GreQonE 3629 Napisano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Uszanowanie, Zastanawiam się nad zakupem TV 75-77 cali. Myślałem nad podanymi wyżej modelami, aczkolwiek nie wiem czy jest sens dopłacać do nowszego Q950TS? Może są inne propozycje na rynku dla takiego rozmiaru? Chciałbym wsparcie dla HDMI 2.1, 8K. OLED raczej odpada bo TV chodzi po 16h dziennie. Dzięki! Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 A 8k w jakim celu? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 26 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Przyszłościowo - jeszcze w tym roku Netflix ma zacząć nadawać w 8K, kwestia innych treści po adopcji przez liderów rynkowych to tylko kwestia czasu Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Jak zaczną nadawać, to TV 8k będzie kosztował połowę tego co teraz, choć trzeba przyznać, że cena za 8k nie jest wygórowana. Będą lepsze (szybsze) procesory do przetwarzania obrazu. Netflix będzie nadawał kodekiem AV1, a część materiałów będzie skalowana. Na dzień dzisiejszy samsung nie ma zaimplementowanej obsługi tego kodeka, ale to darmowy kodek, więc w przyszłości pewnie będzie dostępny na TV. Na razie nie ma powodu do pośpiechu. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie GreQonE 3629 Napisano 1 Lipca 2020 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 No ale jednak tv chce kupić teraz a nie za pół roku )) Wybór padł finalnie na model QE75Q90T Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 No ale jednak tv chce kupić teraz a nie za pół roku )) Wybór padł finalnie na model QE75Q90T Siemanko, i jak TV? Ja zamówiłem QE65Q90T ... polowalem, na Q90R, ale juz za pozno Jak DSE (dirty screen effect) - sprawdzales? Jakie wrazenia z obrazu i dzwieku (bo jak wiadomo Samsung wykastrowal serie T wzgledem R ) Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 4 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Siemanko, i jak TV? Ja zamówiłem QE65Q90T ... polowalem, na Q90R, ale juz za pozno Jak DSE (dirty screen effect) - sprawdzales? Jakie wrazenia z obrazu i dzwieku (bo jak wiadomo Samsung wykastrowal serie T wzgledem R ) Uszanowanie! Generalnie super, jak juz przywyklem do "halo effect" na tekscie to jest spoko HDR wypala oczy, jakos obrazu fajna. Nie wiem co to DSE, wiec nie sprawdzalem Obraz mega, co do dzwieku to sie nie wypowiem bo nie korzystam Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 6 Września 2020 Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Uszanowanie! Generalnie super, jak juz przywyklem do "halo effect" na tekscie to jest spoko HDR wypala oczy, jakos obrazu fajna. Nie wiem co to DSE, wiec nie sprawdzalem Obraz mega, co do dzwieku to sie nie wypowiem bo nie korzystam Jak oceniasz jakosc obrazu i kolorów w przypadku oglądania TV satelitarnej ? Według mnie trochę sredniawa o ile w przypadku treści HDR np. z Netfliksa jest petarda, to SDR jak Canal+ jest lipa... kalibrowales juz swój TV ? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 10 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Nie ogladam nic SD, wiec sie nie wypowiem Nie kalibrowalem bo nie widze potrzeby - TV jest juz bardzo dobrze skalibrowany z fabryki, kalibracja niewiele zmienia w temacie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts