PawqoV8 6 Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Cześć, Planuje większą modernizację sprzętu, uwzględniającą wymianę sporej części komponentów. Komputer nie będzie budowany od zera, tylko przerabiany z aktualnego zestawu. Pierwsze prace i zakupy, zostały już zrealizowane, ale to opiszę w dalszej części dziennika Zanim zacznę przebudowę sprzętu, chcę skompletować nowe CPU, płytę główną, chłodzenie oraz zasilacz. Po przebudowie najprawdopodobniej wleci nowy RAM. W tym roku planuje również wymianę GPU, jednak nastąpi to dopiero po manii na krypto. Baza: CPU: I7 7700K + Silientum Fortis 3 MOB: AsRock Fatal1ty Z270 RAM: 16 GB Corsair Vengeance 3000Mhz GPU: GeForce RTX 2070 SUPER MSI Ventus PSU: Seasonic FOCUS Plus Gold 550W CASE: Fractal Design Meshify C Blackout Planowany zestaw: CPU: 10700kf /10700k / 10850k / 11XXXk Chłodzenie CPU: Kraken X63 MOB: ROG STRIX Z490-E GAMING RAM: 16GB DDR4 - HyperX Fury / G.Skill Trident Z (z możliwością rozbudowy do 32GB) GPU: RTX 3070 / RTX3080 / RTX 3090 PSU: Fractal Design ION+ 760W 80+ Platinum Tutaj na wstępie dodam, że w wielu kwestiach wciąż się zastanawiam co do wyboru konkretnych części. Planowany przebieg pracy na najbliższe tygodnie: 1. Wymiana przestrzeni dyskowej [done] 2. Wybór i zamówienie mocniejszego zasilacza [done] 3. Wybór i zamówienie procesora wraz z płytą główną 4. Wybór i zamówienie chłodzenia CPU 5. Wybór i zamówienie chłodzenia do obudowy 6. Złożenie komputera Dalsze planowane działania: 7. Wybór nowych kości RAM 8. Zakup nowej karty graficznej Aktualny przebieg prac: Ad. 1 - Wymiana przestrzeni dyskowej W pierwszej kolejności zdecydowałem się na całkowitą reorganizację mojej przestrzeni dyskowej. Samo uporządkowanie plików zajęło mi wiele godzin. Następnie wybór odpowiedniej konfiguracji dysków, oraz decyzja co zostawiamy. W komputerze miałem 4 dyski SATA HDD - 1000 GB SATA HDD - 640 GB SSD - 280 GB Corsiar MX 300 SSD - 500 GB Corsiar MX 500 Pozbyłem się całkowicie zasłużonych dysków talerzowych. 640 GB Samsung przeżył ze mną wiele zestawów komputerowych, ale czas się w końcu jego pozbyć. Z dysków SSD, zostawiłem tylko jednostkę 500 GB. Najwięcej czasu zajął mi wybór optymalnej konfiguracji. Przez kilka godzin robiłem excela z porównaniem dziesiątek konfiguracji. Było to dla mnie ważne, ponieważ te dyski posłużą mi na lata. Dlatego zdecydowałem, że nie idę tutaj na kompromisy. Po decyzji zakupione zostały dyski dwa dyski: 1. Samsung 970 Evo 1TB M.2 (MZ-V7E1T0BW) 2. Adata XPG SX8200 PRO 2TB M.2 NVMe PCIe (ASX8200PNP2TTC) Udało mi się nawet zrobić dwa zdjęcia podczas procesu wymiany: Spoiler Niestety przy wymianie drugiego dysku, okazało się, że brakuje śruby pod montaż dysku M2 NVMe. Próżno było szukać sklepu w Poznaniu po godzinie 19, który dał mi możliwość zakupu takiego elementu. Dlatego pojechałem do biura i wykręciłem śrubkę ze swojego służbowego komputera Ostatecznie przestrzeń dyskowa prezentuje się następująca: NVMe 1TB - system oraz programy użytkowe NVMe 2TB - pliki i gry SSD 2.5 500GB - Biblioteka zdjęć i video Komfort użytkowania, po rezygnacji z dysków talerzowych i przerzuceniu się całkowicie na dyski SSD jest nie do opisania Ad. 2 - Mocniejszy zasilacz Dodatkowo zamówiłem nowy zasilacz Fractal Design ION+ 760W 80+ Platinum Podczas pisania tego posta, jeszcze zastanawiałem się nad wyborem, ale zanim ukończyłem wpis, zrealizowałem zakup. Aktualnie posiadam seasonica z którego jestem bardzo zadowolony. Jednak dostępność i ceny zasilaczy są aktualnie ciężkim tematem, dlatego póki co zapatrzyłem się w świeżego Fractal Designa. Plus, że wizualnie będzie komponować się z obudową Fractal Design Meshify C. Sam zasilacz jest całkiem niezły więc liczę że da radę. Póki co, trzymam go w foli Ad. 3. Wybór i zamówienie procesora wraz z płytą główną Aktualnie zatrzymałem się na tym etapie i nie wiem co dalej z procesorem. Co do płyty głównej wybór padł na: ROG STRIX Z490-E GAMING. Płyta odpowiada mi pod względem funkcjonalnym oraz estetycznym. Kupując ja, nie idę na żaden kompromis i otrzymam dokładnie to, czego od płyty potrzebuje. Problem jest z procesorem. Docelowo celowałem w 10700K. Jednak niewielka różnica pomiędzy 10850k w cenie, skłaniała mnie bardziej ku drugiej opcji. Różnica na chwilę obecną to ok 250 PLN. Ceny dalej spadają, dlatego cały czas czekam i obserwuje co się wydarzy. Wczoraj zacząłem również zastanawiać się nad 10700KF, który można dostać za ok 1370 PLN więc już prawie 400 PLN różnicy między 10850k. Nie spieszy mi się z pozbieraniem wszystkiego na teraz. Myślę że realnie przebudowę zacznę dopiero na przełomie miesięcy. I tutaj pojawia się kolejny problem. Premiera generacji 11XXXk. Tylko nie wiele wiadomo na ten moment, o dacie premiery. Wielką niewiadomą jest, jak będzie z dostępnością. Teraz sporo osób wstrzymuje się z zakupem 10 generacji i czeka na 11. Ceny 10 gen pomału spadają. Wydaje mi się, że jak będzie problem z dostawami, ceny 10 generacji pójdą na pewno do góry, bo oczekujący, zaczną realizować swoje zakupy. Z drugiej strony różnice rzędu +100/-100 PLN to nie jest dla mnie specjalny problem. Na tym etapie póki co się zatrzymałem. Prace rozpocznę dopiero jak skompletuje płytę główną, procesor oraz chłodzenie. Kolejny update już wkrótce. Opiszę wtedy planowaną wymianę chłodzenia i oświetlenia. Edytowane 10 Lutego 2021 przez PawqoV8 Wrzucenie nadmiarowych zdjęć w spojler. Cytuj Link to post Share on other sites
PawqoV8 6 Napisano 17 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 W ostatnim tygodniu, zostały zakupione następujące komponenty: Procesor: 10700KF Chłodzenie procesora: NZXT Kraken X63 Płyta główna: MSI MEG Z490 ACE RAM: Patriot 16GB (2x8GB) 4400MHz CL19 Viper Steel Dodatkowo zakupiłem wentylatory: 1x Corsair ML 120 PRO - zostanie zamontowany na tył obudowy 2x Corsair ML 140 PRO wraz z kontrolerem do obsługi 6 wentylatorów corsair. Myślę jeszcze nad umiejscowieniem wentylatorów. Chciałem chłodnicę montować u góry, ale boje się że będzie ciasno, dlatego na 90% skończy na przodzie. W tym wypadku wentylatory z krakena pójdą na górę, a w ich miejsce 2x ML 140 PRO. Ram kupiłem szybciej niż planowałem i najprawdopodobniej dokupię jeszcze 2x8 GB, aby dopełnić do 32GB. W weekend planuje przebudowę, wtedy wrzucę więcej zdjęć. Aktualnie czekam jeszcze na RAM-y oraz Krakena Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts