PawqoV8 6 Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Cześć, Od dłuższego czasu zbieram się z wymianą procesora. Ostatnio rozpocząłem pracę nad przebudową swojego komputera, co opisałem w tym dzienniku. Aktualny zestaw: CPU: I7 7700K + Silientum Fortis 3 MOB: AsRock Fatal1ty Z270 RAM: 16 GB Corsair Vengeance 3000Mhz GPU: GeForce RTX 2070 SUPER MSI Ventus PSU: Seasonic FOCUS Plus Gold 550W Aby nie przedłużać. Płytę główną którą chcę kupić to: ASUS ROG STRIX Z490-E GAMING Tutaj było łatwiej, ponieważ ta płyta w pełni zaspokaja moje potrzeby i nie musze tutaj iść na żaden kompromis. Problem jest z procesorem. Zastanawiam się między 10700k / 10850k / 10700KF Docelowo chciałem 10700k, jednak niewielka różnica między 10850k skłaniała mnie ku tej drugiej opcji. Wczoraj zacząłem się zastanawiać nad 10700KF, ponieważ różnica między 10850k jest już zauważalna. Poświęciłem wiele godzin na rozeznanie, jednak nie potrafię się ostatecznie zdecydować. Myślę też nad przeczekaniem do premiery generacji 11, jednak ciężko ocenić jak będzie z dostępnością. Z drugiej strony, na tej płycie i tak będę miał możliwość wymiany procesora na 11gen np. za pół roku/rok jeśli będę miał taki kaprys. Komputer i tak złożę pewnie dopiero pod koniec miesiąca, jak wszystko na spokojnie przemyślę i skompletuje więcej części. Mój aktualny 7700K już ledwo daje radę. Z komputera korzystam głównie do pracy. Coraz rzadziej z gier z uwagi na brak czasu, jednak nie ukrywam, że zależy mi tutaj na jak największej wydajności. Planuje potem zakupić RTX 3070 ew 3080, jednak po mani na krypto. Uprzedzając część komentarzy, korzystam ze sporej ilości dość specyficznego oprogramowania i potrafię wycisnąć ostatnie poty z aktualnego CPU i RAM, bez konieczności odpalania gier. Zdaję sobie sprawę że, ten 10700k byłby dla mnie idealny, jednak 10850k przy tak małej różnicy cen, mocno kusi. A zawsze większy zapas na przyszłość. Uprzedzając pytania, wraz ze zmianą procesora i płyty, wymienione zostanie chłodzenie na Kraken X63, zasilacz Fractal Design iON+ 760W oraz RAM. Co do ostatniego jeszcze się zastanawiam (HyperX Fury / G.Skill Trident Z) jednak wpierw chciałbym wyjaśnić kwestie procesora. Co byście zrobili na moim miejscu? Nnie spinam się jakoś z budżetem, więc dołożenie dla mnie kilku stówek to nie problem. I tak sporo zwróci mi się ze sprzedaży obecnych komponentów. Z uwagi, że szystko biorę na firmę, to realnie płacę 2/3 ceny brutto, po odliczeniu VAT i CIT. W przypadku tej przebudowy nie planuje iść na kompromisy. Zachęcam do dyskusji Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Sugeruję zignorować procesory z K w nazwie i wziąć albo 10700 albo 10900 - modele bez F, aby mieć zintegrowaną kartę graficzną w procesorze. A dlaczego zignorować modele odblokowane? Intel 10700 ma wysokie taktowanie na wszystkich rdzeniach — 4.6Ghz, przez BCLK możesz to sobie dźwignąc na 4.7. Względem modelu po OC tracisz góra 400Mhz, a nie uświadczysz w grach różnicy. A i9 10900 to już w ogóle ma bardzo wysokie taktowanie, działanie na auto w stu procentach wystarczy. Jeżeli mogę coś dodatkowo zasugerować - sprzedaj aktualny RAM i kup Patriota Viper 4000Mhz (lub szybsze wedle uznania). Szybki RAM przyda Ci się bardziej, niż podkręcony procesor. Rzucaj okiem na promocje. W ubiegłym tygodniu był 10900K za 1599 zł. W tej cenie nie ma co się zastanawiać nad zakupem. Teraz, Artok napisał: Edytowane 10 Lutego 2021 przez Artok 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kroni 197 Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Uważam, że będzie tak jak napisałeś w worklogu, brak dostępności 11th (która wygląda marnie, 8/16 i9 ), ceny 10th pójdą w górę. Płyta fajna, mam jeden egzemplarz, jej minusy to brak przycisków power on i reset na płycie, ale da się to przeboleć. Schodząc z trochę wyższej półki trochę zawiodłem się też wykonaniem coverów z okolicy pci-e, to plastik... Bezpośrednią konkurencją strix-e moim zdaniem jest unify msi, który wypada lepiej pod każdym hardwareowym względem. Nie ma tylko RGB i złącz igpu 10th śmiało może pracować daily na 1.35, a nawet 1.4v, ale przy tych napięciach gorsze sztuki już trochę ciepła wytwarzają. Może warto spróbować 360mm? I jeszcze ram. W przypadku 10th do grania jest kluczowy! Złotym środkiem jest nastaw 4133-4300mhz cl16/17 z zaciśniętym 2 i 3 rzędem. Większość IMC do 1.28v powinno wytrzymać taki nastaw, do którego osiągnięcia kluczowe będą pamięci b-die z dobrym bidem, 4400mhz cl19 w moim przypadku dało radę. Chyba najtańszą/najlepszą opcją są patrioty steel 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PawqoV8 6 Napisano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 18 minut temu, PawqoV8 napisał: Uprzedzając pytania, wraz ze zmianą procesora i płyty, wymienione zostanie chłodzenie na Kraken X63, zasilacz Fractal Design iON+ 760W oraz RAM. Co do ostatniego jeszcze się zastanawiam (HyperX Fury / G.Skill Trident Z) jednak wpierw chciałbym wyjaśnić kwestie procesora. RAM na 100% będzie wymieniany i tutaj też nie planuje kompromisów. Wolę wziąć wypasione 16 GB, niż średnie 32GB. Mimo że aktualnie często pochłaniam 100% Ramu. Na wiosnę dokupię kolejne kości. Sporo czytałem ostatnio o wpływu ramu na ogólną wydajność, więc RAM na pewno pójdzie do wymiany Dodatkowo planuje doinwestować w chłodzenie i pociągnąć z OC dość mocno. Wszystkie swoje wcześniejsze zestawy podkręcałem mniej lub bardziej. Przy 7700k teraz zszedłem do dość bezpiecznej granicy, ponieważ po zakupie RTX 2070S, nie chciałem ryzykować z 550W zasilaczem. 5 minut temu, Artok napisał: Sugeruję zignorować procesory z K w nazwie i wziąć albo 10700 albo 10900 - modele bez F, aby mieć zintegrowaną kartę graficzną w procesorze. A dlaczego zignorować modele odblokowane? Intel 10700 ma wysokie taktowanie na wszystkich rdzeniach — 4.6Ghz, przez BCLK możesz to sobie dźwignąc na 4.7. Względem modelu po OC tracisz góra 400Mhz, a nie uświadczysz w grach różnicy. A i9 10900 to już w ogóle ma bardzo wysokie taktowanie, działanie na auto w stu procentach wystarczy. Dzięki za sugestię, ale jednak mocniej skłaniam się do generacji K i większego OC. 9 minut temu, kroni napisał: Uważam, że będzie tak jak napisałeś w worklogu, brak dostępności 11th (która wygląda marnie, 8/16 i9 ), ceny 10th pójdą w górę. Płyta fajna, mam jeden egzemplarz, jej minusy to brak przycisków power on i reset na płycie, ale da się to przeboleć. Schodząc z trochę wyższej półki trochę zawiodłem się też wykonaniem coverów z okolicy pci-e, to plastik... Bezpośrednią konkurencją strix-e moim zdaniem jest unify msi, który wypada lepiej pod każdym hardwareowym względem. Nie ma tylko RGB i złącz igpu 10th śmiało może pracować daily na 1.35, a nawet 1.4v, ale przy tych napięciach gorsze sztuki już trochę ciepła wytwarzają. Może warto spróbować 360mm? I jeszcze ram. W przypadku 10th do grania jest kluczowy! Złotym środkiem jest nastaw 4133-4300mhz cl16/17 z zaciśniętym 2 i 3 rzędem. Większość IMC do 1.28v powinno wytrzymać taki nastaw, do którego osiągnięcia kluczowe będą pamięci b-die z dobrym bidem, 4400mhz cl19 w moim przypadku dało radę. Chyba najtańszą/najlepszą opcją są patrioty steel Czyli jest głos aby odpuścić 11 generację. To trochę ułatwia sprawę. Co do power on/reset na płycie głównej. Masz rację, jest to rzecz z którą się pogodziłem. Mój obecny Asrock posiada tą funkcję, ale osobiście sporadycznie z niej korzystałem. Trochę zasmuciła mnie informacja o słabym wykonaniu. Czyli wychodzi że moja stara zetka też tutaj plusuje. Może jednak przemyślę tą kwestię. RGB to plus (chcę aby komputer wyglądał estetycznie) jednak nie jest to konieczność. Co do 360mm. Obudowa Fractal Design Meshify C to dość kompaktowy zestaw. 360 chłodnica na przód wejdzie bez problemu, musiałbym tylko rozmontować kieszeń na dyski. W sumie pozostały puste po ostatniej przebudowie, więc to nie problem. Kwestia jest tego typu, że miałem w planach spróbować upchnąć ją na górze, a z przodu dać 2x140 cm aby wiało na GPU i resztę bebechów. Boje się że przy 360 AiO na froncie, mogą mi mocno pójść temp do góry. Wtedy obowiązkowo montuje 2x140cm na górze i standardowo 120cm na tył. Jednak nie mam tutaj doświadczenia, bo to będzie moje pierwsze AiO. Cytuj Link to post Share on other sites
kroni 197 Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Może przesadziłem z tą jakością wykonania, ale w płytce za 1500zł nie spodziewałem się tych elementów z plastiku (niebieskie to plastik) Obecnie za 1500zł na morele masz z490 Ace, która może nie przypaść Ci tak do gustu pod względem wizualnym, ale to tak naprawdę unify z RGB, więc klasa wyżej od Strix-e. Przy ramie faktycznie posiedź i wybierz z głową, B-die BCPB są świetne bid 4kc19 robi 4133c16, a taki sam bid b-die BCPA 3800c16. Różnica jest spora Faktycznie AiO na froncie podgrzeje Ci kartę Na moim przykładzie 3szt i9 SP80/83/85 Chłodzone LC przy +/- 1.38v w blenderze latały na granicy 85stopni najcieplejszego rdzenia. 10700k SP83 chłodzony ph-tc14pe podobne temperatury ma już przy 1.33v Dodatkowo jak już piszemy o chłodzeniu to RAM na b-die potrafi sypać błędami powyżej 45/50stopni. Przy napięciu 1.45+v już trzeba pomyśleć nad jakimiś wolnoobrotowym wentylatorze wiejącym bezpośrednio na kostki 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 11 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 13 godzin temu, PawqoV8 napisał: Przy 7700k teraz zszedłem do dość bezpiecznej granicy, ponieważ po zakupie RTX 2070S, nie chciałem ryzykować z 550W zasilaczem. Bez przesady, mam 10700+4x8GB+RTX3060Ti oraz kilka SSD/HDD i pobór z gniazdka nie przekracza 300-350W podczas normalnego użytkowania, jak komputer jest obciążony. Chyba tylko przy testach syntetycznych, jak wszystko było obciążone na 100% zestaw zbliżył się do 380-390W. Tak więc pobór mocy nie jest wcale tak wielki, jak go malują. Jeśli nie planujesz czegoś pokroju RTXa 3080 i powyżej, oraz jakiegoś super wielkiego OC, to aktualny zasilacz poradzi sobie z tym bez problemu, tym bardziej, że nie jest to firma krzak. Poniżej całkiem fajny test z RTXem 2080Ti, który według różnych testów bierze 50-80W więcej niż 3070. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PawqoV8 6 Napisano 11 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 13 godzin temu, kroni napisał: Może przesadziłem z tą jakością wykonania, ale w płytce za 1500zł nie spodziewałem się tych elementów z plastiku (niebieskie to plastik) Pokaż ukrytą zawartość Obecnie za 1500zł na morele masz z490 Ace, która może nie przypaść Ci tak do gustu pod względem wizualnym, ale to tak naprawdę unify z RGB, więc klasa wyżej od Strix-e. Przy ramie faktycznie posiedź i wybierz z głową, B-die BCPB są świetne bid 4kc19 robi 4133c16, a taki sam bid b-die BCPA 3800c16. Różnica jest spora Faktycznie AiO na froncie podgrzeje Ci kartę Na moim przykładzie 3szt i9 SP80/83/85 Chłodzone LC przy +/- 1.38v w blenderze latały na granicy 85stopni najcieplejszego rdzenia. 10700k SP83 chłodzony ph-tc14pe podobne temperatury ma już przy 1.33v Dodatkowo jak już piszemy o chłodzeniu to RAM na b-die potrafi sypać błędami powyżej 45/50stopni. Przy napięciu 1.45+v już trzeba pomyśleć nad jakimiś wolnoobrotowym wentylatorze wiejącym bezpośrednio na kostki Z490 Ace był przez chwilę za 1389 PLN :O Morele pokazywały 30 dostępnych sztuk, więc myślałem że spokojnie mam czas na podjęcie decyzji aż skończę robotę. W sumie oferta była bardzo dobra. W tej cenie nie było co się zastanawiać nad asusem, tylko brać. Ostatecznie była chyba jedna sztuka, bo promocja już się skończyła. Spoiler Temat ramu poruszę wieczorem, bo mam już parę typów. Przespałem się z tym i w sumie macie racje razem z @Artok. Nie ma co czekać z ramem. Powinienem go kupić już teraz i potem przełożyć do nowego zestawu. 3 minuty temu, Pawel7 napisał: Bez przesady, mam 10700+4x8GB+RTX3060Ti oraz kilka SSD/HDD i pobór z gniazdka nie przekracza 300-350W podczas normalnego użytkowania, jak komputer jest obciążony. Chyba tylko przy testach syntetycznych, jak wszystko było obciążone na 100% zestaw zbliżył się do 380-390W. Tak więc pobór mocy nie jest wcale tak wielki, jak go malują. Jeśli nie planujesz czegoś pokroju RTXa 3080 i powyżej, oraz jakiegoś super wielkiego OC, to aktualny zasilacz poradzi sobie z tym bez problemu, tym bardziej, że nie jest to firma krzak. Poniżej całkiem fajny test z RTXem 2080Ti, który według różnych testów bierze 50-80W więcej niż 3070. Masz rację i zgadzam się z Tobą. Kupiłem ostatnio miernik i pobór nie przekraczał 400W. Przy pierwotnych założeniach 10700k + 3070k rzeczywiście chciałem pozostać przy seasonicu. Widziałem test, gdzie seasonic 750W, wytrzymywał nawet przy 1000W przez kilka godzin. Jednak zapadła decyzja o większym ponieważ: - Rozpatruje i9 zamiast i7 - Jest szansa że zaopatrzę się nawet w rtx3090 - znajomy ma koparki i sporo sztuk 3090, możliwe że dogadam się z nim jak bum na krypto się skończy. Zakup 3080 jest bardzo realny. Zamiana z 2070S na 3070 to stosunkowo niewielki wzrost wydajności. - I tak czeka mnie przebudowa komputera, a zabawa z okablowaniem zasilacza, zajmuje mi najwięcej czasu - Względy Ekonomiczne. Sprzęt biorę na firmę, więc po odliczeniu vat-u i cit-u, koszt Fractala wyjdzie mi ok 389 netto przy zakupie na fakturę (589 brutto dla zwykłego klienta). Seasonica sprzedam za 300 - 350 PLN bez problemu. Więc realnie dopłacam 40 - 90 pln i mam spokój. Nie chciałbym za pół roku rozbierać całego komputera, aby wymieniać sam zasilacz - Wymieniając ostatnio 750 na 550W nie liczyłem że TDP będzie dalej rosnąć.. Przy 750W będę mieć jeszcze trochę zapasu. Nie wiadomo jakie zapotrzebowanie będzie w kolejnych generacjach sprzętu Cytuj Link to post Share on other sites
kosiarz66 46 Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 W dniu 11.02.2021 o 14:53, PawqoV8 napisał: Z490 Ace był przez chwilę za 1389 PLN :O Morele pokazywały 30 dostępnych sztuk, więc myślałem że spokojnie mam czas na podjęcie decyzji aż skończę robotę. W sumie oferta była bardzo dobra. W tej cenie nie było co się zastanawiać nad asusem, tylko brać. Ostatecznie była chyba jedna sztuka, bo promocja już się skończyła. Pokaż ukrytą zawartość Temat ramu poruszę wieczorem, bo mam już parę typów. Przespałem się z tym i w sumie macie racje razem z @Artok. Nie ma co czekać z ramem. Powinienem go kupić już teraz i potem przełożyć do nowego zestawu. Masz rację i zgadzam się z Tobą. Kupiłem ostatnio miernik i pobór nie przekraczał 400W. Przy pierwotnych założeniach 10700k + 3070k rzeczywiście chciałem pozostać przy seasonicu. Widziałem test, gdzie seasonic 750W, wytrzymywał nawet przy 1000W przez kilka godzin. Jednak zapadła decyzja o większym ponieważ: - Rozpatruje i9 zamiast i7 - Jest szansa że zaopatrzę się nawet w rtx3090 - znajomy ma koparki i sporo sztuk 3090, możliwe że dogadam się z nim jak bum na krypto się skończy. Zakup 3080 jest bardzo realny. Zamiana z 2070S na 3070 to stosunkowo niewielki wzrost wydajności. - I tak czeka mnie przebudowa komputera, a zabawa z okablowaniem zasilacza, zajmuje mi najwięcej czasu - Względy Ekonomiczne. Sprzęt biorę na firmę, więc po odliczeniu vat-u i cit-u, koszt Fractala wyjdzie mi ok 389 netto przy zakupie na fakturę (589 brutto dla zwykłego klienta). Seasonica sprzedam za 300 - 350 PLN bez problemu. Więc realnie dopłacam 40 - 90 pln i mam spokój. Nie chciałbym za pół roku rozbierać całego komputera, aby wymieniać sam zasilacz - Wymieniając ostatnio 750 na 550W nie liczyłem że TDP będzie dalej rosnąć.. Przy 750W będę mieć jeszcze trochę zapasu. Nie wiadomo jakie zapotrzebowanie będzie w kolejnych generacjach sprzętu Możesz tak zrobić . Dobre 850w powinno wystarczyć a najlepiej brać coś mocniejszego, Jak kupujemy Nowy zasilacz markowy. 7700k to procek kozak, znajomym ma na zegarku 5100ghz jeszcze daje radę choć on w przeciwieństwie do ciebie tylko gra. Ja tam swojego Super Flower Leadex Platinium 850wat jeszcze nie zamierzam wymieniać, On zasilał kilka konfiguracji w tym obecnego 6950x Po OC i Kolosa który po zdjęciu limitów żre okolice 540, najmniej widziałem 500 wat mówimy tu o Strix 3090 OC, ostatnio nie mierzyłem poboru zestawu ale śmiało mogę założyć że wciąga aktualna platforma: około 780 wat. To powinno dać ci do myślenia Dlaczego warto kupić markowy zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
PawqoV8 6 Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W dniu 11.02.2021 o 00:21, kroni napisał: Przy ramie faktycznie posiedź i wybierz z głową, B-die BCPB są świetne bid 4kc19 robi 4133c16, a taki sam bid b-die BCPA 3800c16. Różnica jest spora Z zakupem procka i mob wstrzymam się jeszcze kilka dni. Na ten moment chyba pójdę w kierunku 10700kf. Zobaczę czy pojawią się w między czasie jakieś promocje na wyższe modele. Chciałbym przez weekend wybrać RAM. To co napisałeś jest bardzo wartościowe, jednak ciężko mi znaleźć zestawienie B-DIE BCPB/BCPA. Znalazłem w necie kilka list, ale są to ogólne zestawienia samsungów b-die . Spoiler https://benzhaomin.github.io/bdiefinder/ https://www.overclock.net/threads/ryzen-memory-ic-collection-thread.1627555/ Z powodów które podałeś interesują mnie tylko BCPB. 2x8 GB. Budżet jaki mogę przeznaczyć, to powiedzmy do 800 PLN. Mogę dorzucić więcej, jeśli rzeczywiście znajdzie się tutaj ekonomiczne uzasadnienie. Na plus będzie oświetlenie RGB, jednak nie jest to must have. Przyznam się, że w temacie RAM i ich podkręcania mam sporę zaległości i przez to nie wiem, na co przede wszystkim patrzyć podczas wyboru. Czy kierować się szybkością i potem próbować obniżyć timingi, czy w drugą stronę, szukać RAM z jak najniższymi timingami i potem próbować zwiększać szybkość. Moim zdaniem nie ma to różnicy, ale na pewno można znaleźć złoty środek, przez co zaoszczędzić parę PLN przez wykonanie OC. Aby zobrazować na przykładzie, lepiej kupić 3800 CL14 czy 4400 CL 18 (takie modele oferuje np. G.Skill Trident Z). Czy może wystarczy 4kcl19 na kościach BCPB. Chętnie wysłucham porad od bardziej doświadczonych w tym temacie Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
mataman 11 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Wg mnie zdecydowanie lepsze będzie 3800 CL 14, niskie opóźnienia są ważniejsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 31 minut temu, PawqoV8 napisał: Czy może wystarczy 4kcl19 na kościach BCPB. W zupełności wystarczy. Z nich bez problemu zrobisz 3800 CL15. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 10700kf albo 10850k z tych dwóch bym wybierał. Cytuj Link to post Share on other sites
PawqoV8 6 Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Zakupiłem płytę główną MSI MEG Z490 ACE, bo na Morele można ją dzisiaj kupić za 1199 PLN. Myślę że w tej cenie nie było co się zastanawiać 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 14 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 46 minut temu, PawqoV8 napisał: Myślę że w tej cenie nie było co się zastanawiać Ja za 1240 zł dorwałem swoją ASUS Strix z490 E GAMING Cytuj Link to post Share on other sites
PawqoV8 6 Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 30 minut temu, Szy3ki napisał: Ja za 1240 zł dorwałem swoją ASUS Strix z490 E GAMING Też planowałem ją kupić w pierwszej kolejności. Jednak promocja na MSI mnie przekonała. Gdzie dorwałeś swojego Asusa? Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 14 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 2 minuty temu, PawqoV8 napisał: Gdzie dorwałeś swojego Asusa? Proshop Ciekawe która z tych dwóch jest "lepsza" sekcja zasilania chyba taka sama Cytuj Link to post Share on other sites
PawqoV8 6 Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba rozpracowałem temat RAM-u który nie był dla mnie tak oczywisty na początku. Ramy z B-DIE BCPB (nie mam tylko pewności czy to jest zależność dla BCPB czy ogólnie dla kości B-DIE) występuje "zaciśniętym 2 i 3 rzędem" czyli timingi TRCD i TRP są równe i nie odstające od CL. Przykład: Zaciśnięte: 3800cl14-14-14 Luźne: 3800cl14-16-16 Często te same z pozoru kości (nazwa, wygląd, CL, prędkość) różnią się 2 i 3 rzędem. I zazwyczaj ceną. @kroni pisał o tym wcześniej, ale nie załapałem od razu. Musiałem trochę pogrzebać w różnych wersjach. Jeśli coś napisałem źle, to proszę o sprostowanie. Początkowo byłem skłonny zakupić G.Skill TridentZ, jednak czytałem opinie, że selekcja kości do lepszych wersji, powoduje że osiągają dużo gorsze wyniki w OC niż Patrioty Viper Steel, do których w wersji 4400c19 Patriot wybiera najlepsze moduły. W związku z tym na ten moment skłaniam się ku zapupowi Viperów 4,4kCL19 2x8 gb. Mimo że początkowo nakręciłem się Trident Z Neo 3600CL 16, które w testach OC wypadły bardzo dobrze. Ale obawiam się że tutaj dużo zależy od szczęścia. G.Skille są dostępne w wersji 2x16 GB za 1067 PLN Vipery aktualnie można nabyć za 579 PLN za 2x8 GB, więc dla 32 GB, koszt wyniósłby ok 1158 PLN Cytuj Link to post Share on other sites
kroni 197 Napisano 14 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Nie, nie To o czym piszesz to pierwszy rząd Tak +/- rozkładają się rzędy pamięci W lepszych pamięciach pierwszy rząd jest całkiem blisko siebie, ale drugi i trzeci jest rozjechany względem tego co można uzyskać na manualnym OC A teraz skąd widzieć, które pamięci są lepsze? Po Bid'dzie A ten można obliczyć w całkiem prosty sposób. Częstotliwość dzielona na timing, który nie jest skalowalny napięciem. Oczywiście układy muszą być te same i napięcia też. A do tego złotego środka dla Intela To według testów, które przeprowadziliśmy z znajomymi na kilku różnych platformach lga1200 To największy wzrost wydajności jest do tankowania 4133mhz (każde imc powinno to łyknąć) Ofc jeżeli pamięci robią 4133c16 i 4266c16 to wyższe będą lepsza. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 W dniu 14.02.2021 o 13:27, PawqoV8 napisał: G.Skille są dostępne w wersji 2x16 GB za 1067 PLN Vipery aktualnie można nabyć za 579 PLN za 2x8 GB, więc dla 32 GB, koszt wyniósłby ok 1158 PLN Właśnie mam zamiar zamówić Vipery 4400Mhz CL19 4x8GB ... Czy znajdzie się coś lepszego w tej cenie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Mark97 1 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Hej, mam podobne dylematy, myślałeś w ogóle o AMD zamiast Intela? Też upgrade'uje kompa, tyle, że mam już 3080, a obecnie siedzę na 8700K Co do zasilacza, to proponuję dopłacić do 850W, na Proshopie jest Corsair w dobrej cenie https://www.proshop.pl/Zasilacz-do-komputera/Corsair-RM850x-2018-Zasilacz-do-komputera-850-wat-135-mm-80-Plus-80-Gold/2646352 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 2 minuty temu, Mark97 napisał: Hej, mam podobne dylematy, myślałeś w ogóle o AMD zamiast Intela? Też upgrade'uje kompa, tyle, że mam już 3080, a obecnie siedzę na 8700K Również mam 8700k i GTX1080Ti Ale składam drugi komputer RTX3080 i padło na 10900k z racji tego że kupiłem go za 1599zł a i komputer typowo do gier więc sprawdzi się "lepiej" 3 minuty temu, Mark97 napisał: Co do zasilacza, to proponuję dopłacić do 850W, na Proshopie jest Corsair w dobrej cenie https://www.proshop.pl/Zasilacz-do-komputera/Corsair-RM850x-2018-Zasilacz-do-komputera-850-wat-135-mm-80-Plus-80-Gold/2646352 Lepszy wyborem będzie FD ION 860W w platynie Cytuj Link to post Share on other sites
PawqoV8 6 Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 (edytowane) 13 minut temu, Mark97 napisał: Hej, mam podobne dylematy, myślałeś w ogóle o AMD zamiast Intela? Też upgrade'uje kompa, tyle, że mam już 3080, a obecnie siedzę na 8700K Powiem szczerze, że to będzie już mój 5 lub 6 z rzędu zestaw oparty na platformie INTEL. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Dla mnie plusem jest, że Intel trzyma się na cenie w czasie i nigdy nie mam problemu aby odsprzedać stare części w cenach, które pokryją mi zakup nowych. Z uwagi, że nowy sprzęt biorę na firmę, a stary sprzedaje jako osoba prywatna, dopłata za CPU+MOB+RAM+ Kraken x63, odejmując sprzedaż starych części, wyjdzie mnie ok 1000-1500 PLN. AMD to fajna platforma, ale od początku nastawiałem się na Intela, ponieważ pewne schematy, chociażby w OC są powtarzalne. Niecały rok temu składałem kuzynowi komputer, oparty na ryzen 3600 i pech chciał, że procesor już jest po wymianie gwarancyjnej. Czytałem też, że ryzeny 5x trafiają się stosunkowo często DoA. Swojego 7700k kupowałem używanego wiele lat temu i pewnie jeszcze trochę pochodzi. Nie chcę tutaj osądzać wyższości jednego producenta nad drugim, ale z góry wykluczyłem AMD, bo miałem wypatrzony 10700k od premiery. Kwestia konsumenckich preferencji. Kupiłem już płytę główną (MSI Z490 ACE) oraz ram (Vipery 4400 CL19) Dzisiaj złożę zamówienie, najprawdopodobniej na 10700KF (wersja z GPU i tak mi nie jest potrzebna i dodatkowo nie wykorzystam jej na tym MSI) Nie chcę już czekać na promocje na 10850K lub 10900K, a dopłata do nich względem i7 jest na ten moment mało opłacalna. Więc w moim przypadku temat najprawdopodobniej będzie zamknięty maksymalnie do jutra. Widzę na ceneo, że sklepy znów licytują się na ceny. Zarówno płytę jak i ram kupiłem na wyprzedażach. Teraz w jednym sklepie 10700KF jest za ok 1360 PLN - więc planuje go po pracy zamówić. Jak nic się nie zmieni do końca dnia, to zostanie mi tylko zamówienie chłodzenia. 17 godzin temu, Szy3ki napisał: Właśnie mam zamiar zamówić Vipery 4400Mhz CL19 4x8GB ... Czy znajdzie się coś lepszego w tej cenie ? Ja ostatecznie zdecydowałem się na te kości. Ciężko było mi znaleźć coś lepszego lub nawet porównywalnego w tej cenie. Edytowane 16 Lutego 2021 przez PawqoV8 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Vipery 4400/19 kręcą w dół się znakomicie, 3866/15 bez najmniejszych problemów. W zeszłym tygodniu kolega z pracy wymieniał platformę i też zastanawiał się między 10700k a 10850k. Ostatecznie trafił na i9 po zwrocie praktycznie w cenie i7 i - jak zapewne się domyślasz - nie narzeka Gdyby nie wrodzone lenistwo oraz praktycznie brak wolnego czasu to w świetle obecnych cen Zen3 serio bym się zastanawiał nad przesiadką na Intela (intel mega poprawił ofertę i gdybym np teraz jeszcze czekał na Rysia to pewnie bym pogonił B550 i kupił Z490 + właśnie tańsze i9). 3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Jeżeli na dzień dzisiejszy masz już 5800X to nie widzę sensu zmiany platformy. Narobisz się tylko z przekładaniem sprzętu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Mój wewnętrzny Janusz - widząc kosmiczne dysproporcje cenowe w obrębie jednego segmentu - drze mordę "nie bądź frajer, sprzedawaj póki jest okazja!" Jak słyszę co znajomi kupują: 10850k taniej niż 5600x (R5, nie R7!) to serio człowiek zaczyna się zastanawiać Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts