Skocz do zawartości

Jedno proste pytanie - zasilacz / bateria.

Recommended Posts

Witam, 

Laptop: lenovo ideapad 720

Dzis wstalem rano i wyswietlo mi na laptopie taki komunikat: FlCePX2.png

Zasilacz jest podlaczony i nie laduje baterii. Probowalem wyjmowac baterie, robic reseta 60s przyciskiem zasilania, nic nie pomoglo. Jezeli wylacze zasilanie z laptopa to pada po 5 sekundach. Nie laduje baterii. Wyswietla komunikat: Dostepne: 0% (podlaczono).

Domyslam sie ze musze kupic nowa baterie, padla w ten sposob z dnia na dzien, to mozliwe?

Dodatkowo najwazniejsze pytanie: Dlaczego przy podlaczonym laptopie przez zasilacz (bo tylko tak dziala) mam duzo nizsza wydajnosc w grach, a nizeli kiedy bateria jeszcze dzialala. Gram w path of exile i co jakies 20s mam spadki do 5fps, a wczesniej tego nie bylo. Czy laptop ma mniej mocy jezeli nie ma w nim baterii, i prad ciagnie tylko z gniazdka?

Dziekuje serdecznie za pomoc.

Boze....to co ja mam teraz zrobic. Lockdowny, wszystko zamkniete....

Mam nie kupowac za 200zl w ciemno nowej baterii? Moglbym prosic o ustosunkowanie sie do ostatniej kwestii? Czy wydajnosc laptopa/performence w grach jest nizsza jezeli jest podlaczony do gniazdka bez baterii? (bo tego uswiadczam)

Niską wydajność masz z powodu ustawienia planu zasilania Oszczędzanie energii, kliknij na ikonę baterii i zmień na wydajniejszych. Obejrzyj kable czy są w porządku. Ale najprawdopodobniej padł układ ładujący baterię. 

Mam ustawione max performence, to podstawa. 

Uklad ladujacy baterie to nie bateria zgadza sie? Kupujac nowa baterie, rozladuje sie i bedzie to samo? Kabel zasilajacy nie jest nigdzie pekniety, nie byl zwijany. 

Performence bez baterii przez kabel mam zly - wyczytalem w google ze za malo mocy ma ten zasilacz aby udzwignac jedoczesnie zasilanie systemu i gre. Na reddit to przeczytalem, nie wiem czy prawda...

Dodatkowo tam gdzie sie wsadza kabel zasilajacy w laptopa, mryga pomaranczowa kropka 3 krotnie. Dawniej ta kropka byla podswietlona caly czas podczas podlaczenia do zasilania.

Jestem mega zdolowany zaistniala sytuacja. Mam gotowke na wymiany, ale nie wiem dokladnie co mam wymienic. Serwisy pozamykane, weekend sie zbliza - dostawa X czesci pewnie po weekendzie.

Czy jest to mozliwe ze z dnia na dzien bateria sie po prostu niszczy? 

Na tym screenie co dałeś widać Oszczędzanie baterii. Układ ładujący baterię jest na płycie głównej, to te styki gdzie bateria łączy się z płytą główną. To mryganie jest związane z rozładowaniem baterii https://support.lenovo.com/bg/pl/solutions/ht001938

Nie wiem jak to zrobic, nie mam urzadzen, ale chyba znalazlem juz powod tego wszystkiego:

Zdjecie z hwinfo:

6MQUNcb.png

Chyba wynika z tego ze bateria praktycznie juz umarla. Laptop ma okolo 3 lata, z czego przez ostatnie 2 miesiace bylo mocno na nim grane. Od zakupu caly czas pod gniazdkiem.

Dobrze interpretuje te wykresy?

10 godzin temu, forum_forum napisał:

Nie wiem jak to zrobic, nie mam urzadzen

No to co można poradzić? Bez odpowiednich narzędzi (miernik) i umiejętności nie upewnisz się co jest przyczyną. Pozostaje kupić baterię i podmienić. Szansa duża, że będzie dobrze.

update:

Zostawilem laptopa wylaczonego na noc, podlaczonego do gniazdka. Obudzilem sie po 9h i byl naladowany w 89%.

Sciagnalem powzyszy program lenoo do diagnostyki, odpalilem testy baterii, o to rezultat:

Q8e9ZsH.png

Nie wiem, ale wydaje mi sie ze wolno sie laduje i szybko rozladowuje, albo to tak ma wygladac. Za chwile odpale jakas gre i sprawdze czy pod zasilaniem z naladowana bateria bedzie sie rozladowywac.

Dziekuje za pomoc i prosze o dalsze komentarze.