Skocz do zawartości

Karta graficzna do i5 6600 spory bottleneck?

Recommended Posts

Witam!

Czy sensownym rozwiązaniem jest zmiana gtx 1060 6GB na rx 5600xt do i5 6600? Wiem że bottleneck będzie dlatego teraz mam dylemat czy nie lepiej wymienić całej platformy na ryzena 5 3600?Budżet  2.5tyś zł tylko wtedy karta jakaś pokroju rx 5500xt lub 1660s jedynie.

Aktualny sprzęt:

Płyta MSI H110m

Ram Corsair 2133MHz 2x 4GB

I5 6600

Chłodzenie silentium spartan 3

Zasilacz Corsair 550W

Msi Gtx 1060 6GB Dual

Jeśli chcesz się dowiedzieć jaki będzie mniej więcej bottleneck, poszukaj sobie testów RX 5600XT sparowanych z procesorami  i3 8100/9100. To są mniej więcej odpowiedniki wydajnościowe Twojego obecnego procesora. 

IMO jeśli zamierzasz grać w nowe gry to chyba warto pomyśleć najpierw nad zmianą całej platformy, a potem nad kartą.

Dziękuje za odpowiedzi. I właśnie tu jest problem bo obecna karta wywala artefakty i wydajnościowo nie domaga. Teraz takie pytanie czy jest sens kupna ryzena 5 3600 i do tego dokupić rx 590? Zasilacz niby 550w mam a realnie ile może pociągnąć taka platforma?

590-tka to nie jest opłacalna karta (chyba ze używka w dobrej kwocie), do tego prądożerna a jak to jeszcze jakiś XFX to już całkiem sobie to odpuść.

Zainwestuj w 5600xt lub min. 1660S.  poczekaj chwilę i uskub do 3600+b450. Jak ładnie trafisz to 4.4-4.5 zrobisz i będzie igła set.

Edytowane przez pendzel_3

Bottleneck u Ciebie jest spowodowany nie tyko Cpu ale i ramem (a tu na H110 nie poszalejesz) więc wymiana platformy czeka Cię prędzej czy później.

Nie wiem w jakie tytuły konkretnie grasz ale 5600 XT spokojnie wykręci ładny fps nawet przy "wolnym" i5 6600 więc tak na prawdę pójście drogą "najpierw Gpu, potem płyta/cep/ram" to też jest jakaś opcja. Pamiętaj tylko, że w tej chwili jesteśmy na ostatniej prostej przed premierą NVidia Amper i Big Navi - czyli można liczyć, że w relatywnie niedalekiej przyszłości będzie wysyp kart na rynku wtórnym (i to kart zarówno starszych typu Maxwell/Pascal, jak i nowszych Turing).