Skocz do zawartości

FX Audio DAC X6 MKII - czy ktoś korzystał już, jakieś opinie?

Recommended Posts

Panowie! Panewki!

Pytanie - czy ktoś już miał do czynienia z FX Audio DAC X6 MKII?
Trafiłem ostatnio na allegro i za swoją cenę wygląda całkiem obiecująco.
Wejście po COAX, optyku, USB i BT.
Wyjście po RCA i Jacku 6,3...

Pytanie - czy ktoś miał sposobność słuchać jak to gra?
Bo jeśli w podobie normalnego X6 to... może być całkiem sympatyczny kawałek sprzętu. :)

Ktoś coś?

Zamówiłem tego Dac-a i ma być na początku października, miałem poprzednia wersję ale lekko zmodyfikowaną w sensie przyciski zamiast przełączników i układ od USB ten sam co w mkII. Powiem tak mam Superluxy HD669 i Beyerdynamic Custom Studio i tak jak napędzał Sound Blaster Z w PC to było coś....bas aż pompował a na X6/A5 tego nie było, dźwięk wyrównany po zastosowaniu Muses 8820 ale tego basu brakowało- szczególnie na Custom Studio. Ponoć na mkII jest lepiej to zobaczę ...tak to jest "musieć" pozbyć się PC i szukać alternatyw (lapek)...Dam znać jak dotrze...na ali kupiłem za 268zł a u nas po 399zł są :D

Edytowane przez anikocio
ale tego basu brakowało

Akurat bassheadem nie jestem, wolę w miarę wyrównany dźwięk.

Ciekawi mnie jak to gra w porównaniu do normalnego X6 - trochę zmian w konfiguracji jest (na przykład ES9018 zamiast CS4398, jest QCC3008 z AptX)... Na wyjściu słuchawkowym siedzi ten sam TPA6120 jak w X6 - ale ciekaw jestem po prostu jak to gra. X6 mi się w miarę podobał i byłem bliski kupienia. Ale teraz chyba nie jestem pewien. ;)

...bo do X6 MkII zapnę sobie i komputer, i telewizor, i Raspberry i w razie czego telefon na BT. :D

I pewnie zamówię też z Ali, jednak cena wygląda trochę lepiej. ;)

/EDIT/ - na Reddicie ma całkiem niezłe opinie... :-> Pomyślimy...

I jeszcze sprawdziłem sobie ESS9018 to zdaje się ten sam układ, który siedział w telefonach LG V10 i Meizu Pro5 i Pro6... Jeśli to będzie grało podobnie jak te telefony to biorę z miejsca. :D

Edytowane przez zaroowka

Zamówiłem tego Dac-a i ma być na początku października, miałem poprzednia wersję ale lekko zmodyfikowaną w sensie przyciski zamiast przełączników i układ od USB ten sam co w mkII. Powiem tak mam Superluxy HD669 i Beyerdynamic Custom Studio i tak jak napędzał Sound Blaster Z w PC to było coś....bas aż pompował a na X6/A5 tego nie było, dźwięk wyrównany po zastosowaniu Muses 8820 ale tego basu brakowało- szczególnie na Custom Studio. Ponoć na mkII jest lepiej to zobaczę ...tak to jest "musieć" pozbyć się PC i szukać alternatyw (lapek)...Dam znać jak dotrze...na ali kupiłem za 268zł a u nas po 399zł są :D

DAC dobry nie narzuca zbyt mocnej sygnatury brzmieniowej.  Z, to słabizna nie zrozum mnie źle ale bas  przepompowany z kiepską kontrolą .

bas  przepompowany

Jaki klient docelowy takie strojenie. Jak widać są ludzie którym to odpowiada i dla nich jak urządzenie ma naturalne strojenie to brakuje im basu.I to na Beyerdynamic Custom Studio które basu mają w opór  :roll:

Edytowane przez kombajn
  • Popieram 1

Szukając opinii o tym DAC'u wrzuciłem zapytania na kilka for - na jednym został mi polecony taki oto link:
https://iiwireviews.com/fx-audio-dac-x6-mkii-version-announced
...i jeszcze jeden, taki:

Ja go jednak wezmę, nie wiem czy z Ali czy z Alle, ale spróbuję i przetestuję jak się sprawdzi. :)

Jaki klient docelowy takie strojenie. Jak widać są ludzie którym to odpowiada i dla nich jak urządzenie ma naturalne strojenie to brakuje im basu.I to na Beyerdynamic Custom Studio które basu mają w opór  :roll:

Raczej midbasu....bo niżej schodzą moje stare superluxy. Na dniach przyjedzie ten DAC jak i DT770 pro 250ohm- zobaczymy które mi podejdą bardziej. Co do SB Z rozbija się o EQ- tam wyregulowałem jak chciałem. Nawiasem...Custom-y po wygrzaniu grają zdecydowanie lepiej. 

Co do X6 mkII ta recka na YT co kolega dodał link jest jeszcze jedna podobna- zgadzam się z ich odczuciami względem starego X6 -zobaczymy czy zgodzę się z X6 mkII.

DAC dobry nie narzuca zbyt mocnej sygnatury brzmieniowej.  Z, to słabizna nie zrozum mnie źle ale bas  przepompowany z kiepską kontrolą .

Niby tak, powinien być transparentny lecz jak widać zależnie od firmy jednak zmienia się dźwięk wraz z ich implementacją. Nawet muses 8820 zmienił audio w tym starym X6 więc trzeba szukać dobrego dla naszych uszu dźwięku ;) każdy ma inne doznania i oczekiwania więc...W tym mkII ponoć po aplikacji muses 02 jest bdb poprawa .

Akurat bassheadem nie jestem, wolę w miarę wyrównany dźwięk.

Każdy ma inne preferencje....ja w mkII wolałbym Xmos na usb niż BT tym bardzie ,że 9018 wspiera dsd.

Edytowane przez anikocio

Co do SB Z rozbija się o EQ- tam wyregulowałem jak chciałem.

A broni ci ktoś zainstalować sobie Equalizer APO i wyregulować sobie jak chcesz equalizerem parametrycznym (przy okazji zdecydowanie dokładnie niż w tym prościutkim graficznym EQ od Creativa) ?

A broni ci ktoś zainstalować sobie Equalizer APO i wyregulować sobie jak chcesz equalizerem parametrycznym (przy okazji zdecydowanie dokładnie niż w tym prościutkim graficznym EQ od Creativa) ?

Nie broni, kiedyś używałem innego programu ale po aktualizacji win 10 już przestało działać....wypróbuję a jak przyjdzie DAC zobaczę jak zagra bez tych modyfikacji .

(Czy mi się tylko wydaje czy naskakujesz na mnie z jakichś niewiadomych mi przyczyn ?)

EDIT: u mnie APO nic nie robi zupełnie ani na X6 ani na wyjściu z lapka....tu chociaż działa EQ od HP.

Edytowane przez anikocio

Czy mi się tylko wydaje czy naskakujesz na mnie z jakichś niewiadomych mi przyczyn

Zdaje ci się bo rośniesz  ;) 

Tu masz tutorial czego można popróbować przy problemach z Equalizer APO 

https://appuals.com/how-to-fix-equalizer-apo-not-working-on-windows-10/#:~:text=Make%20sure%20you%20fix%20this,see%20if%20the%20problem%20persists.

Zdaje ci się bo rośniesz  ;)

Tu masz tutorial czego można popróbować przy problemach z Equalizer APO 

https://appuals.com/how-to-fix-equalizer-apo-not-working-on-windows-10/#:~:text=Make%20sure%20you%20fix%20this,see%20if%20the%20problem%20persists.

Ok , dzięki zobaczę....a rosnę tak samo długo jak ty z tego co widzę ;) ('85)

Nie wiem, czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale importując DAC z Chin macie po prostu obowiązek to zgłosić i zapłacić VAT + Cło. Inaczej jest to zwykłe oszustwo podatkowe i chwalenie się na forum, że nie naliczyli VAT na odprawie (bo cło to akurat tutaj 0) jest tak samo dobre, jak napisanie, że się ściągnęło Windowsa z Torrentów.

Edytowane przez Karister
  • Popieram 1

Noo nie wiem. Jak towar przechodzi odprawę celną i nie naliczają vatu to chyba już jest się krytym. To nie jest tak że to jakoś pokątnie jest sprowadzane czy coś. Ale fakt faktem że jak ktoś chce w pełni legalnie to najlepiej za pośrednictwem eBay oni tam mają wbudowany system który policzy opłaty importowe i wypluje do zapłaty pełną wartość z wszystkimi opłatami.

Nie wiem, czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale importując DAC z Chin macie po prostu obowiązek to zgłosić i zapłacić VAT + Cło. Inaczej jest to zwykłe oszustwo podatkowe i chwalenie się na forum, że nie naliczyli VAT na odprawie (bo cło to akurat tutaj 0) jest tak samo dobre, jak napisanie, że się ściągnęło Windowsa z Torrentów.

I ty rozumiem tak robisz ???

Bzdura i złe porównanie ... Ja importując coś jestem świadomy tego,że paczka idzie na rtg i to już zadanie celników by przysłać mi papier o podanie kwoty (o ile nie jest zawarta na liście) i opłacenie vat ale im za zwyczaj dla 1 paczki się nie opłaca....tak samo jak przywoziłem z Ukrainy 5L wódki a nie 1L w duty free bagu pytali czy na użytek własny a ja zawsze mówiłem,że tak ;) bo tak było i nigdy mi nie wstrzymali co innego hurtowo to już warto papiery wypełnić....kiedyś w Warszawie wstrzymali mi paczkę ale celny w Gdańsku zwolnił więc gdzie tu moja wina? Ja tam bym zapłacił vat i nadal by się opłacało ale skoro puścili bez to ja się w ich kompetencje nie będę mieszał :) jest szansa ,że dac do piątku dojdzie ale jak to poczta lubi trzymać paczki bo kurier 48 i się nie trzeba spieszyć.

Edytowane przez anikocio
Art. 51. pod. tow. i usł.
Zwolnienie towarów importowanych z krajów trzecich

1. Zwalnia się od podatku import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 22 euro.

2. Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do:
1) napojów alkoholowych;
2) tytoniu i wyrobów tytoniowych;
3) perfum i wód toaletowych.

3. Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego.

Zgodnie z obowiązującym prawem każde zamówienie z krajów trzecich jest opodatkowane VATem. W praktyce ze względów czysto fizycznych i biorąc pod uwagę możliwości urzędów celnych wiele paczek nie jest sprawdzanych i zostają zwolnione z urzędu. Przez to nie dochodzi do powstania obowiązku podatkowego w momencie przejścia paczki przez urząd celny, ale dalej ten obowiązek ciąży na importerze.

Ja importując coś jestem świadomy tego,że paczka idzie na rtg i to już zadanie celników by przysłać mi papier o podanie kwoty (o ile nie jest zawarta na liście) i opłacenie vat ale im za zwyczaj dla 1 paczki się nie opłaca....

Masz słabą świadomość :D Celnik bardzo rzadko jest w stanie określić wartość paczki i zazwyczaj samemu musisz przekazać im dokument potwierdzający wartość przesyłki (skan przelewu, fakturę, jakikolwiek dokument zakupu), jeśli już dojdzie do zatrzymania paki. To nie jest tak, że im się nie opłaca, powód wskazałem powyżej.

• Popieram 1

Bzdura i złe porównanie ... Ja importując coś jestem świadomy tego,że paczka idzie na rtg i to już zadanie celników by przysłać mi papier o podanie kwoty (o ile nie jest zawarta na liście)

Bzdury to są te wypociny. Od A do Z. A dlaczego, to już Fex wyjaśnił. Doucz się przepisów, bo na czuja nie wychodzi. VAT od 22EUR, a cło od 150EUR. Są wyjątki, ale elektronika do nich nie należy. A jak już przyswoisz nową wiedzę, dbaj o jej odświeżanie, bo przepisy lubią się zmieniać. W 2021 wchodzą nowe zasady zgłaszania paczek importowanych spoza UE, a w 2022 nowy próg VAT.

Edytowane przez Karister