koza32199 3 Napisano 2 Października 2020 Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Witam forumowiczów! Tak jak w temacie borykam sie z nagłymi spadkami płynności gry w Batmanie Arkham Knight. Zazwyczaj dzieję sie to jeżdżę bądź latam po mieście, często towarzyszą temu doładowywania cieni albo tekstur. Moje pytanie brzmi czy da się temu jakoś zaradzić i czy jesteśmy w stanie stwierdzić po której stronie leży przyczyna czy po stronie GPU czy HDD ( tak niestety dobrze widzicie HDD, obawiam się to on może być winowajcą) Moja specyfikacja Intel core i5 4590 (4x 3,30ghz) Geforce gtx970 4gb Crucial Balistix 2x4gb ddr3 1600mhz Seagate Baracuda 1tb Nadmienię jeszcze że podobny problem miałem z GTA V, zazwyczaj w mieście. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 2 Października 2020 Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Podaj markę i moc swojego zasilacza. Pokaż screen z CrystalDiskInfo. Cytuj Link to post Share on other sites
koza32199 3 Napisano 2 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Się robi, zasilacz Thermaltake 530w 80+ Bronze. a tuta screen. https://ibb.co/nb9gY71 Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 2 Października 2020 Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Gra, która na PC była koszmarem optymalizacyjnym i dopiero kilka patchów jakoś to ogarnęło. Spróbuj zmniejszyć fizykę i ew. opcje od NV. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 2 Października 2020 Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Mam dobrą wiadomość, dysk jest zdrowy więc jedyna jego wina, że jest HDD i jest wolniejszy od SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
koza32199 3 Napisano 2 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Mam dobrą wiadomość, dysk jest zdrowy więc jedyna jego wina, że jest HDD i jest wolniejszy od SSD. To dobra wiadomość, nie podejrzewałem go raczej o uszkodzenie, a raczej chciałem się upewnić że lagi wynikają z tego że dysk jest wolny, co jest trochę śmieszne że ma się mocną specyfikację a dysk się staje wąskim gardłem, to chyba byłoby nie do pomyślenia jeszcze z 10 lat temu. A dodam jeszcze że czasami (czasem nawet częściej niż czasami) pojawia się zacięcie dźwięku wraz z zacięciem obrazu. Może to jakaś dodatkowa poszlaka. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 2 Października 2020 Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Odpal HWinfo -> zakładka sensors i zminimalizuj. Pograj trochę w tego batmana i gta, porób screeny z odczytami i wrzuć tutaj. Może nas na coś naprowadzi. Problemy z teksturami sugerują GPU (nieszczęsne 3,5GB vram), ewentualnie pamięć ram. Procesor do powyższych gier też jest na styk. Zdrowy dysk HDD 7200rpm nie powinien stwarzać takich kłopotów. Sam mam większość gier na dyskach HDD i tylko ekrany ładowania są dłuższe. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ankelos 5 Napisano 3 Października 2020 Udostępnij Napisano 3 Października 2020 U mnie na ryzenie 1600x gtx 970 8gb ramu 3000mhz ddr4 gra tez była na HDD tez były problemy z przycięciami i teksturami. Winowajcą było praktycznie 100% wykorzystanie ramu wyłączenie zbędnych programów w tle i przeglądarki na czas gry rozwiązywało problem w 100%. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 3 Października 2020 Udostępnij Napisano 3 Października 2020 @up Nie wiem jak ten batman ale gta V faktycznie działa zauważalnie lepiej na 16GB ram. Wyłączanie zbędnych programów przed graniem jest dobrą praktyką, sam tak robię z przyzwyczajenia chociaż na obecnym sprzęcie nie muszę bo ramu i rdzeni pod dostatkiem. Warto też mieć porządek w autostarcie, u mnie odpalają się tylko sterowniki i onedrive, wszystko inne włączane ręcznie w zależności od potrzeb. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 3 Października 2020 Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Teraz 8GB RAM to za mało by komfortowo grać. Dobrze by było jakby autor wątku dał screen z zakładką Wydajność dla pamięci RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
koza32199 3 Napisano 3 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2020 @zbiku90 Wydaje mi się że to nie jest wina karty graficznej bo nawet jak włączę niskie detale i niską rozdzielczość to zacięcia dalej występują, co prawda rzadziej, ale wciąż przy zapierdzielaniu Batmobilem po mieście ścina. (przynajmniej w Batmanie w GTA dawno nie grałem) tutaj załączam screen z użycia RAM jak jeden kola sugerował. z programów w tle chodzi tylko wiadomo Batman, Razer Synapse i Epic games. https://ibb.co/c22zdN5 A na których sensorach odczytach z hwinfo sie skupić, bo bardzo wiele ich tam. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 3 Października 2020 Udostępnij Napisano 3 Października 2020 na których sensorach odczytach z hwinfo sie skupić, bo bardzo wiele ich tam. Odpal HWinfo -> zakładka sensors i zminimalizuj. Pograj trochę w tego batmana i gta, porób screeny z odczytami i wrzuć tutaj Ergo, na wszystkich Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 3 Października 2020 Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Jestem kobietą Masz mocno obciążąną pamięć, druga kość RAM by się przydała. I pokaz też screen z HWInfo64. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 4 Października 2020 Udostępnij Napisano 4 Października 2020 druga kość RAM by się przydała Raczej trzecia i czwarta koleżanko Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 4 Października 2020 Udostępnij Napisano 4 Października 2020 No tak, komputery mi się pomyliły Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 4 Października 2020 Udostępnij Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Heaven Benchmark 4.0 ustaw na ultra i zrób test, tak będziesz widział, czy karta daje moc na max. Edytowane 4 Października 2020 przez lukasz272015 Cytuj Link to post Share on other sites
koza32199 3 Napisano 4 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Dobra podrzucam wam hwinfo po ok półtorej godzinie grania. https://ibb.co/vcJtcyJ https://ibb.co/qYQ7d7c Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 4 Października 2020 Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Pamięć w karcie graficznej się zapycha, obniżenie jakości tekstur na średnie powinno pomóc. Cytuj Link to post Share on other sites
Ankelos 5 Napisano 4 Października 2020 Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Autor pisał ze przy zmniejszeniu opcji problem dalej jest.Zreszta to nie wina pamięci bo batmana przechodziłem na 970 i zapchana pamięć nie przeszkadzała. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 4 Października 2020 Udostępnij Napisano 4 Października 2020 W takim razie polecam zrobić memtest86, najlepiej zostawić na całą noc. Jeśli okaże się że z ramem wszystko ok to prawdopodobnie GTX pomału umiera. Cytuj Link to post Share on other sites
koza32199 3 Napisano 17 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2020 W takim razie polecam zrobić memtest86, najlepiej zostawić na całą noc. Jeśli okaże się że z ramem wszystko ok to prawdopodobnie GTX pomału umiera. O nie jak to :'( Da sie jakoś temu zapobiec? jak to sprawdzić? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 17 Października 2020 Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Możesz mu przedłużyć agonię przez wygrzanie w piekarniku, ale sama nie jestem fanką tego bo nie na długo działa. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) duall chanell ram prawidłowo osadzony?rzadkie spadki ponize60 fps to normalne na tym cpu i tej grze Edytowane 18 Października 2020 przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
koza32199 3 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 @janek20 Tak jest Ram jest dobrze osadzony. To są bardzo dziwne zajęcia. Mam już tego po dziurki w nosie teraz mam podobny problem w Forza Horizon 4, gra się zacina do 0 fps na ułamek sekundy a wraz z obrazem zacina się dźwięk i jest cisza, dzieje się to co kilka sekund Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Możesz od kogoś pożyczyć porządny zasilacz na podmianę? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts