pavelkuss 1 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Witam serdecznie! Mam problem ze starszym kompem który próbuję reanimować z uwagi na wciąż przyzwoity procesor i7. Obecny zestaw: 4x2GB DDR3 Core i7 1st gen Płyta Intel H55 - https://ark.intel.com/content/www/pl/pl/ark/products/42408/intel-desktop-board-dh55tc.html Zasilacz 350W ATX GTX 750 1GB DDR5 Pozostałe elementy odłączone. Taki zestaw, po włączeniu zawiesza się w trakcie bootowania i nie da się wejść do BIOS. Co już próbowałem: Wyjmowałem z niego grafikę - wtedy w kółko piszczy dwa razy (błąd grafiki), nie wyświetla obrazu (płyta ma zintegrowaną grafikę) Wyjmowałem ram - na końcu zostawiłem 2GB - bez wpływu Wyjąłem bateryjkę na 30minut aby skasować ustawienia BIOS - bez wpływu Zmieniałem zasilacz na inny 350W i inny 500W - bez wpływu Macie jeszcze jakiś pomysł? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Ad1) Podłączasz wtedy monitor do gniazda na płycie głównej? ad4) Jakie to zasilacze, daj zdjęcie ich tabliczek znamionowych. Cytuj Link to post Share on other sites
pavelkuss 1 Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Ad1) oczywiście :-) Ad2) to są podstawowe zasilacze ATX bez fajerwerków: fortron PSP350-60HHN (85) - był w zestawie https://bulk.fsp-europe.com/fsp350-60apn-85 opengate 500W - wpięty do weryfikacji - bez rezultatu ibox SL 8400-BTX (400W) - teraz wpięty w celu weryfikacji Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Ten iBox może Ci zapewnić fajerwerki i to dosłownie, elita czarnej listy zasilaczy, do kosza z nim. Ten zasilacz opengate to też pierwsze słyszę, lepiej uważaj na niego. Sprawdzałeś w jakim stanie jest procesor, czy ma w ogóle pastę termoprzewodzacą? Na płycie głownej nie masz spuchniętych kondensatorów? Cytuj Link to post Share on other sites
pavelkuss 1 Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 (edytowane) To tylko do sprawdzenia. Wygląda, że to nie zasilacz więc wepnę z powrotem tego fortrona. Możliwe, że to płyta?? powinna przynajmniej obraz podać na monitor, no nie? Kupiłbym cos na aukcjach, ale to min 100zł i nadal nie wiadomo czy to na pewno to. Co do pasty - wymieniałem ją w zeszłym roku. Kondensatory też są ok - nic nie jest wybulone. Edytowane 4 Stycznia 2021 przez pavelkuss Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Ten komputer rozumiem próbuje ruszać? Wentylatory się załączają? Podmieniałeś bateryjkę na nową? Cytuj Link to post Share on other sites
pavelkuss 1 Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Tak przeskoczył pierwszy ekran - zrobie filmik. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Ok, to czekam na film Cytuj Link to post Share on other sites
pavelkuss 1 Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Powiedziałabym, że komputer nie widzi dysku twardego dlatego się wiesza w trakcie bootowania. Sprawdź w BIOSie czy dysk jest widoczny i jak jest ustaw go w zakładce Boot jako pierwsze urządzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
pavelkuss 1 Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 nie widzi dysku bo go nie ma w zestawie. nie wchodzi do BIOS. jak dysk jest podpięty to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Jak wciskasz F2 komp nie reaguje? Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Jak odepniesz klawiaturę, to pokazuje błąd, że nie jest podłączona? Cytuj Link to post Share on other sites
pavelkuss 1 Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Nie reaguje na F2 ani na DEL. Po odłączeniu klawiatury USB nie wyświetla błędu. Jedyne co udało mi się uruchomić to PXE boot agent (to jest chyba do bootowania przez ethernet). Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Może być problem z wykrywaniem klawiatury. Dobrze by było sprawdzić coś na PS2, albo inną klawiaturę USB. Miałem kiedyś podobny przypadek na jakiejś starej płycie, że w systemie wszystko działało na klawiaturze USB, ale w BIOSie nic się na niej nie dało zrobić, dopiero aktualizacja BIOSu pomogła. Cytuj Link to post Share on other sites
pavelkuss 1 Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Też myślałem że to klawiatura - mam tylko na USB modele Lenovo, Dell, HP oraz tracer (nowa z pudełka). zaden nie dziala. kiedys mialem taka sytuacje - ze dzialala tylko ta na PS2 - niestety takiej nie mam. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez pavelkuss Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Warto poszukać po znajomych, może komuś się taka klawiatura uchowała, a także posprawdzać różne USB. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Pawel7 Cytuj Link to post Share on other sites
pavelkuss 1 Napisano 15 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Kupiłem za 8zł klawiaturę PS2. Niestety nie pomogło... czyli wyrzucić? Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Może być coś z płytą nie tak, niestety Intel w tej płycie nie przewidział awaryjnej procedury wgrywania BIOSa, albo nie udało mi się do takowej dokopać. Zapytaj w jakimś pobliskim sklepie, czy nie mają czasem karty diagnostycznej na PCI, wtedy szybko się okaże, gdzie leży problem gdyby ją zdiagnozowali. Kupować takiej karty się nie opłaca, bo pewnie niewiele drożej by kosztowała płyta Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts