Pejo_ 11 Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Witam Kilka tygodni zakładałem tutaj posta z problemem pamięci gdzie druga kość pamięci powodowała blu scren po jej dołożeniu. Wszystko działało kilka tygodni i wczoraj zmieniając wentylatory na froncie obudowy, po włączeniu kompa pojawił się blue screen i nic się nie dało zrobić jak wyciągnąć jedna kość pamięci i postawić system na nowo. Może ktoś powie ze może zwarcie zrobiłem ale nie ma takiej opcji ponieważ zasilacz wyłączyłem i odczekałem chwilę. Zauważyłem dodatkowo ze często zaczęło mi rozłączało neta i restartując kompa, wszystko działało i tak mi teraz działa komp na jednej kości pamięci a pamięci kupowałem te które są na liście obsługiwanej przez moją płytę. Zmieniając kość na drugą, komp cały czas działa ale nie wstaje jak podepnę obydwie kości pamięci. Już zgłupiałem co może być, chodzi mi myśl po głowie żeby nową płytę kupić na tą samą ale z końcówka E-Gaming bo już nie wiem co robić. Pamięci to G. Skile 2x16gb 4000MHz, płyta Asus rog strix Z490-F GAMING, Procek i7-10700k. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Ustawienia biosu masz na "domyślne" (default)? Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Aktualizowałeś bios? Ostatni jest z 17/11 Poprawia m.in. kompatybilność pamięci. Może jednak są uszkodzone. Może płyta uszkodzona. To tylko sprzęt. W każdej chwili może się zepsuć. Masz gwarancję? Wysyłaj. Zmień zestaw pamięci. Pożycz od kogoś, żeby nie wydawać na próżno kasy. Sprawdź dokładnie, żebyś miał 100% prewności. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 sprawdz piny soketu Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3090 Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 (edytowane) W które złącza podpinasz te kości ? Edytowane 23 Listopada 2020 przez jozek23 Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Na biosie który jest po wyjęciu płyty z pudełka jest ten problem, później pozaktualizowaniu do najnowszego, jest dalej ten sam problem. Slot 1-3, później zmieniłem na 2-4 i dalej lipa. Wrócę później do domu to zobaczę na piny w sokecie. Jeśli to są piny w sokecie to mi sprzedali płytę że zwrotu, już kilka komputerów własnych składałem w życiu i nigdy nie pokrzywilem pinów. Jak sprawdzę po powrocie do domu te piny, to napisze czy są ok czy wygięte. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Ale nie możesz też wykluczyć, że pamięć jest uszkodzona. Bez podmiany na inny zestaw to błądzenie po omacku. Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Tylko nie mam skąd pożyczyć ramu, musiałbym kupić jakieś używki Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Teoretycznie możesz. A testowałeś je może memtestem? Chociaż ten program dla mnie to też czasami jakiś niepewny jest. A w praktyce wiesz, jak to może być z używkami. Albo kup nowe i najwyżej zwrócisz jak da radę. Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Nie sprawdzałem mtestem, musiałbym sprawdzić jedna kość a potem zrobić podmiankę bo na dwóch kościach wpiętych płytę nie wstaje komp. Do dwóch godzin powinienem być w domu to posprawdzam tym programem i zobaczę na te piny na sokecie, czy faktycznie są ok czy może jednak któryś jest wygiety Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Sprawdzilem piny i wszystkie sa oki, teraz odpale na noc Memtest86 i zobaczymy co wyjdzie Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Memtest przeszedł bez problemu i dalej nic. Nie wiem czemu ale wydaje mi się że wina leży po stronie uwalonej płyty. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Tych pamięci też nie masz jak sprawdzić na innym kompie? Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Właśnie ze nie mam, jedynie poszukać sklep komputerowy i zapłacić za ich sprawdzenie Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Tak by było najlepiej. Fortuny to nie będzie kosztować. Ale będziesz na 99% pewny. Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Jedyne sensowne rozwiązanie ale jak mówiłem, podejrzewam płytę bo nie podoba mi się że nie wykrywa mi neta jak włączę kompa, zrestartuje i po odpaleniu na nowo wszystko działa. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Masz gwarancję na nią? Sprawdź pamięci najpierw. Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Kupowałem ja jakiś miesiąc temu przez neta z sklepu ale chyba jest. Z pamięciami będzie trochę gorzej bo je ściągałem z PŁ i na morele masz możliwość zwrotu do 14 dni,wiec lipa trochę. Jeśli się okaże że pamięci to mega lipa bo się trochę wykosztowałem na nie 1790zl Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Tylko zastanawia mnie jedno, jeśli na jednej kości komp działa, zmienię kość na drugą i też wszystko działa ale na dwóch kościach nie wstaje komp bo tylko blue screen się pojawia, no to chyba nie pamięci a płyta, tak mi się wydaje choć specjalista zemnie żaden Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3090 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Bios masz najnowszy ? ROG STRIX Z490-F GAMING BIOS 0901 Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Tak, bios jest najnowszy Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 2 godziny temu, Pejo_ napisał: Kupowałem ja jakiś miesiąc temu przez neta z sklepu ale chyba jest. Z pamięciami będzie trochę gorzej bo je ściągałem z PŁ i na morele masz możliwość zwrotu do 14 dni,wiec lipa trochę. Jeśli się okaże że pamięci to mega lipa bo się trochę wykosztowałem na nie 1790zl Skąd ściągałeś? Obstawiam płytę. Gdzieś ma problem z obsługą dwóch kości. Może inny zestaw by pasował. Nie wiem. To wróżenie z fusów Póki nie sprawdzisz dokładnie wszystkiego. Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Mieszkam w UK, pamięci kupowałem online na morele Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Aaaaa.....teraz jasne No sprawdziłbym Ci to, ale musisz się bujnąć do Brukseli Zwrot zwrotem, ale gwarancja przecież jest na te kości. Jaki to producent? Może nie będziesz musiał nawet odsyłać tego do PL. Ok. Już widzę. G.Skill. Normalnie możesz złożyć RMA na ich stronie i nie ma problemu. Morele nie musi w tym uczestniczyć. Wymagany jest tylko dowód zakupu. Edytowane 24 Listopada 2020 przez marko22 Cytuj Link to post Share on other sites
Pejo_ 11 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Dzięki za zaproszenie ale corona virus hehhe. Mogę spróbować odesłać ale jak się okaże że są sprawne, to wyjdę na idiote że sprawne pamięci im wysyłam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts