ramzesx 163 Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Cześć, Zrobiłem upgrade kompa, zmieniłem CPU, MOBO i RAM. Na poprzedniej płycie głównej zrobiłem RAID 0 z 2 dysków Goodram Iridium Pro. I teraz mam pewien problem. Otóż po podłączeniu tychże dysków do nowej płyty głównej wyświetla błąd GPT Header Corrupt. Dyski są poprawnie rozpoznawane w biosie, jako 2 osobne. Natomiast nie sposób ich użyć w WIndows 10. Są jako 2 osobne partycje, po wejściu w zarządzanie dyskami pokazuje 1x 217GB oraz 1x 4xx GB ( tak jakby wyświetlał 1 dysk oraz 2 połączone). Zakładam że problemem jest to iż na tych dyskach połączonych w RAID był zainstalowany Windows 10. I teraz pytanie, co można z tym zrobić by w ogóle uruchomić te 2 dyski i stworzyć 2 osobne partycje. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Znaczy jeśli dane które tam są nie są ważne, to skasuj wszystko co tam jest i tyle... Cytuj Link to post Share on other sites
ramzesx 163 Napisano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2020 (edytowane) To akurat najmniejszy problem. Dane od razu są na straty. Bardziej kwestia co z dyskami i co zrobić by zadziałały .. Po wpięciu pod nową płytę od razu wychodzi błąd GPT Header Corrupt. Dysków nie idzie sformatować z poziomu windowsa, i nie są odpowiednio rozpoznawane w systemie. Za to BIOS widzi je normalnie. Edytowane 3 Września 2020 przez ramzesx Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Jakiś program do partycjonowania dysków i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Z zarządzania dyskami przekonwertować na MBR i później znowu na GPT... Usunie wszystkie dane Cytuj Link to post Share on other sites
ramzesx 163 Napisano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Dzięki. Jednak najprostszy sposób sie sprawdził. Diskpart od razu rozpoznał dyski, dalo sie je wyczyścić, przekonwertować na MBR potem na GPT i działa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts