Marol 0 Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Cześć! Niedawno dziewczyna kupiła lapka Asusa X541SA. Jest tam 1TB HDD, więc chciałem wymienić go na SSD. Jako, że w swoim lapku mam Cruciala MX200 postanowiłem jej kupić MX500 250GB. W tym miejscu zaskoczyłem się z tego względu, ze po zamontowaniu tego dysku laptop zatrzymywał się na logo Asusa i nie można było nawet wejść do biosu. Trudno, podłączyłem go przelotką SATA>USB, sformatowałem na NTFS i spróbowałem jeszcze raz, jednak bez skutku. Wtedy pomyślałem, że może ten lapek ma problem z dyskami SSD więc podłączyłem mój stary MX200. Lapek wystartował. Wtedy zacząłem szukać informacji od mx500 i trafiłem na informację, że dużo sztuk jest wadliwych (Bios ich nie wykrywa), a producent usunął wszelkie możliwe aktualizacja oprogramowania. Postawiłem wtedy na uszkodzony dysk ( mimo, że przez usb działał) i go odesłałem. Kupiłem kolejny tym razem EVO 860 i tu kolejny zonk. Lapek znowu zawiesza się na logu Asus. Pomyślałem, ze sklonuje HDD na ten nowy SSD i zacznie wszystko działać, niestety tak nie jest. Co robić? Jak montowałem nowy SSD do starego acera nie było takich przebojów, od razu bios, bootowalny pen i winda się instalowała. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Edytowane 23 Października 2020 przez Marol Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Wejdź do bios tego lapka i wyłącz secureboot jak i wyłącz każda formę fastboot-a. Jak się da, to też spróbuj na początek zrestartować CMOS, lub jeśli nie jest to możliwe, przywrócić ustawienia domyślne z poziomy bios-a. Tu trzeba uważać jeśli masz włączone szyfrowanie, ale zakładam że nie. Rozumiem że teraz próbujesz z tym samsungiem 860 evo, tak? Cytuj Link to post Share on other sites
Marol 0 Napisano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Wcześniej już próbowałem przywracać domyślne ustawienia biosu. Tak, z samsungiem. Żeby teraz wejść do biosu muszę z starym hdd albo na pusto. Secureboot jest domyślnie wyłączony, AHCI włączone bo innego wyboru nie ma. ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Hmm, a z instalką windowsa + ssd próbowałeś ? Nie wiem czy masz na usb, czy DVD. Ustaw też bootowanie na legacy + uefi jak jest taka opcja. U mnie jak ustawię boot na uefi to nie ma bata i bez restartu cmos zworką nie odpalę PC nawet do bios-a/uefi. Coś jest nie tak, tylko nie wiem co, a nowszego bios-u/uefi moja płyta nie dostanie, Cytuj Link to post Share on other sites
Marol 0 Napisano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Próbowałem ssd + instalka widowsa na usb. http://www.pl.image-share.com/upload/572/70m.jpg http://www.pl.image-share.com/upload/572/71m.jpg http://www.pl.image-share.com/upload/572/72m.jpg http://www.pl.image-share.com/upload/572/73m.jpg Edytowane 23 Października 2020 przez Marol Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Próbowałeś aktualizować BIOS? W ThinkPadach często to pomagało, jak nie wykrywał HDD. Może warto spróbować. Cytuj Link to post Share on other sites
Marol 0 Napisano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Nie próbowałem. W takim razie czemu starego SSD MX200 wykrywa i działa na nim bez zarzutów? Poddałem się i wziąłem tego mx200 wrzuciłem do asusa, a z evo udało mi się uruchomić instalkę windy na acerze vn7-591g, Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Tego nie wiem, ale z czymś takim po prostu się spotkałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Marol 0 Napisano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Ja również myślałem, że jak zazwyczaj, ogarnę to w 20 minut. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Pisz do producenta, może jakaś biała lista jest. Zobacz czy dość sensownego odpiszą. Lepiej teraz pisać i wiedzieć na przyszłość, póki temat świeży. Cytuj Link to post Share on other sites
Marol 0 Napisano 27 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Odpowiedź, ze strony Asusa. Poprosiłem o listę. Jak ją dostanę to się z Wami podzielę. "Przykro mi, ale nie z każdym dyskiem ten model laptopa jest kompatybilny. Mogę podesłać listę dysków SSD montowanych fabrycznie na tym laptopie." Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Czyli by wynikało że nie mają żadnej białej listy ( czyli dobrze ) ale w takim razie, powinno działać z każdym SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
Marol 0 Napisano 28 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2020 (edytowane) "Szanowny Kliencie ASUS, Fabrycznie w tym modelu są montowane takie dyski SSD: SATA3 SSD 256GB 2.5' 7MM LITEON/CV1-CC256 FW:7C81603S3 SSD 128GB 2.5' 7MM/Z2317002 SANDISK/SD8SBAT-128G-1002" To wiele się nie dowiedzieliśmy niestety. Myślę, że temat można zamknąć. Dziękuję każdemu kto się zainteresował. Edytowane 28 Października 2020 przez Marol Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts