airborne82 60 Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 WYBÓR MYSZKI. Po latach dzielnego użytkowania w mojej GIGABYTE XM300 padł klik w scrollu. W związku z tym kiedyś muszę kupić sobie jakąś fajną myszke w nie dużych funduszach. Jak najbardziej możliwa używana, rozważałem nawet kupno XM300 używanej, bo akurat bardzo mi pasowała. WYMAGANIA: Kształt i wielkość zbliżona do XM300 Tak samo dobry sensor jak w XM300, ew nie dużo gorszy Fajny wygląd, ledy. Dostępność w PL, tak samo w przypadku używanej. Fundusze ok. 80 zł, nie chcę wydawać więcej. Chwyt - bez znaczenia gdyż w zaleznosci co robię mam inny chwyt, inny chwyt mam w grach fps, inny w czasie siedzenia na necie, inny w czasie pracy w PS. Póki co awaryjnie siedzę na mojej starej wiekowej A4Tech X748 ( na szczęście tej z dobrym sensorem ) W pudełku mam jeszcze Krux Thorn. Cytuj Link to post Share on other sites
Leminairre 515 Napisano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Rozważyć warto chyba wyłącznie Krux Beam - kopia Zowie "EC2": > https://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje/myszki/krux-beam/ Otrzymujesz mikro-przełączniki Huano dla pobocznych przycisków oraz enkoder F-Switch - na obecną chwilę, najżywotniejsze połączenie. Przycisk pod rolką w XM300 to mikro-przełącznik Tactile, stosowany również w myszach Logitecha, nie są one żywotne i relatywnie często nie pracują poprawnie po już po kilkunastu miesiącach intensywnego użytkowania. Wadą oczywiście jest jakość myszy, rozbieżność w wykonaniu zarówno odlewów jak i spasowania, niemniej w tak niewielkim budżecie, podzespoły są priorytetem, a identyczne znaleźć możesz choćby w rozsławionych myszach Glorious. Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 22 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Godzinę temu, Leminairre napisał: 1. Rozważyć warto chyba wyłącznie Krux Beam - kopia Zowie "EC2": 2. Przycisk pod rolką w XM300 to mikro-przełącznik Tactile, stosowany również w myszach Logitecha, nie są one żywotne i relatywnie często nie pracują poprawnie po już po kilkunastu miesiącach intensywnego użytkowania. 1. Rozważam. 2. U mnie wytrzymało ponad 3 lata, stąd się zastanawiam czy nie sprobować wymienić samego przełącznika, kwadratowy z dwoma pinami pod spodem. O ile bym gdzieś znalazł w dobrym sklepie w niewielkiej kwocie ( a najlepiej na allegro + jakby był SMART z dużą ilością towaru to bym coś dodatkowo pozamawiał ) Cytuj Link to post Share on other sites
Leminairre 515 Napisano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Zanim zupełnie przestał działać - tak, lecz z pewnością już wcześniej nie klikał jak powinien, metalowy element wewnątrz odpowiadający za klik, stracił na elastyczności. Możesz "przelutować" nieużywane mikro-przełączniki domyślnie odpowiadające za zmianę DPI, o ile nie różnią się za bardzo wielkością. Mimo wszystko, mozolne i biorąc pod uwagę ewentualne nieprawidłowości w działaniu rolki oraz mikro-przełączników Omron później, zaryzykowałbym kupno nowej myszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts