warcab 0 Napisano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Hej Ostatnio zauważyłem, że podczas renderowania filmów procesor jest używany tylko w 60% Postanowiłem to sprawdzić, okazało się, że wydajność spada ponieważ temperatura osiąga 95-100 *C. Pomyślałem o wymiane pasty termoprzewodzącej, okazało się, że już jest sucha, założyłem więc nową jednak problem nie zniknął. Temperatury spoczynkowe są w normie 35-38*C, chłodzenie fo Fera 3. Założone jest dobrze, pasta nie jest z najtanszych. Fera jest chłodna, tak jakby się nie nagrzewała, założona dokładnie tak jak wcześniej, wiatrak jest w dobrą stronę, chłodzenie przylega do procesora szytwno. Poniżej podaję specyfikację. I7 6700K (Zegar stockowy) Wcześniej oc 4.5 1080ti Pamięć hyperX Furyx 16 ddr4 2133 Msi-z170a PRO - aktualizacja bios nie pomogła Obudowa zalman, wszystkie wiatraki sprawne, w obudowie jest chłodno. Chłodzenie FERA 3 Zasilacz SilentiumPC FM2 650 Proszę o pomoc, moje próby ponownego montażu fery nie dają poprawy. Cytuj Link to post Share on other sites
kaylo 76 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Jakie napięcie masz w spoczynku i pod obciążeniem ? Cytuj Link to post Share on other sites
warcab 0 Napisano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Screeny napięc poniżej. Cytuj Link to post Share on other sites
kaylo 76 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 W zakładce od płyty głównej masz CPU VCORE - o to chodzi. https://i.imgur.com/0mQHTva_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium Cytuj Link to post Share on other sites
warcab 0 Napisano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Przepraszam już wstawiam to co trzeba. Przy obciążeniu temperatury rosną natychmiastowo do 100, wieża fery pozstaje chłodna, ilość jak i jakość pasty jest okey, montaż także i tym jestem zdziwiony i dość zagubiony, wszystkie moje pomysły się już skończyły co może być nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
kaylo 76 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Pod obciążeniem 1.25V, temperatury przy takim napięciu powinny być dużo dużo niższe. Procesor ma już swoje lata i pewnie pasta między rdzeniem a IHSem straciła swoje właściwości. W takiej sytuacji trzeba zrobić skalp (delid) i zastąpić pastę ciekłym metalem. Do zdjęcia IHS można użyć np. Dr. Delid i zrobić to samemu albo zlecić to komuś (na forum jest niejaki Patryk, który się tym zajmuje). Cytuj Link to post Share on other sites
warcab 0 Napisano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Hej, dziękuję za odpowiedź,czyli to może być przyczyną dlaczego wieża chłodzenia jest zimna? Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Hej, dziękuję za odpowiedź,czyli to może być przyczyną dlaczego wieża chłodzenia jest zimna? Tak. Jest problem z przekazywaniem temperatury poza procesor. Cytuj Link to post Share on other sites
kaylo 76 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 U mnie pod obciążeniem (Macho rev. B) jest lekko ciepła. Cytuj Link to post Share on other sites
warcab 0 Napisano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Czyli mam rozumieć, że skalp by pomógł przenosić temperaturę na wieże? Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 najpierw zmien paste pod chłodzeniem a jak nie pomoże to musisz skalpować niestety Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 i sprawdź na innym chłodzeniu , SilentiumPc to chiński szmelc brandowany na "jakąś tam" markę nie zdziwiłbym się jakby w ciepłowodach nie było czynnika Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 SilentiumPc to chiński szmelc brandowany na "jakąś tam" markę jak 90% innego "szmelcu"? Nie ma co bić piany jak pasta była zmieniona i nie pomogło to CPU jest do skalpa, jak nie czujesz się na siłach żeby samemu to zrobić to oddaj komuś kto to dobrze ogarnie. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Dla 4ghz nie jest potrzebne 1.3v Daj mu offsetem minus 0.1v Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) stary proc zresztą skylake i nowy słynął z ciekawych temp,szczególnie po oc między rdzeniem a ihs'em masz pewnie skałę bez skalpowania się nie obejdzie a różnica w temp.będzie znaczna a fera3 to nie szajs,kolego @cyna76,chyba żeś szajsu nie widział choć do oc tego procka ciut przy słaba radę da,tylko głośno może być fortis by był jak znalazł Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez mufasa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts