Mizuro 43 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Witam, cześć i czołem Dokonałam zakupu obudowy Armis Ar7x Evo TG ARGB ktora jest pacjentem tego tematu. Posiadam również płyte główna MSI Z370 TOMAHAWK. Z tego co widze kontroler dolaczony do obudowy AURORA Sync EVO obsluguje do 6 urzadzen ARGB i z tego co widze caly sytem ponoc ma byc kompatybilny z mystic light MSI. Z obudowa przychodza standardowo 4 wentylatory Stella CF ARGB i dwa paski ledowe. Dlatego, ze dokupilam 3 kolejne wentylatory stella powstaje problem z polaczeniem calego ukladu. Co moge zrobic i czego potrzebuje do podlaczenia jeszcze trzech dodatkowych wiatrakow z funkcjonalnoscia ARGB? Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 (edytowane) Ponieważ płyta nie posiada z tego widzę gniazda ARGB, to zostaje Ci zakupić rozdzielacz ARGB, ale na świecidełkach to ja się nie znam... niech Ci to ktoś jeszcze potwierdzi czy to będzie balangać. https://www.shop4pl.com/power-cables/akasa-1-to-2-addressable-rgb-led-splitter-cable?gclid=cjwkcajw5p_8brbueiwappjo6xyxiy3plof1_xccthtwodf7vttow9p6f1lhbxfsmzu2r0d06_ii0bocbsyqavd_bwe Edytowane 15 Października 2020 przez pendzel_3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 (edytowane) Ehh to sprawdzenie kompatybilności elementów już po zakupie. 1. Różnica RGB (4pin), a ARGB(3pin) to odpowiednio 12V i 5V - będzie świecić bez możliwości regulacji, albo spalisz układ. 2. Kontroler na 6, a chcesz podłączyć więcej - nie ma opcji i musisz z czegoś zrezygnować, albo zainwestować w dodatkowy kontroler Aurora/NanoReset ARGB, zwykły rozgałęźnik może spowodować nadmierne obciążenie kontrolera i awarię. Podsumowując: kupujesz kontroler Aurora/NanoReset i podłączasz wszystkie wentylatory - sterowanie za pomocą przycisku na obudowie. Podłączenie pod płytę główną odpada - sterujesz RGB płyty (MysticLight) osobno. Wymieniasz obudowę i wentylatory na RGB ciesząc się sterowaniem za pomocą MysticLight Edytowane 15 Października 2020 przez chrisplbw 2 Cytuj Link to post Share on other sites
majster klepka 86 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 (edytowane) Kup sobie takie rozgałęziacze sygnału ( golden pin ) argb i po problemie. Sam spaliłem kilka Stell z braku pojęcia o całych tych świecidełkach RGB, ARGB aż w końcu całe to ustrojstwo połączyłem z płytą MSI B360M Gaming. I teraz wentyle RGB obsługuje płyta główna a ARGB dokupiony kontroler od MSI. Edytowane 15 Października 2020 przez majster klepka 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mizuro 43 Napisano 17 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2020 (edytowane) No dobrze.Mam rozumieć, że wentylatory będą funkcjonowały,PWM jak i światełka w podstawowych trybach kontrolowane przyciskiem obudowy?Do zasilania dodatkowych żeby nie przeciążać kontrolera muszę zakupić druga Aurorę, ewentualnie nano reset?Z grubsza w tym układzie tracę mrugające wodotryski na wentylatorach jak i płycie?Poprawcie mnie proszę jeśli coś źle rozumiem Edit. Napisze jeszcze na koniec w razie gdyby ktos mial w przyszlosci podobne problemy. Po podlaczeniu wszystkiego pomijajac podpinanie sie do plyty glownej procz PWM wszystko dziala ladnie. Sterowanie oswietleniem oczywiscie tylko w trybach podstawowych za pomoca przycisku w obudowie, ale swieci. Inaczej sprawa wyglada po zastosowaniu takiego magicznego pudeleczka https://www.amazon.com/DEEPCOOL-RGB-Convertor-Motherboard-Non-Compatible/dp/B07T5CSZ52 Cale ARGB dziala w pelni, podlaczone do RGB 4pin Edytowane 17 Października 2020 przez Mizuro Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts