Skocz do zawartości

xiveris

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    276
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

14 OK

O xiveris

  • Tytuł
    Gaduła

Informacje

  • Płeć:
    Mężczyzna

Ostatnie wizyty

9375150 wyświetleń profilu
  1. Programy tego typu często pracowały na 1 rdzeniu, czy obecnie tak jest trudno mi powiedzieć. Przeprowadzaliśmy kiedyś testy w Siemens NX, puszczano ten sam proces obróbczy na różnych komputerach z różnymi procesorami i5 i Xeon. Różnica w czasach była prawie współmierna do różnicy w taktowaniach pojedynczego rdzenia. Nie miał wpływ na to czy procesor był 4, 8 rdzeniowy. Także podkręcenie danego procesora o wskazany % dawało zysk czasu odpowiadający temu % w skali prawie 1:1.
  2. Próbowałem odpalić linux live jednak nie chciał załadować go, więc temat odpuściłem. Znalazłem też jakiś program do generowania windows live jednak po długim ładowaniu nie odpalił. Zamówiłem 1 kość 8 GB bo nie mam ochoty dłużej się bawić. Dodatkowe 2 rdzenie są dla mnie obecnie większym przyspieszeniem tego komputera niż dodatkowe 4 GB RAM. Więc parę dni poczekam aż dojdzie 8gb i mama nadzieję że problemu już nie będzie.
  3. Z 5 różnymi kośćmi żeby się gryzło w różnych wariantach? Pierwszy raz taki przypadek mam ale trudno, zamówię 1 kość 8 GB i problem można powiedzieć zostanie wyeliminowany. Nie chce mi się już przekładać z powrotem wcześniejszego procesora, bo może znów wyjść z chłodzeniem i tym razem pinów nie uratuję sprawdziłbym na pojedynczej kości. Dziękuję wszystkim za udzielone wskazówki oraz pomoc.
  4. i mamy jakiś postęp a powinienem to w pierwszej kolejności zrobić jeżeli włożyłem ram tylko w lewy slot, przy procesorze wtedy komputer nie rusza w prawy rusza bez problemu (zmieniał kości ram, efekt zawsze ten sam z lewym slotem nie rusza). Mam jeszcze jakaś inną płytę chyba pod ten socket, sprawdzę ją i dam znać. edit. druga płyta nie obsługuje FM2+ procesora, więc nie sprawdzę. Ciekawi fakt dlaczego z innym procesorem wykrywało ram i zapełniało go bez problemu.
  5. Szczerze to nie wiem jak mógłbym to sprawdzić, ani razu się nie zawiesił, żadnych błędów stacja nie generuje, pracował 3 dni po prawie 10 godzin. Piny są w porządku. Bios posiadam 2.20
  6. Wcześniej już testowałem , domyślnie było auto, ręcznie można było wybrać jakąś wartość , bez opcji disable. Ustawiłem ręcznie 512 MB jednak nic nie zmieniło. Moment temu sprawdzałem stary procesor A4-6300 i ram od razu wykryło w systemie prawidłowo ram (7,4 GB, 0,5 prawdopodobnie dla karty zintegrowanej zaalokował). Przy okazji procesor przykleił się do chłodzenia i razem wyszedł z nim, pokrzywił kilka pinów ale dało się wyprostować i chodzi dalej
  7. Wyłączyłem ją całkowicie w Bios. Nie widzę takiej opcji w bios. dodaję w załączniku Report.htm
  8. Kolejne czynności jakie wykonałem i nie naprawiły błędu. Wykonywałem po 1 czynności aby można było zweryfikować skuteczność: reset bios, wyłącznie pliku stronicowania, wyjąłem kartę graficzną i podpiąłem monitor do płyty, finalnie karta zabrała 512 mb ram w związku z czym pokazywało 3,5 GB dostępnego, w mscnfig wpisuję 8192 MB jednak nie zapisuje jej, po otwarciu pliku ponownie do edycji wyświetla się 0 lub 4096 ewentualnie inna nieco mniejsza wartość 39xx w bios próbowałem przestawiać dostępne opcje dla RAM, jednak bez skutku, nie znalazłem opcji odpowiedzialnej
  9. - bios wykrywa obie kości, niezależnie jakie kości włożę, - testowałem aplikacją wbudowaną w Windows (windows memory diagnostic", test przeszedł cały bez problemu - Windows 10 64 bit - 1 para którą testowałem jest identyczna, testowałem także w różnych wariantach. Przed zmianą procesora włożone były kości 2 różnych producentów, - przykładowo jakie testowałem 1 x 4 GB: Good Ram GYS1600D364L9s, 1 x 2 GB Samsung M378B5673FH0-CF8, 1 X 4 GB Hynix HMT451U6AFR8C-PB, 2 x 4 GB Hynix KHX 1600C9D3/4GX - CPUZ wykrywa je w systemie obie bez problemu. - nie próbowałem jeszcze bez k
  10. Część, Mam problem z stacją opartą o podstawkę FM2+ płyta główna Asrock FM2A58M-HD+. Do niedawna pracowała z procesorem A4-6300, gdzie z "Zaawansowane opcje rozruchu" wprowadziłem 8192 w zakładce "Maksymalna pamięć" , dzięki czemu zaczął wykrywać 8 GB ram bez problemu, wcześniej widział tylko 4 GB. Wczoraj zmieniłem procesor w tej stacji na AMD A10-7800, system od tego czasu nie wykrywa 8 GB ram, zmiany w "zaawansowane opcje rozruchu" niczego nie dają, odznaczałem także całkowicie tą opcję. Dodatkowo po wpisaniu wartości 8192 i próbie podglądu pokazuje wartość około 3900.
  11. Pamiętaj też o tym że w jedną grę nie zagracie w tym samym czasie jeśli konsole są podpięte do sieci. Przynajmniej ja tak miałem gdy testowałem to rozwiązanie początkiem roku.
  12. Był tylko 1 dysk w starym komputerze. Robię tak jak polecacie świeżą instalację, pliki powoli przegrywam z starej stacji. Dzięki wielkie za zaangażowanie.
  13. Niestety ale żadna z rad nie pomogła. Dodaję zdjęcia ustawień bios.
  14. Dzisiaj próbuję uruchomić nowy komputer z dyskiem z poprzedniego komputera. Jednak po logo płyty pojawia się biała kropka po czym komputer resetuje się. Nowa płyta główna to B560M Gigabyte Poprzednia jakaś na chipsecie FM1 procesor AMD A4. Zainstalowany system Windows 10 64 bit Wiem że mógłbym przeinstalować system na nowo , jednak znajduje się na nim zbyt dużo ważnych programów oraz certyfikatów, które musiałbym wydobywać z głębi zapomnienia. Podejrzewam że problem leży w bootowaniu, jednak nie wiem jak zabrać się do tematu aby całości nie pop
  15. Czy w momencie zerwania połączenia inne urządzenia podłączone do sieci też mają problem ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...