patryk414 3 Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Cześć Chcę wymieć pastę i termopady na swojej 4 letnie karcie graficznej GTX 1070 MSI Gaming. Tylko nie wiem, jaka ma być to najlepiej pasta i jakie termopady jakie szerokości itp .Żeby nie było zdziwienie ja ją rozkręce :) Macie jakieś przykłady najlepiej z allegro Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 27 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 (edytowane) Pasta, którą mogę sam polecić to Grizzly Kryonaut. Co do thermopadów to zapewnie będą tam różne grubości zastosowane - na VRAM zapewne 0.5mm a na resztę 1.0mm, 1.5mm lub nawet 2.0mm, także warto by mieć je wszystkie lub w ostateczności najpierw wymienić pastę, pomierzyć thermopady, zakupić odpowiednie grubości, ponownie sobie kartę rozebrać i je zamontować. Co do samych thermopadów to na moje potrzeby zakupiłem sobie komplet wszystkich grubości z Gelid'a GC-Extreme: https://allegro.pl/kategoria/podzespoly-komputerowe-chlodzenie-i-tuning-260015?string=thermopad%20gelid&bmatch=cl-e2101-d3685-c3683-ele-1-2-0218&order=d Nie wiem tylko czy Tobie będzie się kalkulować zakup takiego "kompletu" na 1 kartę. Na papierze mają niezłe parametry i po wymianie na różnych kartach graficznych nie narzekam na jakość . Z tego co widzę są też GP-Ultimate (teoretycznie lepsze ale i droższe). Podobnie Grizzly ma też swoje thermopady. Oczywiście są też tańsze i gorsze parametrami więc do wyboru, do koloru. Edytowane 27 Lutego 2021 przez RalfNwn Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 27 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 faktycznie cena nie kalkuluje mi się na jedną karte graficzną - pasta 30zł ,4rodzaje termopadów za 22zł za sztukę Nie ma jakiś tańszych zestawów Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 27 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Jak się nie opłaca, to nie wymieniaj. Zaoszczędzisz 52zł. Pomyśl ile ziemniaków za to kupisz. Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 27 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 to będzie z jakieś 120zł .Szkoda że nie wiadomo jakie są tam szerokości termopady ;( Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Z filmików na YT widać, że najprawdopodobniej są to 0.5, 1.0 i 2.0, także prawie komplet niestety. Generalnie "odkurz" kartę i wymień pastę, co powinno już sporo dać w kwestii temperatur - przy okazji sprawdzisz jakie są to thermopady i gdyby się okazało to konieczne, to w przyszłości sobie wymienisz choć zwykle nie jest to aż tak konieczne. Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 28 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Spoiler A czy pasta Grizzly Kryonaut 1g starczy do dwóch aplikacji (procesor i GPU)? Cytuj Link to post Share on other sites
xernos2 53 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 (edytowane) Sprawdź najpierw jak napisał RalfNwn, czy karta wymaga wymiany termopadów - odkręć kilka śrubek i wyczyść radiator oraz wentyle (bez zdejmowania raidatora z PCB). Złóż całość i sprawdź w jakimś teście, jakie temperatury raportuje karta po 15 minutach obciążeni (osobiście korzystam z FurMark'a). Następnie porównaj to z wynikami innych dla tego konkretnie modelu (np. z recenzji) oraz specyfikacją i zdecyduj czy wymiana ma sens. Inna sprawa że lepiej w takich przypadkach się za taką operację nie brać samemu - poszukać dobrego serwisu i daj komuś do zrobienia, taniej wyjdzie niż zakup innej karty, a i materiały może mieć lepsze niż ty i nie robi tego pierwszy raz.... Edytowane 1 Marca 2021 przez xernos2 Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 W dniu 28.02.2021 o 23:33, patryk414 napisał: A czy pasta Grizzly Kryonaut 1g starczy do dwóch aplikacji (procesor i GPU)? Powinno starczyć spokojnie a nawet zostać . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts