VeGooooo 6 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Witam, Od jakiegoś czasu mam duże ściny w Csie i nie mogę za bardzo zdiagnozować problemu. Po za tym jestem w tym trochę zielony, więc nie ma co się dziwić, dlatego piszę tu do Was. Może zacznę od sprzętu: -Procesor -AMD Ryzen 5 1600 AF -Płyta głowna -Gigabyte B450M DS3H -Ram -Crucial DDR4 Ballistix Sport 2x8GB (taktowanie podkręcone do 3000Mhz/1.35v) -Grafika -Gigabyte Radeon RX 560 gaming oc 2g -Zasilacz -SeaSonic S12III 500w -brak dodatkowego chłodzenia Wygląda to tak, że odpale csa i przez chwilę jest wszystko ok, a po czasie zaczyna wszystko mulić (czasami po 5 minutach grania, czasami w połowie meczu, różnie). Kursor nie chodzi płynnie, modele przeskakują. Sterowniki mam zaaktualizowane. Sprawdziłem temperatury po godzinie grania: https://imgur.com/a/XJrHstW Macie jakieś pomysły? Byłbym wdzięczny Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 BIOS masz aktualny? Cytuj Link to post Share on other sites
VeGooooo 6 Napisano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) BIOS masz aktualny? Tak, BIOS zaktualizowałem 2 dni temu. Edytowane 6 Listopada 2020 przez VeGooooo Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Problemy się zaczęły po tym czy przed tym? Cytuj Link to post Share on other sites
VeGooooo 6 Napisano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Problemy się zaczęły po tym czy przed tym? Właśnie już wcześniej, dlatego z tym biosem kombinowałem, ale nie pomogło Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Patrząc po specyfikacji twojego procka problemem mogą być podkręcone pamięci RAM, wróć do bazowych System Memory Specification Up to 2667MHz Cytuj Link to post Share on other sites
VeGooooo 6 Napisano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Patrząc po specyfikacji twojego procka problemem mogą być podkręcone pamięci RAM, wróć do bazowych System Memory Specification Up to 2667MHz Ogólnie zdiagnozowałem chyba główny problem. Miałem ustawione 59hz w ustawieniach windowsa, a w grze 144hz, zmieniłem to. Zagrałem jeden mecz i już było dużo lepiej, ale jednak dalej ścinało. Później tak jak napisałeś wróciłem do bazowych ustawień RAMu, ale żadnej różnicy. Nie ma płynności. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Pokaż screen z CrystalDiskInfo. Cytuj Link to post Share on other sites
VeGooooo 6 Napisano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Pokaż screen z CrystalDiskInfo. https://imgur.com/a/1Q3DS2V Proszę. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Masz bardzo wolny dysk talerzowy a Windows 10 daje im w kość. Możliwe, że spadki stąd się biorą. Dodatkowo masz błędy pozycjonowania, może coś z głowicą się dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
VeGooooo 6 Napisano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) Co mógłbym z tym zrobić? Może windowsa wgrać innego? Jeśli to głowica to musiałbym dysk wymienić? Bo nie wiem za bardzo jak to funkcjonuje Edytowane 6 Listopada 2020 przez VeGooooo Cytuj Link to post Share on other sites
Kruchy81 66 Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Najlepiej przejść na SSD Cytuj Link to post Share on other sites
VeGooooo 6 Napisano 7 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Ok, to kupie SSD. Tylko mam pytanie. Wystarczy, że ten SSD podepnę, czy muszę np Csa zainstalować na nim? ps. ogólnie próbowałeem też OC procka zrobić, tylko za każdym razem przy testach na prime95 lub OCCT7 mi wywalało black lub blue screena, a na ryzen masterze test przechodził. Może ten dysk też miał na to wpływ? Jak sądzicie? Cytuj Link to post Share on other sites
Kruchy81 66 Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 (edytowane) P.s. na pewno zobaczysz duże różnice w szybkości systemu no i czysta instalacja Windowsa też wyjdzie na Plus Edytowane 7 Listopada 2020 przez Kruchy81 Cytuj Link to post Share on other sites
VeGooooo 6 Napisano 7 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 (edytowane) https://www.x-kom.pl/p/447870-dysk-ssd-crucial-240gb-25-sata-ssd-bx500.html ten wystarczy? Może macie jakieś ciekawe dyski na propozycje ps. Czy ten lepszy? https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-goodram-cx400-256gb-sata3-550-490-mb-s-7688720933 nvm, już zamówiłem Edytowane 7 Listopada 2020 przez VeGooooo Cytuj Link to post Share on other sites
czarusionek 9 Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Też miałem to samo w cs:go. Miałem takerzowy dysk i co jakiś czas dysk startował w grze i zacinało lekko grę. Dysk SSD i problem z głowy. Do tego szybciej zaczęło dołączać do gry Cytuj Link to post Share on other sites
VeGooooo 6 Napisano 7 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 No to było by świetnie, bo to już się robi uciążliwe. Dam znać jak zamontuje. Będzie wtorek-czwartek Cytuj Link to post Share on other sites
czarusionek 9 Napisano 8 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Nie pamiętam teraz jak to się robiło, ale poczytaj jak wyłączyć parkowanie głowic w dysku HDD. Jeśli po zrobieniu tego ścinki znikną to będziesz mieć pewność, że to wina HDD i win 10 i SSD pomoże Cytuj Link to post Share on other sites
VeGooooo 6 Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Wymieniłem dysk na SSD, wgrałem windowsa od nowa i csa, ale nie pomogło. Zauważyłem, że gdy mam włączone w Opcjach Zasilania plan na wysoką wydajność to jest źle, a jak zmienie na zrównoważony to już lepiej, ale dalej ścina Cytuj Link to post Share on other sites
Kruchy81 66 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Różnica przy SSD w ładowaniu win i CS lepsze czasy, ciekawe czy zasilacz nie kończy się Cytuj Link to post Share on other sites
VeGooooo 6 Napisano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Zasilacz mam nowy, ma 2 miechy Mam jeszcze monitor 144hz. Możliwe jest to, że karta graficzna "nie wyrabia"? Niby mam te 144fpsy w grze, ale sam nie wiem już jaki może być problem. SSD jest dużo lepszy niż HDD, ale jakiś drastycznych różnic w grze nie zauważyłem Jeszcze loss mi skacze 1-3% Pomoże ktoś? Może porobić jakieś testy na jakichś programach i dać do wglądu? ;( Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts