huevox 1 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Witam. Mam dostępne dwa dyski SSD i na jednym z nich muszę postawić system. Na którym powinienem to zrobić? https://www.x-kom.pl/p/412537-dysk-ssd-crucial-240gb-2-5-sata-ssd-bx300-oem.html https://www.morele.net/dysk-ssd-kingston-a2000-1-tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-nvme-sa2000m8-1000g-5939305/ Dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 na szybszym... nvme 1 Cytuj Link to post Share on other sites
huevox 1 Napisano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Nie sugerować się kościami i ich wytrzymałością? Ten pierwszy niby na MLC. Cytuj Link to post Share on other sites
GJ1990 26 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Niby tak, ale różnica w prędkości będzie zauważalna 2 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Na tym niby trwalszym mlc trzymaj ważne dane a system zawsze można postawić od nowa ale tak na prawdę to loteria który padnie szybciej więc dane to jednak najbezpieczniej na hdd. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
majster klepka 86 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Pewnie że na Kingstonie bo jest dużo szybszy, ale i tak wolny jak na dyski nvme. Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Niby tak, ale różnica w prędkości będzie zauważalna W czym będzie zauważalna, chyba tylko w kopiowaniu plików i nic więcej. Różnica między tymi dyskami będzie praktycznie zerowa, jeśli chodzi o ładowanie systemu oraz jego pracę. Ja bym zainstalował system na Crucial 240GB. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Niby tak, ale różnica w prędkości będzie zauważalna No... jak ktoś uwielbia odpalać benchmarka dysku systemowego, to wyższe cyferki od razu zauważy. Więc proszę mi tu nie pisać, że różnicy nie będzie. A jak ktoś postawi system na dysku SSD, a potem m.2 i będzie testował, ale nie zobaczy różnicy, to niech odpali benchmark i różnicę zobaczy. Bo przecież system na m.2 nie jest po to, żeby się szybciej odpalało, tylko żeby benchmarki lepiej wyglądały. A widać, że zwolenników cyferek jest dużo. Pewnie że na Kingstonie bo jest dużo szybszy, ale i tak wolny jak na dyski nvme. Dlatego system tylko na dysku PCIE 4.0 niedługo na forum zwolennicy cyferek będą polecać. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Ja bym postawił na nvme bo jest pojemniejszy Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 @up, a wiadomo, że system potrzebuje dużo miejsca. 240GB się zapcha z systemem w tri miga... Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 @up, a wiadomo, że system potrzebuje dużo miejsca. 240GB się zapcha z systemem w tri miga... Ja tak tylko zasugerowałem ten 240 GB, bo wiadomo, że różnicy w działaniu samego systemu nie będzie żadnej, ale ja bez 2 TB bym nawet do tego nie podchodził. Tak na poważnie, zainstaluj sobie system na jednym i drugim dysku i sam się przekonaj, czy jest różnica czy jej nie ma Co tu dużo pisać? Cytuj Link to post Share on other sites
huevox 1 Napisano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Ok, dziękuję wszystkim za pomoc. Chętniej bym puścił system na tym sata, później łatwiej by mi było trzymać porządek. Cytuj Link to post Share on other sites
majster klepka 86 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 @up, a wiadomo, że system potrzebuje dużo miejsca. 240GB się zapcha z systemem w tri miga... Nie prawda 128 GB na dysk systemowy w zupełności wystarczy, plus jedna gra, pozostanie około 40 GB wolnego miejsca Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 (edytowane) @up, ironii nie wyczuł? Argumenty tutaj padają jakby dyski na m.2 wczoraj do sprzedaży weszły i jeszcze mało o nich wiadomo, a legendy już krążą. Ja bym jeszcze dodał: - bo jeden z dysków jest w aluminiowej obudowie - dane nie wyciekną, - NVMe może się w kieszeni złamać, - na odkrytą elektronikę może śrubka upaść i zwarcie zrobić. Edit. Ludzie ciągle myślą, że jak dysk 5x szybszy w benchmarku, to windows 5x szybciej się wczyta. Jeszcze brakuje argumentu: - NVMe nie, bo podczas ładowania windowsa strasznie się zagrzeje. Edytowane 14 Października 2020 przez wodego Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Ok, dziękuję wszystkim za pomoc. Chętniej bym puścił system na tym sata, później łatwiej by mi było trzymać porządek. I to jest bardzo dobra decyzja. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Dysk systemowy to nie tylko czas ładowania systemu operacyjnego. To zazwyczaj czas pracy na projektach - pliki wideo, foto, cad i inne... niektórzy używają pliku stronnicowania czy hibernacji, tak są jeszcze tacy i o ile pliki te da się przenieść na inny dysk niż systemowy lepiej wszystkie systemowe śmieci trzymać na jednym. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Wszelkiego rodzaju katalogi temp i cache programów do wymagającej pracy nie mają nic wspólnego z dyskiem systemowym. Te katalogi można dowolnie konfigurować na innych dyskach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts