manual 3 Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) Cześć. Od kilku dni PC zaczął mi się zawieszać podczas loadingów w grach (np. F1 2020 czy Liftoff - symulator latania dronem, więc nie są to jakieś wymagające gry). Albo zostaje na zawieszonym ekranie, albo czarny obraz na monitorze. Jeden raz na całym ekranie pojawił się taki zielono-fioletowy ziarnisty obraz po czym PC się zrestartował. Oprócz tego jednego razu nie zauważyłem innych artefaktów na ekranie. Dodatkowo przy zawieszeniu słychać w słuchawkach "elektryczny" dźwięk przez około 1 sekundę. Czyżby GPU padało? Co mogę zrobić, żeby to bardziej zdiagnozować? PC: i7-8700, Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB, MSI Z370 SLI PLUS, G.Skill 2x8GB 3200MHz CL16 Ripjaws5, Seasonic FOCUS Plus Gold 650W, AiO Arctic Liquid Freezer II 240 Edytowane 9 Marca 2021 przez manual Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 12 minut temu, manual napisał: Czyżby GPU padało? Co mogę zrobić, żeby to bardziej zdiagnozować? Przywróć OC jeśli jakieś było, puść w pętli jakieś benchmark np. Unigine Valley i obserwuj czy nie ma artefaktów i monitoruj temperaturę. Ostatnio były chyba problemy z którymś sterownikiem od Nvidii ale nie pamiętam która wersja. Można zaktualizować do najnowszych albo zainstalować starsze. Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) Mam ustawioną od początku manualną krzywą pracy wentylatorów na GPU, reszta nie ruszana. Ogrywałem w grudniu Forzę Horizon 4 i nie było żadnych problemów. Spróbuję z tym benchmarkiem. edit: Puściłem benchmark testowo. Leciał z 5 minut może, karta dobiła do max 75 stopni. Chciałem pozmieniać jakieś ustawienia w trakcie i cyk, przy ekranie loadingu zwiecha, nic nie reagowało. Edytowane 9 Marca 2021 przez manual Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Puść jeszcze raz tylko nie zmieniaj nic w trakcie, sprawdź czy pójdzie na przykład przez 30 minut. Jak narazie wspólnym elementem jest zawieszanie przy ładowaniu ale to jeszcze zbyt wiele nie mówi. RAM masz podkręcony czy na XMP? Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) Właśnie leciało 2 raz, około 25 minut bez problemów (GPU 74stopnie). Tylko puściłem w oknie, i z boku odpaliłem HWMonitor. Po tych 25 minutach jak chciałem przestawić okno z benchmarkiem na środek znowu zwiecha i samoczynny restart PC. RAM na XMP też od samego początku złożenia PC. Zauważyłem też, że Bios Mode przestawił mi się z UEFI na Legacy. Jest to w ogóle możliwe? Na milion procent miałem UEFI, bo zmieniła się nawet grafika, która się wyświetla podczas uruchamiania PC, podczas której można wejść do BIOS. Edytowane 9 Marca 2021 przez manual Cytuj Link to post Share on other sites
KUXK 1 Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Godzinę temu, manual napisał: Właśnie leciało 2 raz, około 25 minut bez problemów (GPU 74stopnie). Tylko puściłem w oknie, i z boku odpaliłem HWMonitor. Po tych 25 minutach jak chciałem przestawić okno z benchmarkiem na środek znowu zwiecha i samoczynny restart PC. RAM na XMP też od samego początku złożenia PC. Zauważyłem też, że Bios Mode przestawił mi się z UEFI na Legacy. Jest to w ogóle możliwe? Na milion procent miałem UEFI, bo zmieniła się nawet grafika, która się wyświetla podczas uruchamiania PC, podczas której można wejść do BIOS. Wyłącz xmp i spróbuj jeszcze raz Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 3 godziny temu, manual napisał: Zauważyłem też, że Bios Mode przestawił mi się z UEFI na Legacy. Jest to w ogóle możliwe? Na milion procent miałem UEFI Większość biosów na taki bezpiecznik że w przypadku problemu z wystartowaniem przywraca ustawienie fabryczne. W takiej sytuacji najpierw puściłbym memtesta na noc na profilu XMP żeby sprawdzić czy jest aby na pewno stabilny, wadliwy ram może powodować takie zwiechy Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) 0 errorów po 4 przebiegach memtesta w nocy. Jednakże dopiero za 2 razem. Za pierwszym razem memtest zawiesił się na 20 minucie na Hammer teście. Nie pokazało żadnych błędów. Po prostu czas stanął na 19:54 i nie było reakcji na klawiaturę. No i system cały czas bootuje w trybie Legacy, mimo ustawionego Boot mode na tylko "UEFI". Przed chwilą pierwszy raz PC się zrestartował podczas włączonej tylko przeglądarki. Edytowane 10 Marca 2021 przez manual Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) A jak to stwierdziłeś? Po przestawieniu na UEFI wraca do Legacy? Zobacz, czy na dysku masz plik bootmgr. (pokaż wszystkie pliki, łącznie z systemowymi chyba) Nie ma mnie przed kompem, więc nie pamiętam dokładnie. Jak jest, to usuń go, i przestaw na UEFI. Powinien wystartować normalnie. Edytowane 10 Marca 2021 przez marko22 Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) Nie mogę przejąć kontroli nad plikiem bootmgr. Próbowałem cmd przez takeown i icacls i odmawia mi dostępu do pliku, a zwykłe PPM -> usuń na pliku odmawia, bo nie mam uprawnień TrustedInstaller. A stwierdziłem, że bootuje w Legacy, bo jak wejdę do biosu to Boot mode wyświetla Legacy, mimo iż w settingsach Boot mode = UEFI (no i grafiki loga MSI podczas uruchamiania systemu się różnią). I system wstaje z 5s dłużej. Edytowane 10 Marca 2021 przez manual Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/boot-to-uefi-mode-or-legacy-bios-mode Tutaj masz to ładnie wyjaśnione. Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) "reg query HKLM\System\CurrentControlSet\Control /v PEFirmwareType" zwraca mi "ERROR: The system was unable to find the specified registry key or value." Także tak. A bootmgr póki co nie jestem w stanie usunąć sprawdzając na szybko. edit: Udało mi się usunąć plik bootmgr. Powyższe reg query dalej wyrzuca error, a system wg. mnie dalej bootuje w Legacy... Coś czuję, że zaraz poleci reinstal windowsa. I nie wiadomo dalej, od czego te zwiechy przy loadingach. Sam już nie wiem, co obwiniać. Edytowane 10 Marca 2021 przez manual Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Zainstaluj przy włączonym UEFI. Plus sterowniki i testuj. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 update, zdarzył mi się restart PC przy otwieraniu podglądu zdjęcia w przeglądarce. Zatem, czyżby RAM padał? Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Męczą mnie coraz częstsze restarty, już nawet bez włączonych żadnych programów/aplikacji... Memtest nie wykazuje nic... czy to z włączonym, czy wyłączonym XMP. Co jakiś czas już sam Windows uruchamia się w trybie awaryjnym. Ktoś ma jakieś pomysły co robić? Nie mam za bardzo możliwości podmieniania kolejnych podzespołów i sprawdzaniu, czy restarty przeszły. Póki co staram się ogarnąć inny RAM do sprawdzenia. Może to wina dysku? System stoi na Plextorze M.2 M8PeG 256GB. załączam screen z info dysku C Edytowane 15 Marca 2021 przez manual Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14030 Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Dysk Ci się smaży i stąd są te problemy. Masz na nim jakieś chłodzenie, ma przewiew w obudowie? Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Dysk działa tak od ponad 2 lat i nie sprawiał żadnych problemów. Też byłem kiedyś zaskoczony temperaturami w okolicy 60stopni (aktualnie 54 stopnie w idle'u), ale tak mam i nic raczej z tym nie zrobię. Na dysku fabryczny radiator, a środek PC wygląda jak na zdjęciu. Wcześniej dysk był zasłonięty radiatorem Fortisa 3 i też nie było problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Masz coś w C:\Windows\Minidump? Reinstal systemu był? Z jaką datą te pliki? Stare? Nowe? Jak chcesz, zajrzę do niego zdalnie. Daj mi jakąś godzinę. Edytowane 15 Marca 2021 przez marko22 Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Mam jakieś 2 pliki. Włączyłem z powrotem też XMP w biosie i póki co przynajmniej na pulpicie nie było restartu. Reinstalu jeszcze nie robiłem, bo nie miałem czasu. Ale dzisiaj zaraz chyba zrobię, bo cały czas Windows bootuje w Legacy, a nie UEFI. Pliki w miarę świeże. Jeden z 8 stycznia (wtedy jeszcze nie miałem problemów), a drugi z 6 marca. Edytowane 15 Marca 2021 przez manual Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Możemy na razie pogrzebać tak. Jak będzie kiepsko, zrobisz reinstal. Ok? Pasuje? Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Ok, można podziałać. Sam już to otworzyłem w BlueScreenView i mam powód "Caused by driver: dxgkrnl.sys". Więc niby sterownik grafiki wywalił mi windowsa. Spróbuję go usunąć i zainstalować jakiś starszy. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Sprawdź pliki systemowe w cmd: sfc /scannow. Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Taki wynik: Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them. For online repairs, details are included in the CBS log file located at windir\Logs\CBS\CBS.log. For example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. For offline repairs, details are included in the log file provided by the /OFFLOGFILE flag. The system file repair changes will take effect after the next reboot. Robię reboot i zobaczę jaki efekt tego będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Ja bym jednak wymienił radiator na tym dysku, 54 stopnie w idle to nie jest dobra temperatura. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
manual 3 Napisano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Pomyślę o wymianie tego radiatora. Postawiłem na nowo system i przy okazji zmieniłem dyski w slotach M2, z myślą, że może temperatury na Plextorze spadną, ale nic to nie dało, dalej ma 52-54 stopnie. Ten radiator chyba mu nic nie daje, bo Samsung 970EvoPlus bez radiatora ma 46-48 stopni... Póki co po reinstalacji Windowsa nie doświadczyłem też restartu. Jeśli się pojawią znowu, to dalej będę szukał przyczyny. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts