R-Corp. 0 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Cześć , Mam ogromny problem z wydajnością mojej karty graficznej Gigabyte GeForce RTX 3070 Eagle 8GB . Od pewnego momentu karta zaczęła gubić klatki , mogłem pozwolić sobie na granie w ust. Ultra i zblokowanych 144fps proporcjonalnie do monitora 144Hz . Teraz jest to po prostu nie osiągalne , karta zachowuje się jakby nagle straciła pół mocy , pomimo tego , że temperatury są takie same jak wcześniej i nigdy nie przekraczają 67°C na karcie i około 50°C na procu (w grze) . Dzieje się to w grach typowo pod kartę graficzną . Dla przykładu : •Battlefield 1 : wcześniej 144fps (stałe) /ULTRA teraz : 90-100 fps (skacze) /ULTRA - zmiana ustawień na niższe niezbyt pomaga •Call Of Duty MW - Warzone : wcześniej 144fps (stałe) / 160fps (skaczące) /ULTRA teraz : 80-110 fps (skacze / zablokowane) •Grand Theft Auto V : wcześniej : 90-180 fps / średnio 100 (skaczące) teraz: 50-180 fps / średnio 90 (mocne przeskoki) •Overwatch : wcześniej : 144 fps (stałe) teraz: 90-130 fps / kiedy ustawiłem grafikę na epicką i odblokowałem fps na wyższych ustawieniach był wyższy bo aż 200 fps XDDD (mega dziwne •CS:GO : działa jak działał •Dying Light : w teorii działa jak działał ale czasem ma dziwne spadki •Forza Horizon 4 : 160fps średnio (ULTRA 1080p) (przed spadkiem nie odpalana) ●Ogólnie temperatury : Temperatury utrzymują się na poziomie : Podczas grania 50°C - 60°C Karta Graficzna i 60°C - 50°C Procesor , Na pulpicie 30°C - 36°C Karta Graficzna i 27°C - 30°C Procesor ●System i sterowniki : Niezaktualizowany Windows 10 (może to jest przyczyna) i najnowsze sterowniki o Nvidii : 461.09 , zużycie RAM : 18% . Nie ma mowy o żadnym kurzu - sprzęt ma około miesiąca ! Wirus to też raczej nie jest bo nic mi zasobów takowo nie zjada . Mój sprzęt : ▶ Intel Core i7-10700k ▶ Gigabyte GeForce RTX 3070 EAGLE 8GB GDDR6 ▶ MSI MPG Z490 GAMING PLUS ▶ Corsair 16GB(2x8GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB Pro ▶ NZXT Kraken X63 RGB 2x140mm ▶ Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO ▶ Crucial 1TB M.2 PCIe NVMe P1 ▶ SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold ▶ Cooler Master MasterBox TD500 Mesh White ▶ Monitor Asus VG279Q Podejrzewam sprawę software'u . Próbowałem kilka razy przeinstalowywać sterowniki - zmieniać na starsze lub nowsze , zmieniałem PCI-Exp. na gen3 w BIOsie i mechanicznie odłączałem kartę . Nie wiem czy pełna aktualizacja lub ponowna instalacja systemu coś da i czy warto spróbować ? Może faktycznie karta jest uszkodzona ? Wada fabryczna , błąd oprogramowania producenta ? Wie ktoś co zaradzić na ten spadek ? Ostatnio też mi taki błąd wywaliła , że chodziła na maksymalnych obrotach na pulpicie :c Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Sprawdź np. Malwarebytes Antimalware i Adware, może coś się podpięło pod kartę. Link to post Share on other sites
X3PL 1 Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 (edytowane) Nvidia GeForce 461.09 WHQL Niestety nie zabrakło też dość długiej listy usterek. Wiele z nich dotyczy niestety całkiem nowych kart graficznych. W zestawieniu znajdziemy choćby informację o zwiększonym poborze energii w trybie czuwania na kartach Ampere/Turing, po podpięciu ich do bardzo szybkich monitorów z G-Sync, spadkach wydajności w niektórych grach i programach odpalonych na GeForce RTX 3070, a także możliwym przycinaniu strony YouTube, podczas jej przewijania. Proponuje zainstalować starszy sterownik znajdziesz go tutaj https://www.nvidia.com/Download/Find.aspx Prawdopodobnie jest to rozwiązanie na twoje problemy Edytowane 9 Stycznia 2021 przez X3PL 1 Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 czy jak karta chodziła normalnie (nie gubiła klatek) to miałeś zaktualizowany system? może od tego trzeba zacząć, RT np działa od którejś tam kompilacji, więc jak na starszej jakiejś lecisz, to może i karta ci przez to szwankuje 1 Link to post Share on other sites
The_1st2die 0 Napisano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Mam podobny problem. Format i reinstal nic nie daly... zmiana sterowników na starsze też nie pomogła. jeszcze troche i oddam karte na serwis Link to post Share on other sites
The_1st2die 0 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam, pod koniec grudnia nowy komputer tez z : rtx 3070 eagle, i mam podobny problem. Przeinstalowanie windowsa, Malwarebytes, instalacja sterowników z 09.12 tez nie pomogło. Wszystkie tpiy z poradników do zwiększania fps nie pomogły. Aktualizacja biosu podkrecianie cpu i gpu też nie pomogły. głownie grywam na monitorze fhd 165hz w apex lagends i mam przedział fps od 90-165 (165 zablokowałem), bez wększej różnicy czy mam ustawienia low czy ultra. Testowałem obciążęnia w rdr2 fhd ultra i miałem średnio 50-60 fps a użucie cpu 70%, gpu 100%, ram 9z16 gb. Jeszcze tylko starszej wersij windowsa nie instalowałem... Jakieś pomysły oprócz oddania na gwarancje ? Ps w biosie mam zmienione pcie na gen3 Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez The_1st2die Link to post Share on other sites
Recommended Posts