dawid72622 3 Napisano 6 Września 2020 Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Witam, kieruję tutaj pytanie, na które nie znalazłem jednej jasnej odpowiedzi na internecie. Otóż chciałem załatwić mojemu tacie dysk SSD do Maca z 2015r. ale okazało się że trochę roboty jest z dobraniem się do miejsca na dysk, więc przyszedł pomysł, by kupić zewnętrzny ssd, który będzie podpięty przez usb 3.0 do Maca i na nim postawić system. Moje pytanie brzmi, czy przez to, że będzie to usb 3.0 zamiast sata 3, to system będzie miał jakieś przycięcia? Czy może będzie praktycznie to samo co na sata 3 (wiem że usb 3.0 jest trochę wolniejsze, ale chyba nie jest to znacząca różnica)? Cytuj Link to post Share on other sites
Navier 373 Napisano 6 Września 2020 Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Szybko nie będzie. Szukaj czegoś na thunderbolcie (np. LaCie Rugged, WD My Passport). W 2015 roku chyba już wszystkie maki miały thunderbolta. Cytuj Link to post Share on other sites
Shady_PL 43 Napisano 6 Września 2020 Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Witam, kieruję tutaj pytanie, na które nie znalazłem jednej jasnej odpowiedzi na internecie. Otóż chciałem załatwić mojemu tacie dysk SSD do Maca z 2015r. ale okazało się że trochę roboty jest z dobraniem się do miejsca na dysk, więc przyszedł pomysł, by kupić zewnętrzny ssd, który będzie podpięty przez usb 3.0 do Maca i na nim postawić system. Moje pytanie brzmi, czy przez to, że będzie to usb 3.0 zamiast sata 3, to system będzie miał jakieś przycięcia? Czy może będzie praktycznie to samo co na sata 3 (wiem że usb 3.0 jest trochę wolniejsze, ale chyba nie jest to znacząca różnica)? Bzdura. Jest to dość łatwe. Mogę pomóc z zamówieniem potrzebnych rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
dawid72622 3 Napisano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2020 No ogólnie coś wspominał że znalazł w sklepie Samsung T7 i jakiegoś właśnie WD My passport, się spytam jaki to WD, ale jak rozumiem jak wybierze któryś z tych, to system będzie spoko działał, tak? Co do zamawiania potrzebnych rzeczy, to obecnie tato jest za granicą i tam ma swojego maca, ja mu nie jestem w stanie pomóc i wątpię by sam się podjął rozebrania maca 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 7 Września 2020 Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Ale co to iMac jest? Ja slim to najgorsze jest rozklejenie szyby od obudowy. Jeśli masz wprawne manualnie ręce to dasz radę. A jak nie no to pozostaje thunderbolt Cytuj Link to post Share on other sites
Navier 373 Napisano 7 Września 2020 Udostępnij Napisano 7 Września 2020 No ogólnie coś wspominał że znalazł w sklepie Samsung T7 i jakiegoś właśnie WD My passport, się spytam jaki to WD, ale jak rozumiem jak wybierze któryś z tych, to system będzie spoko działał, tak? Co do zamawiania potrzebnych rzeczy, to obecnie tato jest za granicą i tam ma swojego maca, ja mu nie jestem w stanie pomóc i wątpię by sam się podjął rozebrania macaJa na Macu Pro instalowałem linuksa na zewnętrznym dysku rugged thunderbolt i prędkość była OK. Dodatkowo ten dysk ma interfejs usb3 więc z wymianą danych nie będzie problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts