revvers 0 Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Witam, Od paru dni mam problem ze swoim routerm TP-Link WDR4900 na oprogramowaniu DD-WRT, o ile po kablu sieciowym internet działa o tyle po wifi pojawiły się ostatnio problemy. Przypuszczam że kończy swoją żywotność. W domu posiadam szafę RACK i jak by się dało chciałbym taki router który z tej metalowej puszki będzie dobrze działał (dobra będzie siła sygnału) Jeżeli chodzi o parametry to głownie mi zależy na zbliżonych do obecnego tj: - przekierowaniach portów nie ograniczonych - oprogramowanie DD-WRT lub coś podobnego - intuicyjnego w obsłudze i łatwego w aktualizacji (z DD_WRT nie jest łatwo z tymi aktualizacjami, raz mało zawału nie dostałem jak urządzenie nie wystartowało i miałem problem restartu do fabrycznych ) - możliwość wpięcia VPN - jego konfiguracja - możliwość tworzenia wielu sieci WIFI - przypisywanie urządzeniom stałych adresów IP etc - firewall - blokowanie np komunikacji z wybranymi IP/domenami Nie musi być dwuzakresowy, ponieważ z 5GHz w ogóle nie korzystałem i wątpię bym korzystał. W domu mam sieć światłowodową i router od operatora, który jest połączony po kablu 5e z moim routerem. W przyszłości jeżeli miało by być niewystarczające a komunikacja po WIFI mogła by być lepsza, możliwość skonfigurowania routera tak by korzystał z połączenia WIFI z drugim. Natomiast TV mam podpięte po WIFI i ponieważ często oglądam różne materiały z sieci zależy mi na dobrej prędkości. Co do budżetu, nie orientuje się obecnie w cenach urządzeń, stad też go nie podałem, zależy mi na dobrym sprzęcie ale nie bardzo drogim Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Nie ma to jak zamknąć router z wifi w klatce Faradaya i oczekiwać ze będzie on miał przyzwoite osiągi. Jak ma być dobrze to się bierze mikrotika i do tego Unifi AC HD. Ewentualnie można eksperymentować z samym mikrotikiem HAP AC3, jednak to może być słabe bo pomimo tego ze MikroTik to router doskonały (dla kogoś kto ma pojęcie o sieciach) to nigdy nie słynął super osiągów radia w swoich routerach. U mnie są 3 takie UNIFi + HAP AC2, ten sprzęt spokojnie ogarnia dwupiętrowy dom. Cytuj Link to post Share on other sites
PawelQ 107 Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Ja z kolei używam pfsense + 2 sztuki Ubiquiti Unifi AP AC UAP. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts