Skocz do zawartości

manual

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    101
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

3 Neutralny

O manual

  • Tytuł
    Bywalec

Informacje

  • Płeć:
    Mężczyzna
  • Miejscowość:
    Warszawa

Specyfikacja PC

  • Procesor:
    i7-8700
  • Karta graficzna:
    GTX 1060
  • Płyta główna:
    MSI Z370 SLI PLUS
  • RAM:
    G.Skill 2x8GB 3200MHz CL16 Ripjaws5
  • Dyski:
    Plextor M.2 M8PeG 256GB
    Samsung M.2 970 EVO Plus 1TB
  • Zasilacz:
    Seasonic FOCUS Plus Gold 650W
  • Obudowa:
    Fractal Design Meshify C
  • Inne podzespoły:
    AiO Arctic Liquid Freezer II 240
  1. Cześć, miałem zmieniać GPU na 30xx, ale że sytuacja na rynku jest jaka jest, to pomyślałem, że mógłbym coś podłubać przy moim obecnym GTXie 1060 (model: Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB). Zmieniłem monitor na WQHD, no i karta ma co robić. Jest głośna przy obciążeniu i często też wpada w wibracje (chyba, wydaje taki dziwny brzęczący dźwięk) przy wyższych obrotach wentylatorów. Pobawiłem się krzywą działania wentylatorów i jest trochę lepiej, ale dalej głośno. No i pytanie, czy mógłbym zmienić w niej np. wentylatory na inne? Uprzedzam, że nigdy nie rozkręcałem żadnego GPU,
  2. Pomyślę o wymianie tego radiatora. Postawiłem na nowo system i przy okazji zmieniłem dyski w slotach M2, z myślą, że może temperatury na Plextorze spadną, ale nic to nie dało, dalej ma 52-54 stopnie. Ten radiator chyba mu nic nie daje, bo Samsung 970EvoPlus bez radiatora ma 46-48 stopni... Póki co po reinstalacji Windowsa nie doświadczyłem też restartu. Jeśli się pojawią znowu, to dalej będę szukał przyczyny.
  3. Taki wynik: Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them. For online repairs, details are included in the CBS log file located at windir\Logs\CBS\CBS.log. For example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. For offline repairs, details are included in the log file provided by the /OFFLOGFILE flag. The system file repair changes will take effect after the next reboot. Robię reboot i zobaczę jaki efekt tego będzie.
  4. Ok, można podziałać. Sam już to otworzyłem w BlueScreenView i mam powód "Caused by driver: dxgkrnl.sys". Więc niby sterownik grafiki wywalił mi windowsa. Spróbuję go usunąć i zainstalować jakiś starszy.
  5. Mam jakieś 2 pliki. Włączyłem z powrotem też XMP w biosie i póki co przynajmniej na pulpicie nie było restartu. Reinstalu jeszcze nie robiłem, bo nie miałem czasu. Ale dzisiaj zaraz chyba zrobię, bo cały czas Windows bootuje w Legacy, a nie UEFI. Pliki w miarę świeże. Jeden z 8 stycznia (wtedy jeszcze nie miałem problemów), a drugi z 6 marca.
  6. Dysk działa tak od ponad 2 lat i nie sprawiał żadnych problemów. Też byłem kiedyś zaskoczony temperaturami w okolicy 60stopni (aktualnie 54 stopnie w idle'u), ale tak mam i nic raczej z tym nie zrobię. Na dysku fabryczny radiator, a środek PC wygląda jak na zdjęciu. Wcześniej dysk był zasłonięty radiatorem Fortisa 3 i też nie było problemów.
  7. Męczą mnie coraz częstsze restarty, już nawet bez włączonych żadnych programów/aplikacji... Memtest nie wykazuje nic... czy to z włączonym, czy wyłączonym XMP. Co jakiś czas już sam Windows uruchamia się w trybie awaryjnym. Ktoś ma jakieś pomysły co robić? Nie mam za bardzo możliwości podmieniania kolejnych podzespołów i sprawdzaniu, czy restarty przeszły. Póki co staram się ogarnąć inny RAM do sprawdzenia. Może to wina dysku? System stoi na Plextorze M.2 M8PeG 256GB. załączam screen z info dysku C
  8. update, zdarzył mi się restart PC przy otwieraniu podglądu zdjęcia w przeglądarce. Zatem, czyżby RAM padał?
  9. "reg query HKLM\System\CurrentControlSet\Control /v PEFirmwareType" zwraca mi "ERROR: The system was unable to find the specified registry key or value." Także tak. A bootmgr póki co nie jestem w stanie usunąć sprawdzając na szybko. edit: Udało mi się usunąć plik bootmgr. Powyższe reg query dalej wyrzuca error, a system wg. mnie dalej bootuje w Legacy... Coś czuję, że zaraz poleci reinstal windowsa. I nie wiadomo dalej, od czego te zwiechy przy loadingach. Sam już nie wiem, co obwiniać.
  10. Nie mogę przejąć kontroli nad plikiem bootmgr. Próbowałem cmd przez takeown i icacls i odmawia mi dostępu do pliku, a zwykłe PPM -> usuń na pliku odmawia, bo nie mam uprawnień TrustedInstaller. A stwierdziłem, że bootuje w Legacy, bo jak wejdę do biosu to Boot mode wyświetla Legacy, mimo iż w settingsach Boot mode = UEFI (no i grafiki loga MSI podczas uruchamiania systemu się różnią). I system wstaje z 5s dłużej.
  11. 0 errorów po 4 przebiegach memtesta w nocy. Jednakże dopiero za 2 razem. Za pierwszym razem memtest zawiesił się na 20 minucie na Hammer teście. Nie pokazało żadnych błędów. Po prostu czas stanął na 19:54 i nie było reakcji na klawiaturę. No i system cały czas bootuje w trybie Legacy, mimo ustawionego Boot mode na tylko "UEFI". Przed chwilą pierwszy raz PC się zrestartował podczas włączonej tylko przeglądarki.
  12. Właśnie leciało 2 raz, około 25 minut bez problemów (GPU 74stopnie). Tylko puściłem w oknie, i z boku odpaliłem HWMonitor. Po tych 25 minutach jak chciałem przestawić okno z benchmarkiem na środek znowu zwiecha i samoczynny restart PC. RAM na XMP też od samego początku złożenia PC. Zauważyłem też, że Bios Mode przestawił mi się z UEFI na Legacy. Jest to w ogóle możliwe? Na milion procent miałem UEFI, bo zmieniła się nawet grafika, która się wyświetla podczas uruchamiania PC, podczas której można wejść do BIOS.
  13. Mam ustawioną od początku manualną krzywą pracy wentylatorów na GPU, reszta nie ruszana. Ogrywałem w grudniu Forzę Horizon 4 i nie było żadnych problemów. Spróbuję z tym benchmarkiem. edit: Puściłem benchmark testowo. Leciał z 5 minut może, karta dobiła do max 75 stopni. Chciałem pozmieniać jakieś ustawienia w trakcie i cyk, przy ekranie loadingu zwiecha, nic nie reagowało.
  14. Cześć. Od kilku dni PC zaczął mi się zawieszać podczas loadingów w grach (np. F1 2020 czy Liftoff - symulator latania dronem, więc nie są to jakieś wymagające gry). Albo zostaje na zawieszonym ekranie, albo czarny obraz na monitorze. Jeden raz na całym ekranie pojawił się taki zielono-fioletowy ziarnisty obraz po czym PC się zrestartował. Oprócz tego jednego razu nie zauważyłem innych artefaktów na ekranie. Dodatkowo przy zawieszeniu słychać w słuchawkach "elektryczny" dźwięk przez około 1 sekundę. Czyżby GPU padało? Co mogę zrobić, żeby to bardziej zdiagnozować? PC: i7-8700, Gigab
  15. A to jest jakaś zwykła wersja Cuba? Wszędzie w sprzedaży widzę Black Edition. W nich można zmieniać opampy.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...