Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mnie martwi to, że poziom cen zdaje się nie mieć pułapu - ile, do licha, ludzie są w stanie płacić za seryjnie produkowaną kartę?

Rozumiem, że ktoś ma pieniądze, ale ludzie, którzy je mają, a których ja znam, mają ich dużo, bo dokładnie je liczą i rozważnie je wydają lub inwestują.

Tymczasem karta graficzna to ani produkt unikatowy, ani bazujący na snobizmie, ani na unikalnych doznaniach i doświadczeniach użytkownika.

Ludzie, opanujcie się!

Edytowane przez Krzysztof Miś
  • Popieram 2
5 minut temu, Krzysztof Miś napisał:

ile, do licha, ludzie są w stanie płacić za seryjnie produkowaną kartę?

Miej na uwadze, że duża część kart trafia do osób, które bynajmniej nie zamierzają na nich grać...

16 minut temu, Player1 napisał:

Miej na uwadze, że duża część kart trafia do osób, które bynajmniej nie zamierzają na nich grać...

Dobrze - przyjmijmy, że kupują je osoby zamierzające na nich kopać - czy ktoś może mnie oświecić czy producenci kart coś przebąkują na temat modyfikacji warunków gwarancji jak ktoś zamierza używać takich kart do kopania?

Pamiętam artykuły, chyba autorstwa nVidii, jak był problem z kopaniem na kartach RTX 20xx i w związku z tym z niską ich dostępnością, jak gardłowano o tym, że takie używanie kart łamie, rzekomo, jakieś warunki gwarancji. Ponoć karty graficzne, kierowane na rynek standardowego endusera, nie są dostosowane do tak intensywnej eksploatacji i jakieś elementy (tam chyba była mowa o kondensatorach i regulatorach faz czy napięć) nie wytrzymują okresu gwarancyjnego.

1 godzinę temu, outdatedtv napisał:

Ciekawe czy jest możliwe zablokowanie w kartach możliwości kopania?

Tak jest to możliwe, wystarczy rzucić nią o ścianę albo za*****ć młotkiem %-) Zablokuje to możliwość kopania permanentnie ;) Ewentualnie produkowanie kart z max. 4gb vram i powrót do grania w 720p/1080p.

22 minuty temu, Krzysztof Miś napisał:

rozważnie je wydają lub inwestują.

Słowo klucz. Poczytaj sobie w jakim czasie zwracają się 3080/3060ti/5700xt kopiąc. Możesz się mocno zdziwić. Oczywiście jest to inwestycja obarczona ryzykiem, ceny krypto w końcu się załamią a wtedy będzie wylew używanych GPU w mocno zróżnicowanej kondycji. Generalnie mamy powtórkę z 2017/2018 tylko na jeszcze większą skalę, sytuacja już dawno przestała mnie dziwić.

6 minut temu, Krzysztof Miś napisał:

takie używanie kart łamie, rzekomo, jakieś warunki gwarancji

A w jaki sposób serwis ci udowodni że kopałeś. Przypał może być jedynie ze zmodyfikowanym biosem co samo w sobie anuluje gwarancję. Jeśli się undervoltuje w afterburnerze albo wattmanie to guzik ci udowodnią

26 minut temu, zbiku90 napisał:

A w jaki sposób serwis ci udowodni że kopałeś. Przypał może być jedynie ze zmodyfikowanym biosem co samo w sobie anuluje gwarancję. Jeśli się undervoltuje w afterburnerze albo wattmanie to guzik ci udowodnią

No właśnie o to pytam, bo wówczas nie było, jak i chyba teraz, nie można tego udowodnić.

W każdym razie chciano to blokować czy raczej ograniczyć przez utratę gwarancji.

Teraz i tak jak chcesz kupić kartę używaną, to często pierwsze zdanie to "nie służyła do kopania".

Czy ktoś w tym wątku na poważnie kopie z użyciem RTX'ów 30xx?

Jestem ciekaw jak to realnie wygląda w polskich realiach.

Ja kopię na RX 5700 XT, wpada mi ok. 10zł za noc (niby niedużo ale 300zł w miesiąc się uzbiera), w dzień przeważnie wyłączam kompa jak jestem w pracy. Karta ma kaganiec 60% power limit co przekłada się na ok. 107W. Wentyle na 60% żeby nie słuchać suszarki, temp. rdzenia ok 50-55st a pamięć (podkręcona do 1800mhz na fabrycznych timingach) stałe 90st więc warunki ma komfortowe a ja mam dogrzewanie pokoju jak śpię xD

• Dzięki 1
17 minut temu, Krzysztof Miś napisał:

Czy ktoś w tym wątku na poważnie kopie z użyciem RTX'ów 30xx?

Na poważnie to się kopie z np 8 3060ti lub więcej. Ja kopie kiedy nie gram na jednej 3060ti i stale na jednej 1660 super, 37 zł dziennie czyli 100 dni i będę miał karty za darmo, bardziej z ciekawości zacząłem a jakby karty były w normalnych cenach to bym składał koparkę bo kasa to kasa, nigdzie nie ma zwrotu 100% wkładu po 3 miesiącach. Grać to mam czas może 2h dziennie:) 8h dziennie pracuje przy pc a wtedy GPU o tak się nudziło. No i kaloryfer zakręcony i ciepło w pokoju:) same plusy.

Promocja:

2306eljk0eg61.png?width=640&crop=smart&a

• Lubię to 3
  • Dzięki 1
31 minut temu, Krzysztof Miś napisał:

kopalnie w mieście nam zamykają, to może zadbam, aby przynajmniej liczba górników nie spadła.

To jest ta restrukturyzacja górnictwa o której się tyle mówi i która jest wszystkim tak bardzo potrzebna :D

1 godzinę temu, marko22 napisał:

Nie taniej spać w waciaku albo kalesonach?

W noc schodzi trochę ponad 1kWh więc wciąż ponizej 1PLN. Na takie koszty jestem przygotowany

Edytowane przez zbiku90

Dostępność RTX'ÓW 30x0 jest dziś prawie zerowa.

Poszły 3070 po prawie 5500 zł, a 3090 po ponad 11000 zł.

Za chwilę RTX 3070 osiągnie niebotyczną cenę, jak mi się zdawało, 6000 zł, czyli dobrnie cenowo do niedawnych pułapów RTX 3080.

Robią miejsce na ceny 4000 zł za RTX 3060.

Grzebiąc ciągle po sklepach w poszukiwaniu RTX'ów i akceptując sprzedajne ciasteczka, mam w niemal każdym serwisie personalizowane reklamy przygotowane przez boty Ceneo.

Stwierdzam że smutkiem (akurat teraz na coś w końcu by się przydały), że są bezużyteczne i nieaktualne - czasem proponują mi karty w cenach i dostępnościach sprzed wielu dni.

49 minut temu, Krzysztof Miś napisał:

Grzebiąc ciągle po sklepach w poszukiwaniu RTX'ów i akceptując sprzedajne ciasteczka, mam w niemal każdym serwisie personalizowane reklamy przygotowane przez boty Ceneo.

Stwierdzam że smutkiem (akurat teraz na coś w końcu by się przydały), że są bezużyteczne i nieaktualne - czasem proponują mi karty w cenach i dostępnościach sprzed wielu dni.

Mi przekierowało reklamy produktów firmy w której pracuję i widzę je wszędzie. Plusy: Są monotematyczne i w stonowanych kolorach, wyglądają estetycznie. Może udałoby się na odwrót, żebyś przekierował reklamy RTXów swojemu pracodawcy?

2 godziny temu, Krzysztof Miś napisał:

Dostępność RTX'ÓW 30x0 jest dziś prawie zerowa.

Poszły 3070 po prawie 5500 zł, a 3090 po ponad 11000 zł.

Za chwilę RTX 3070 osiągnie niebotyczną cenę, jak mi się zdawało, 6000 zł, czyli dobrnie cenowo do niedawnych pułapów RTX 3080.

Robią miejsce na ceny 4000 zł za RTX 3060.

Pamiętam jak po premierze 3070 ludzie kupowali karty na handel i nie potrafili przycebulić nawet z 200zł przebitką a karty wisiały na olx i allegro ponad miesiąc czasu..

5 minut temu, lukasz272015 napisał:

O kurde skąd oni mają już 3060 12 gb a sorry mieli ?:D

Nie mieli, dopiero beda miec wszak "premiera" przed nami :) z tego co zauwazylem to do oferty dodali je jakies 2-3 dni temu chyba tylko po to zeby miec mniej roboty pozniej

12 godzin temu, outdatedtv napisał:

Mi przekierowało reklamy produktów firmy w której pracuję i widzę je wszędzie

To w internecie są jakieś reklamy? :rotfl:

11 godzin temu, Gatot napisał:

do oferty dodali je jakies 2-3 dni temu chyba tylko po to zeby miec mniej roboty pozniej

Dokładnie, tzw. placeholder