Dawid7 0 Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Mam pytanie kupiłem sobie kartę graficzną R9 280x windforce po podłonczeniu karta się nie uruchamiania i się grzeję pomoże mi ktoś? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 karta się nie uruchamiania i się grzeję - dobrze, że się grzejesz, bo jest zimno. Na mrozie, to nawet myśleć się nie chce. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Pomysł by kupować 280x delikatnie ujmując niezbyt trafiony. Domyślam się, że zasilacz to "rekomendowane" 600W i obie wtyczki zasilania wpięte. Jeśli mimo to karta nie startuje i nie wyświetla obrazu pozostaje sprawdzić w innym kompie (jak jest taka opcja). Może kupiłeś trupa mimo zapewnień sprzedawcy. Karta bez gwarancji więc możesz ją rozebrać sprawdzić (odbarwienia, przypalenia laminatu, spuchnięty kondensator etc.). Jak masz w domu multimetr (miernik) to za kanałem na YT Forest możesz łatwo sprawdzić napięcia. Jak nic nie pomoże i istnieje możliwość to oddaj kartę i odbierz kasę. @wodego widzę jak zawsze w formie i na posterunku, ehhh. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid7 0 Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Dzięki jutro sprawdzę Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 1. Nie grzeb nic w tej karcie tylko zwracaj!!! Potem będą przepychanki że rozbierałeś i to prze ciebie. 2. Podaj pełną specyfikację pc, przede wszystkim zasilacz - marka, model. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid7 0 Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Specyfikacja komputera Procesor i5 2310 Płyta główna Fujitsu D299-A1 Dysk hhd 1tb Zasilacz Modecom 620w Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Nie grzeb nic w tej karcie tylko zwracaj jak możesz! Płyta z jakiegoś gotowca prawdopodobnie niekompatybilna z kartą graficzną. Taka rama sytuacja jest z medionami. Zasilacz to też jakiś chiński wynalazek, aczkolwiek nie podałeś modelu. To carbon czy inny model? Na 90% gdyby grafika była od nvidii to by poszła. Poszukaj biosu do tej płyty jak znajdziesz nowszy może ruszy ale zmiana biosu w takiej płycie niesie też ryzyko że uwalisz płytę. Jaka grafika tam siedziała i w co chcesz grać? Ile masz ramu i w ilu kościach? Cytuj Link to post Share on other sites
pablo_gda 32 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 2 minuty temu, olo163 napisał: Nie grzeb nic w tej karcie tylko zwracaj jak możesz! Płyta z jakiegoś gotowca prawdopodobnie niekompatybilna z kartą graficzną. Taka rama sytuacja jest z medionami. Zasilacz to też jakiś chiński wynalazek, aczkolwiek nie podałeś modelu. To carbon czy inny model? Na 90% gdyby grafika była od nvidii to by poszła. Poszukaj biosu do tej płyty jak znajdziesz nowszy może ruszy ale zmiana biosu w takiej płycie niesie też ryzyko że uwalisz płytę. Jaka grafika tam siedziała i w co chcesz grać? Ile masz ramu i w ilu kościach? Chwila chwila. Płyta główna niekompatybilna z kartą graficzną? Że co ?! To jakieś nieporozumienie. Radzę nie sugerować się tym stwierdzeniem. Co do modezłoma, ta karta powinna na nim ruszyć. Oglądając dużo filmów Foresta skłaniał bym się raczej ku wersji że kupiłeś uszkodzona kartę. Pytanie czy podłączyłeś do niej wszystkie zasilania ? Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid7 0 Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Tak Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 7 minut temu, olo163 napisał: Jaka grafika tam siedziała i w co chcesz grać? Ile masz ramu i w ilu kościach? Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid7 0 Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 GT 520 8gb ramu Fortnite CS valorant górze horizon 4 1 minutę temu, Dawid7 napisał: 8gb ramu W dwóch kościach Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Jaki masz monitor, pod jakie wejście podłączasz, używasz przejściówki? Cytuj Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 13 minut temu, olo163 napisał: Nie grzeb nic w tej karcie tylko zwracaj jak możesz! Płyta z jakiegoś gotowca prawdopodobnie niekompatybilna z kartą graficzną. Taka rama sytuacja jest z medionami. O, a to ciekawe rewelacje. Jakieś dowody (z przeszłości) na poparcie tej teorii? Jeszcze rozumiem gdy np. jakaś mocniejsza karta zasilana tylko z PCI-E a płyta ma coś skopane zasilaniem. Ale "niekompatybilność"? Pierwsze słyszę. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid7 0 Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 6 minut temu, Dawid7 napisał: To tej karty używam telewizora bo mam monitor na stare wejście, a monitor jest od LG model to FLATRON w2234s Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 1 minutę temu, doman18 napisał: Pierwsze słyszę. Mało widocznie słyszałeś. Użyj google i poczytaj ile jest tematów o niekompatybilności amd/ati ze starszymi płytami głównymi. Historia zaczyna się bodajże od serii HD 5000 i co jakiś czas powraca. Bios w gotowcu pisany jest pod konkretną zamówioną przez producenta konfigurację a nie jak w płytach na rynek ogólny. Widziałeś gdzieś gotowce fujitsu z serii p400 z grafiką AMD? Cytuj Link to post Share on other sites
pablo_gda 32 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Przepraszam ale to jakaś opowieść z mchu i paproci o tych problemach kompatybilności w stacjonarkach. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez pablo_gda Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 To twoje zdanie, widocznie mało wiesz. Szkoda pisania.... Cytuj Link to post Share on other sites
pablo_gda 32 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Z miłą chęcią dowiem się więcej, 15 lat w branży widocznie to za mało ale jak to mówią, człowiek uczy się całe życie. Daj linki do artykułów, bo jakoś szukałem i nic nie znalazłem Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) https://forum.benchmark.pl/topic/282682-płyta-główna-medion-ms-7707-gtx-1660/ tutaj jest temat jak płyta Medion nie czyta RX'a 570, a z doświadczenia wiem, że nie czyta również niektórych kart z serii R9, więc nie zdziwiłbym się gdyby na Fujitsu również były takie cyrki, generalnie płyta główna OEM = problemy a i proszę nie nazywać Modecoma modezłomem ponieważ to marka która ma swoje udane serie zasilaczy (choć wątpię, aby autor tematu akurat takową posiadał, więc siedzi tu coś z gorszej serii) jednak dopóki nie znasz konkretnego modelu, to nie oceniaj Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Vemorion Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) @doman18@pablo_gda To bardzo mało wiecie stare płyty w komputerach OEM jak ten Fujitsu często mają problem z odpaleniem nowszych grafik. Brak kompatybilności. W płytach konsumenckich ASUS, MSI itp. często w logach do update BIOS można znaleźć informację o dodaniu wsparcia GPU. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez CrisPell 2 Cytuj Link to post Share on other sites
pablo_gda 32 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Vemorion napisał: a i proszę nie nazywać Modecoma modezłomem ponieważ to marka która ma swoje udane serie zasilaczy (choć wątpię, aby autor tematu akurat takową posiadał, więc siedzi tu coś z gorszej serii) jednak dopóki nie znasz konkretnego modelu, to nie oceniaj Określenie to wyrobiłem sobie po tym jak poznałem tą firmę „od środka” Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid7 0 Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Oto zasilacz który posiadam Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Sprawdź kartę u kogoś tak tylko potwierdzisz czy karta jest dobra czy nie. Ale skoro się nagrzewa to raczej startuje, ale płyta nie potrafi jej zainicjować. Teoretycznie według mocy wystarczy ze spokojem. Jednak jak dla mnie beznadziejny zasilacz (zabezpieczenia, filtracja, stabilizacja napięć). Edytowane 8 Stycznia 2021 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid7 0 Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 W niedzielę lub w poniedziałek sprawdzę u kolegi Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid7 0 Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Podłonczyłem kartę graficzną do komputera mojego kolegi i nie działa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts