Artok 2003 Napisano 14 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 2 minuty temu, zbiku90 napisał: Bez kitu jakby mi teraz grafa padła to wstawiam jakiegoś gtx 750ti/950 i czekamTM na normalne ceny. Ale masz jeszcze gwarę na tego RXa, nie? Choć z drugiej strony serwis może nie bawić się w naprawy, a po prostu kazać zwrócić sklepowi kasę i wtedy będziesz w czarnej.... Za te 2000 nic sensownego się nie kupi. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) European retailers are now listing GeForce RTX 3060 graphics cards at 490 EUR. Edytowane 15 Lutego 2021 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
outdatedtv 62 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Nie ma co sobie zawracać głowy i tracić nerwów póki sytuacja będzie taka. Lepiej kupić fajny DAC, słuchawki albo kolumny i posłuchać muzyki, zrelaksować się. Albo rower dobry i ruszyć w trasę. Szkoda życia na to. Jak kolega wspomniał wyżej, siedzieć na starej karcie i nie kombinować. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 To Wina Muska ze BTC poszlo w góre eh i przez to karty . Nvidia ma to gdzieś . AMD ma to gdzieś . A sklepy maja najlepszy okres bo zarabiają 2-3x tyle na zwykłych klientach . Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 a niby co AMD i Nvidia ma zrobić ? Przesłuchanie przed zakupem karty ? Czy jesteś górnikiem TAK/NIE 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 13 godzin temu, Artok napisał: Ale masz jeszcze gwarę na tego RXa, nie? Mam gwarancji 1,5 roku jeszcze. Ostatnio się wystraszyłem bo miałem kolorowe błyski na monitorze i myślałem że to pamięć już zaczyna padać ale na szczęście okazało się że to wina kabla kiepskiej jakości Zastanawiałem się czy by nie sprzedać go za jakieś 3k ale jednak zostaje u mnie. No chyba że będą chodzić po 4k używki to się zastanowie jeszcze Cytuj Link to post Share on other sites
1234567890 287 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Ceny dla Austri, Niemiec, są inne niż dla Polski w proshopie jak kupujesz z Polski musisz dopłacić z 500 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2003 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 53 minuty temu, zbiku90 napisał: Zastanawiałem się czy by nie sprzedać go za jakieś 3k ale jednak zostaje u mnie. To jest właśnie mój plan. Zamówiłem sobie laptoka z Ryzenem 4600H + RTXem 2060, a Vegę 56 pchnę za 2400. Dopłata wyniesie plus minus 800 zł. Jak za rok będą normalne ceny Amepraży to laptop pójdzie na sprzedaż i się weźmie jakiegoś 3060Ti. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 3 godziny temu, outdatedtv napisał: Jak kolega wspomniał wyżej, siedzieć na starej karcie i nie kombinować. No ja tak mam ostatnio. Po sprzedaniu rx (jak tu nie sprzedać, jak ludzie taką kasę dają za stary sprzęt - to puściłem w piz_du), zamontowałem starą 1060 3gb - no i co mam zrobić, jadę na niej (na szczęście to jest wcale nie taki zły sprzęt i jeszcze sporo może). Czekam na 3060, ale jak widzę co się dzieje i co będzie się najprawdopodobniej jeszcze dało przez jakiś czas (może do lata), to kupno nowego gpu sobie muszę przełożyć. Co zrobić - może doinwestuję w rower jak kolega wyżej wspomniał 3 minuty temu, Artok napisał: Zamówiłem sobie laptoka z Ryzenem 4600H + RTXem 2060 Powiedz mi coś więcej o tym lapku. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2003 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 7 minut temu, Succubus napisał: Powiedz mi coś więcej o tym lapku. Lenovo Legion 5 kod producenta: 82B1007VPB. Podobno na tych moblinych RTXach też da się kopać, więc może dopłacone 800 zł z czasem się zwróci 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kruchy81 66 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Ciekawostką z Ali Cytuj Link to post Share on other sites
outdatedtv 62 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 2 minuty temu, Artok napisał: Lenovo Legion 5 kod producenta: 82B1007VPB. Podobno na tych moblinych RTXach też da się kopać, więc może dopłacone 800 zł z czasem się zwróci Do kopania najlepsze te z metalową obudową, mocno dziabają glebę. Jak ktoś potrzebuje laptopa z dobrą grafiką, powinien się spieszyć. Ferm laptopowych coraz więcej. Bez wolnego wybiegu. Chów klatkowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 3 minuty temu, Artok napisał: na tych moblinych RTXach też da się kopać A już nawet nie wypowiadaj tego słowa, bo mdli jak ktoś o kopaniu wspomina 4 minuty temu, Artok napisał: Lenovo Legion 5 kod producenta: 82B1007VPB Dzięki, nawet przyjemny ten lapek. Hmmm ... może ... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2003 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) 18 minut temu, Succubus napisał: Dzięki, nawet przyjemny ten lapek. Hmmm ... może ... Tzn. wszystko zależy od ceny w jakiej go kupisz. Ja sobie wziąłem w ubiegły piątek, jak się dwa sklepy biły na ceny. Na cenę 3149 się nie załapałem, ale na 3199 już tak. Teraz chyba sobie życzą po 300 PLN dopłaty (albo i więcej). Edytowane 15 Lutego 2021 przez Artok Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 2 godziny temu, Artok napisał: Podobno na tych moblinych RTXach też da się kopać Na laptopie to raczej tylko w klimatyzowanym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej by się zagotował zaraz pewnie. Ale możesz spróbować dla dobra nauki i podzielić się wrażeniami O ile jest tam w ogóle czujnik temperatury vram bo w innym przypadku nie ośmieliłbym się. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2003 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 35 minut temu, zbiku90 napisał: w temperaturze pokojowej by się zagotował zaraz pewnie. Ale możesz spróbować dla dobra nauki i podzielić się wrażeniami Kopacze maksymalnie obniżają zegar RTXów i podnoszą maksymalnie pamięci. Ponoć ten patent się sprawdza. Cytuj Link to post Share on other sites
outdatedtv 62 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, zbiku90 napisał: Na laptopie to raczej tylko w klimatyzowanym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej by się zagotował zaraz pewnie. Ale możesz spróbować dla dobra nauki i podzielić się wrażeniami O ile jest tam w ogóle czujnik temperatury vram bo w innym przypadku nie ośmieliłbym się. Już wklejałem foty z fermy laptopów. Wygląda to pokracznie i żałośnie, ale jednak przy obecnych kursach się zaczyna opłacać. Już nawet nie chodzi mi o to że nie ma RTXów. Kopanie powinno zostać zabronione ze względu na ogrom prądu jaki na to idzie, wzw z tym dewastację środowiska, przy jednoczesnym absolutnym braku pozytywnych efektów tej działalności dla społeczeństwa/wspólnoty. To tylko i wyłącznie spekulacja pieniądzem powodująca dewastację środowiska. Dodatkowo biorąc pod uwagę fakt, że przy okazji zabierają mi zabawki (GPU), jestem za zakazaniem tego i jeśli ktoś wystąpi z taką inicjatywą, to ją poprę. Edytowane 15 Lutego 2021 przez outdatedtv 4 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 1 godzinę temu, Artok napisał: Kopacze maksymalnie obniżają zegar RTXów i podnoszą maksymalnie pamięci. Ponoć ten patent się sprawdza. Ciekawe jaka jest temperatura na pamięciach, GDDR6 zwalniają dopiero przy 105-110 stopniach. Na pewno takie temperatury zdrowe nie są, zwłaszcza przy dłuższym używaniu 24/7. Już gdzieś pisałem, u mnie jest ok. 50 stopni na rdzeniu, podobnie na vrm, ale na pamięciach już 90-92st. Tylko że przewiewnej obudowie z wentylatorami na 100%, a nie w ciasnym laptopie. Nawet jak boom się już skończy to znowu będzie strach kupić używaną grafę bo wątpię żeby wszystkie miały tak "komfortowe" warunki. Trzeba też pamiętać że całkiem sporo osób kopie nieświadomie, coraz popularniejsze są złośliwe coinminery tak jak w 2017/18. 51 minut temu, outdatedtv napisał: Kopanie powinno zostać zabronione ze względu na ogrom prądu jaki na to idzie, wzw z tym dewastację środowiska, przy jednoczesnym absolutnym braku pozytywnych efektów tej działalności dla społeczeństwa/wspólnoty. To tylko i wyłącznie spekulacja pieniądzem powodująca dewastację środowiska. 51 minut temu, outdatedtv napisał: jestem za zakazaniem tego i jeśli ktoś wystąpi z taką inicjatywą, to ją poprę. Nie używam ani nie wiem o co chodzi więc trzeba zabronić! Niczym nie różnisz się od babek z poniższego filmiku, gardzę takimi ludźmi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof Miś 120 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Jakby mnie było stać to też bym kopał. Oczywiście w dobrej sprawie i z dyskami HDD z serii Green zajadając sałatkę Coleslaw, aby była nutka ekologii. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
outdatedtv 62 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 59 minut temu, zbiku90 napisał: Ciekawe jaka jest temperatura na pamięciach, GDDR6 zwalniają dopiero przy 105-110 stopniach. Na pewno takie temperatury zdrowe nie są, zwłaszcza przy dłuższym używaniu 24/7. Już gdzieś pisałem, u mnie jest ok. 50 stopni na rdzeniu, podobnie na vrm, ale na pamięciach już 90-92st. Tylko że przewiewnej obudowie z wentylatorami na 100%, a nie w ciasnym laptopie. Nawet jak boom się już skończy to znowu będzie strach kupić używaną grafę bo wątpię żeby wszystkie miały tak "komfortowe" warunki. Trzeba też pamiętać że całkiem sporo osób kopie nieświadomie, coraz popularniejsze są złośliwe coinminery tak jak w 2017/18. Nie używam ani nie wiem o co chodzi więc trzeba zabronić! Niczym nie różnisz się od babek z poniższego filmiku, gardzę takimi ludźmi. Napisałem wyraźnie o co chodzi. Nie zrozumiałeś za wiele mam wrażenie. Jedyne co potrafiłeś zrobić to wkleić filmik z babciami jako "rzeczowy argument w dyskusji". Słabo. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzejson_ 70 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Gtx 1660ti w laptopie 26Mh/s i temp 60 stopni czyli ciut mniej niż 1660 super. Coś tam działam w tym kopaniu na GPU bo ignorancją rynku nie zmienię i parę złotówek wpada ale będę szczęśliwszy jeśli to padnie i okaże się, że wykopałem tylko srogi rachunek za prąd Cytuj Link to post Share on other sites
kosiarz66 46 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 3 godziny temu, Artok napisał: Kopacze maksymalnie obniżają zegar RTXów i podnoszą maksymalnie pamięci. Ponoć ten patent się sprawdza. sprawdza się choć, masz wtedy zaorane Pamięci , i nie dziw się jak karta padnie po kilku miechach. Ja kopie na 3070 ale nie zamierzam puszczać to dalej. Bo na 99% pamięci będą zajechane. Generalnie Ta karta była przewidziana tylko do tego. Do pracy mam coś innego. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 6 godzin temu, Artok napisał: Teraz chyba sobie życzą po 300 PLN dopłaty (albo i więcej). Bo kopacze i to już rozkminili. Widziałem na obrazkach w Chinach całą farmę na lapkach z kartami rtx. Zdjęte obudowy z lapków, lapek odwrócony dogóry nogami i jazda 24h. Dopóki ten chędożony proceder się opłaca inaczej nie będzie, a jak się skończy, to już widzę jak gigantycznymi ilościami zaleje rynek kompów i kart po koparkach - oczywiście w ogłoszeniu będzie, kupiona do komputera domowego, w zasadzie tylko net przeglądany, bo na gry nie było czasu - nie kopała, nie katowana itp 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 1 minutę temu, Succubus napisał: w zasadzie tylko net przeglądany, bo na gry nie było czasu - nie kopała, nie katowana itp Dokładnie tak jak moja 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 3 minuty temu, kosiarz66 napisał: Ja kopie na 3070 Ja bym się tak w temacie nie przyznawał ... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts