xiveris 20 Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Witam, Chciałbym na próbę zainstalować Windows 10 na moim laptopie gdzie aktualnie zainstalowana jest Vista. Laptop posiada partycje recovery i nie chciałbym utracić w razie potrzeby możliwości przywrócenia Visty na komputer. Czytałem że instalacja Windows 10 może zmienić MBR i fabryczny tryb reckovery przestaje być dostępny. Jak wykonać instalacje aby wszystko poszło bez problemu? Cytuj Link to post Share on other sites
minas_trith 28 Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 na pewno rozwalisz ... zabezpieczasz dane i jedziesz... jak masz np drugi dysk to ew możesz zrobić kopię bieżącego dysku w całości... ja jednak mimo wszystko : 1. zabezpieczyłbym dane 2. rozsunął wszystkie partycje na dysku 3. postawił system on nowa Cytuj Link to post Share on other sites
xiveris 20 Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Na danych mi w ogóle nie zależy, nie ma na tym laptopie niczego ważne. Pytanie tylko czy jakakolwiek szansa jest na ocalenie na przyszłość recovery. Nie chce mi się robić klonów dysków itp. Cytuj Link to post Share on other sites
marcin_g 2 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Witam, Jeśli posiadasz naklejkę z kluczem. Po co ci recovery? Potrzebujesz tych wszystkich śmieci, które narzuca Ci producent? Zainstaluj Win10 i tak na viste nie ma już uaktualnień, tylko pamiętaj że klucz visty nie ma możliwości aktywacji w win10. Cytuj Link to post Share on other sites
xiveris 20 Napisano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 W swoich laptopach usunąłem recovery. Ale ten jest od znajomego, któremu bardzo na tym recovery zależy. Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 W ostateczności kupujesz SSD (http://forum.benchmark.pl/topic/288046-polecane-ssd-na-tlc-2019-czyli-mniejsze-z%C5%82o/?p=2648708) czy po taniości nawet Kioxia 240GB za 132PLN i na nim stawiasz W10 a oryginalny dysk idzie na półkę (ewentualnie jako backup w kieszeń na USB) . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts