Skocz do zawartości

Wymiana HDD na SSD, a nie uruchamiający się BIOS.

Recommended Posts

Cześć! 

Niedawno dziewczyna kupiła lapka Asusa X541SA. Jest tam 1TB HDD, więc chciałem wymienić go na SSD. Jako, że w swoim lapku mam Cruciala MX200 postanowiłem jej kupić MX500 250GB. W tym miejscu zaskoczyłem się z tego względu, ze po zamontowaniu tego dysku laptop zatrzymywał się na logo Asusa i nie można było nawet wejść do biosu. Trudno, podłączyłem go przelotką SATA>USB, sformatowałem na NTFS i spróbowałem jeszcze raz, jednak bez skutku. Wtedy pomyślałem, że może ten lapek ma problem z dyskami SSD więc podłączyłem mój stary MX200. Lapek wystartował. Wtedy zacząłem szukać informacji od mx500 i trafiłem na informację, że dużo sztuk jest wadliwych (Bios ich nie wykrywa), a producent usunął wszelkie możliwe aktualizacja oprogramowania. Postawiłem wtedy na uszkodzony dysk ( mimo, że przez usb działał) i go odesłałem. Kupiłem kolejny tym razem EVO 860 i tu kolejny zonk. Lapek znowu zawiesza się na logu Asus. Pomyślałem, ze sklonuje HDD na ten nowy SSD i zacznie wszystko działać, niestety tak nie jest. Co robić? Jak montowałem nowy SSD do starego acera nie było takich przebojów, od razu bios, bootowalny pen i winda się instalowała. 

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. :)

Edytowane przez Marol

Wejdź do bios tego lapka i wyłącz secureboot jak i wyłącz każda formę fastboot-a.

Jak się da, to też spróbuj na początek zrestartować CMOS, lub jeśli nie jest to możliwe, przywrócić ustawienia domyślne z poziomy bios-a.

Tu trzeba uważać jeśli masz włączone szyfrowanie, ale zakładam że nie.

Rozumiem że teraz próbujesz z tym samsungiem 860 evo, tak?

Hmm, a z instalką windowsa + ssd próbowałeś ? Nie wiem czy masz na usb, czy DVD.

Ustaw też bootowanie na legacy + uefi jak jest taka opcja.

U mnie jak ustawię boot na uefi to nie ma bata i bez restartu cmos zworką nie odpalę PC nawet do bios-a/uefi.

Coś jest nie tak, tylko nie wiem co, a nowszego bios-u/uefi moja płyta nie dostanie,

"Szanowny Kliencie ASUS,

Fabrycznie w tym modelu są montowane  takie dyski SSD:

SATA3 SSD 256GB 2.5' 7MM    LITEON/CV1-CC256 FW:7C81603
S3 SSD 128GB 2.5' 7MM/Z2317002    SANDISK/SD8SBAT-128G-1002"

To wiele się nie dowiedzieliśmy niestety. 

Myślę, że temat można zamknąć. 
Dziękuję każdemu kto się zainteresował. :) 

Edytowane przez Marol