cezar92 0 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Cześć, Po złożeniu komputera i próbie uruchomienia świeci mi się dioda ez na CPU i mam czarny ekran ( nie ma zadnego dzwięku POST podczas uruchamiania). PC składa się z następujących części: - wszystko nowe odebrane wczoraj z paczkomatu - procesor Ryzen 9 3900x -Karta graficzna MSI Geforce RTX 2070 Super Gaming X Trio -Ram G.SKILL Ripjaws V 64GB 2x32 DDR4 3200MHz CL16 XMP -Zasilacz SilentiumPC Vero M3 700W 80+ BRONZE -Płyta główna MSI MPG X570 GAMING EDGE WI-FI -Chłodzenie CPU SILENTIUM PC Navis RGB 240 Próbowałem wszystko odłączyć i podłączyć jeszcze raz piny na prosesorze nie są wygięte resetować bios odpalić z jedną kością ram. Jeżeli nie włoże zadnej to dioda z CPU zmienia się na vram co jest normalne. Miał ktoś podobny problem? Nie wiem co mogę jeszcze zbytnio zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 RAM włożyłeś w odpowiednie sloty? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Bez podłączonej Pamięci RAM też nie ma żadnego dźwięku w trybie POST? Zasilanie procesora poprawnie podłączone? Czasami w kostce wtyczki lubią się wysunąć piny. Cytuj Link to post Share on other sites
cezar92 0 Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 RAM włożyłeś w odpowiednie sloty? Tak, zgodnie z instrukcją płyty głównej: Jedna kość w drugi slot od socket'u. przy dwóch kościach włożyłem w drugi i czwarty sloty. Bez podłączonej Pamięci RAM też nie ma żadnego dźwięku w trybie POST? Zasilanie procesora poprawnie podłączone? Czasami w kostce wtyczki lubią się wysunąć piny. Bez podłączonej pamięci ram jest dźwięk i pali się dioda dram. Wtyczkę do zasilania docisnałem dość mocno przy podłączani, wiec nie powinno być tu problemu. Może, że zasilacz powinien być mocniejszy w tym zestawie np 750w Gold? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Masz odpowiednią wersję BIOSu? https://pl.msi.com/Motherboard/support/MPG-X570-GAMING-EDGE-WIFI#support-cpu Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Pobierz bios z MSI pod swój CPU i spróbuj wymusić aktualizację biosu: 1. Włóż dysk flash USB zawierający plik aktualizacji do portu USB.2. Aby przejść do trybu flash mode, skorzystaj z poniższych metod.- Uruchom ponownie i naciśnij Ctrl + F5 podczas testu POST i kliknij Tak, aby ponownie uruchomić system.- Uruchom ponownie i naciśnij klawisz Del podczas testu POST, aby przejść do systemu BIOS.Kliknij przycisk M-FLASH i kliknij Tak, aby ponownie uruchomić system.3. Wybierz plik BIOS, aby przeprowadzić proces aktualizacji BIOS.4. Po zakończeniu procesu flashowania system uruchomi się ponownie automatycznie. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 @up No na czarnym ekranie to tak nie za bardzo. Chyba że płyta ma z tyłu przycisk do automatycznej aktualizacji biosu, nie pamiętam jak to się nazywa Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Szkoda, że autor wątku nie dopytał to w sklepie by mu zrobili aktualizację BIOSu. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Ma Flash Bios Buton i oznaczony port USB do Flash. Pierwszy z brzegu na górze Edytowane 14 Czerwca 2020 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Szkoda, że autor wątku nie dopytał to w sklepie by mu zrobili aktualizację BIOSu. 3900X jest obsługiwany od 1 wersji biosu. Więc to nie wina biosu, że nie obsługuje CPU, może trafił się trupek. Edytowane 14 Czerwca 2020 przez kamil_18_19 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Możliwe, że płyta lub CPU ma jakąś wadę, ale może też jakiś błąd systemu bios więc warto spróbować aktualizacji biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
cezar92 0 Napisano 15 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Ma Flash Bios Buton i oznaczony port USB do Flash. Pierwszy z brzegu na górze Dzięki, spróbuje w takim razie zrobić Flash biosu. może trafił się trupek a jak oceniacie zasilacz? Może to jednak on stwarza tu problemy i wymiana go na 750W rozwiąże problem? Cytuj Link to post Share on other sites
andrei 794 Napisano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Zasilacz ma, aż nadto mocy. Nie ma sensu go wymieniać. Edytowane 15 Czerwca 2020 przez andrei Cytuj Link to post Share on other sites
darthh1 1 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Mam ten sam problem, czy udało się pokonać trudności ? Cytuj Link to post Share on other sites
darthh1 1 Napisano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 Problem rozwiązany . Należy odłączyć wszystkie podzespoły od płyty. Podłączony tylko zasilacz 24 pin i podłączenie zasilania cpu- ale procesor musi być wyjęty. Wersja bios 7C37v18 na pendrive. Fleszowanie - cała operacja trwa około 8 minut. Zakończenie jest do rozpoznania przez to, że płyta odłączy zasilanie i wzbudzi się ponownie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts