu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts