Skocz do zawartości

Intel Core 2 Quad Q6600 ustawienia bios.

Recommended Posts

https://allegro.pl/oferta/deepcool-ice-edge-mini-fs-v2-0-chlodzenie-7439545506

Za niewiele więcej mogłeś mieć coś sporo lepszego.

Bardziej obstawiałbym sekcję zasilania właśnie bo jest goła, a do tego horyzontalne chłodzenie dmucha na nią ciepłym powietrzem. Dodatkowo obudowa typu piekarnik, przydałby się choćby wentylator z tyłu który wyciągałby ciepło na zewnątrz. 

Autor miał ponad 10-letni zasilacz z tego co kojarzę, bardzo możliwe że to on stwarza problemy tym bardziej że restarty wydają się być losowe. Zresztą nowy zasilacz można bez problemu przerzucić do innej obudowy więc nie uważam że to pieniądze wyrzucone w błoto.

Modernizowałem jakiś rok temu komputer szwagra na 775, wymieniłem zasilacz, proca na Xeona, dołożyłem ramu na 8gb , jakieś chłodzenie i ssd i komputer zyskał drugie życie stosunkowo niewielkim kosztem (koło 300zł wyszło z tego co pamiętam). Słabym punktem są płyty główne, wiadomo że mają swoje lata i nie wiadomo kiedy padną. SSD, zasilacz czy chłodzenie można bez problemu wykorzystać w kolejnym zestawie więc to się nie zmarnuje.

Czekamy na dostawę tego Elementum i informację czy sytuacja się poprawiła.

Ja również siedziałem całe lata na 775, później na 771->775 z nowym zasilaczem, 8GB RAMu, SSDkiem, wyżyłowanym prockiem do granic możliwości (z 2,4 do 3,6-3,8 GHz) i przyzwoitą grafiką. I było całkiem spoko te kilka lat temu. Dopóki dziadek nie zaczął się sypać.

Chodziło mi głownie o to, że gdyby objawy nie ustąpiły po zmianie zasilacza (a moim zdaniem nie ustąpią, obym się mylił) to nie ma co więcej dopłacać do tej platformy, ponieważ najtańsza opcja z jakiejkolwiek stajni będzie i tak lepsza, szybsza, responsywniejsza i bardziej niezawodna niż "dziadzio na sterydach".

Edytowane przez 40rozbojnik

gdyby objawy nie ustąpiły po zmianie zasilacza (a moim zdaniem nie ustąpią, obym się mylił) to nie ma co więcej dopłacać do tej platformy

Tu się zgodzę że nie warto więcej dopłacać (no może oprócz tego wentylatorka do obudowy za 10zł), ale mam nadzieję że zasilacz załatwi sprawę.

Zasilacz już w drodze, nie wiem czy inpost dostarcza do paczkomatów w soboty.

Tak się zastanawiam czy mogłem uszkodzić płytę główna montując ten nowy cooler ?

Przyznam się że montowałem go nie wykręcając płyty z obudowy i trochę się wyginała jak wciskałem te plastiki w otwory.  :(

Bardziej obstawiałbym sekcję zasilania właśnie bo jest goła, a do tego horyzontalne chłodzenie dmucha na nią ciepłym powietrzem. Dodatkowo obudowa typu piekarnik, przydałby się choćby wentylator z tyłu który wyciągałby ciepło na zewnątrz.

Wątpię by miało to znaczenie. Miałem P43-ES3G z podobną jak nie taką samą sekcją i spokojnie dawała rady na 3GHz tego procka i nawet 80*C (+/- pirometr za grosze) na sekcji nie było. Dużo mocniej grzał mi się Phenom 955 z 125W TDP na GA-MA770T-UD3P z równie gołą sekcją. Zresztą dość sporo płyt intela w tamtych czasach nie stosowało chłodzenia sekcji i nic temu się nie działo w porównaniu do grzałek AMD :D

Przyznam się że montowałem go nie wykręcając płyty z obudowy i trochę się wyginała jak wciskałem te plastiki w otwory. :(

Nie przywarłeś może płyty do obudowy?

Edytowane przez CrisPell

Nie wiem czy nie przywarłem, zasilanie było odłączone z gniazdka. Kondensatory mogły się uszkodzić? Ale z drugiej strony 30 września jak włożyłem kartę gtx było już tego dnia z 8 restartów, wiatrak montowałem 1 albo 2 października.

Dziękuję wszystkim za pomoc, problemem był zasilacz bo jak na razie po wymianie na SilentiumPC Elementum E2 550W 80 Plus

nie występują żadne restarty z kartą GTX 750 Ti. Natomiast robiąc test w OCCT temperatury procesora sięgają 85 stopni i wywala mi test, przy zwykłej pracy (przeglądanie netu) temperatura max 40 stopni. Założony nowy Zalman 80F i pasta założona drugi raz. 

Może ktoś ma pomysł na jakieś lepsze chłodzenie za nie wielkie pieniądze, kolega polecił DEEPCOOL ICE EDGE MINI FS V2.0

ale podobno ciężki w montażu ?   :) Pozdrawiam.

Edytowane przez Tgold

Cieszę się że wymiana zasilacza pomogła :)

Co do chłodzenia to praktycznie każde wieżowe będzie lepsze tylko trzeba uważać na rozmiar żeby weszło do obudowy. Zmierz sobie odległość od płyty głównej do obudowy i poszukaj czegoś używanego w okolicy żeby nie iść w dodatkowe koszty.

Przypominam też o wentylatorze na tył obudowy który również poprawiłby temperatury w środku. Zmierz rozstaw otworów na śruby to będzie wiadomo czego trzeba szukać.

Nic dziwnego że procesor o TDP 105W grzeje się na tym zalmanie...

Napisz tutaj u nas na forum w dziale "kupię", może ktoś ma coś ciekawego w szufladzie pod 775 i nie będzie za to chciał milionów monet, bo zwyczajnie się nie opłaca pchać tam większej kasy.

Ew. szukaj na allegro jakichś leżaków magazynowych :

https://allegro.pl/oferta/silenx-efz-92ha3-chlodzenie-cpu-am2-am3-775-9810634628

Tylko niech Ci ktoś potwierdzi jak się to sprawuje bo nie mam doświadczeń z tym coolerem.

E:literówka

Edytowane przez pendzel_3

Z tanich coolerów bierz tego:

https://allegro.pl/oferta/deepcool-gammaxx-300-chlodzenie-cpu-am3-lga1155-9108706352

Kompatybilny z LGA 775, potem ew. można go wrzucić do czego nowszego, wentyl 120mm czyli będzie relatywnie cicho. Do 100 zł ciężko o coś lepszego (nie licząc Spartana Pro, którego nie proponuję, bo nie jest kompatybilny z 775).