Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Witam wszystkich. Zacznę od tego, że około 3 miesiące temu zakupiłem nowy komputer, w którym jest m.in.: GTX 1650 SUPER oraz i5-9400f.Mój problem polega na tym, że gry po prostu się zacinają co jakiś czas. Jest to bardzo denerwujące i potrafi zabrać całą przyjemność z gry.Naprawdę nie wiem czym jest to spowodowane i liczę na waszą pomoc. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby problem został naprawiony.Jeżeli chcecie jakieś zdjęcia z konkretnych programów - śmiało, napiszcie a ja postaram się jak najszybciej wrzucić zdjęcie.Umieszczam krótki filmik z gry Fortnite, żeby zobrazować jak to wygląda.https://streamable.com/zn0su1 (doszedłem do wniosku, że gdy występują lagi, użycie dysku HDD wynosi 100%, lecz nie wiem czy jest to wina dysku, gdyż w momentach, gdy gra się zacina, użycie gpu drastycznie spada)Karta graficzna: GTX 1650 SUPERProcesor: i5-9400fZasilacz: SilentiumPC Vero M2 600W 80 Plus BronzeDysk HDD: Toshiba P300 1TB 7200obr. 64MB OEMPłyta główna: Asus PRIME B360M-DRam: 8GB (2x4GB)Wydaje mi się, że na takim komputerze nie powinno być aż takich lagów.. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Kamyk555 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) 2x4 to juz mogą sie znaleźć gry gdzie dropi Edytowane 7 Czerwca 2020 przez janek20 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 2x4 to juz mogą sie znaleźć gry gdzie dropi Słucham? Nie zrozumiałem. Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Sprawdź dysk programem HD Tune. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez krzyhox Cytuj Link to post Share on other sites
Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Sprawdź dysk programem HD Tune. Sprawdzałem kilka razy. Dysk zdrowy Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 A nie masz jakiegoś syfu w pc? Przeskanuj komputer programami: - adwCleaner - RogueKiller Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Słucham? Nie zrozumiałem. Chodzi o to, że masz za mało pamięci dla niektórych gier i stąd są kłopoty z grami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 A nie masz jakiegoś syfu w pc? Przeskanuj komputer programami: - adwCleaner - RogueKiller Nie mam. Wczoraj resetowałem komputer do ustawień fabrycznych. Chodzi o to, że masz za mało pamięci dla niektórych gier i stąd są kłopoty z grami. Ale żeby aż takie dropy były? Trudno mi w to uwierzyć, że akurat ja mam ten problem Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14044 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 8GB RAM to w aktualnych czasach nie jest dużo, w przypadku gier optymalnie jest mieć więcej RAMu. Może też o tym świadczyć 100% wykorzystanie dysku twardego bo komputer posiłkuje się pamięcią wirtualną. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Czy mogę jakoś to "naprawić" pomijając opcję z dokupieniem ram-u? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 możne spróbuj grac w 60 fps Cytuj Link to post Share on other sites
Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 możne spróbuj grac w 60 fps Gram na zablokowanych 60 fps. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 to nic nie zrobisz,moze jakies mody sa na necie ewentualnie do tej gry Cytuj Link to post Share on other sites
Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) No wiesz...ja nie widzę żeby ten gość miał takie spadki jak ja a mam praktycznie takie same podzespoły jak on.https://www.youtube.com/watch?v=rivTnBUPvII Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Kamyk555 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Masz sporo lepsze bo i5 zakopie tego 8 watkowca amd a nie wiadomo kiedy ten fronite był nagrywany a poza tym wygląda wyjątkowo biednie. Daj zapytanie czy coś robil? Cytuj Link to post Share on other sites
Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Daj zapytanie czy coś robil? Nie rozumiem... Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Zadaj mu pytanie na kanale jego Cytuj Link to post Share on other sites
Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Zadaj mu pytanie na kanale jego Krótkie pytanie. Po co? https://www.youtube.com/watch?v=x9qcXXoOZWw Może spróbować ? XD Cytuj Link to post Share on other sites
drumlin 5 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Pędząc na przykład w GTA 5 przez miasto gra nagle musi doczytać świat i tu pojawia się problem bo dysk twardy wolno zapodaje dane. Podobnie w innych grach w momencie gdy gra potrzebuje nowe dane dysk nie nadąża a dodatkowo może być przyciśnięty aktualizacją torrentem albo po prostu jest wolny. dysk ssd to nie duży wydatek przy składaniu komputera chodziarz taki 240 GB na system i gry w które często grasz Cytuj Link to post Share on other sites
Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Czyli co? Kupić dysk SSD? Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Ram dokup, na 16 GB. Znajomy ma i5-6402p i RTX 2060 Super SSD 480 i w Cod Warzone nie daje rady bo w pewnych momentach gra chce łykać 12 GB a ma 8 jak wsadziłem mu swoją 8 z moich 16 GB bez lipy śmigał.Brakuje ramu to gra zapodaje plik stronicowy jako ram i dlatego masz 100% Edytowane 7 Czerwca 2020 przez kamil_18_19 Cytuj Link to post Share on other sites
Kamyk555 0 Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 No ok, ale jak to wytłumaczysz, że niektóre osoby, które mają słabsze podzespoły ode mnie i 8 GB ramu nie mają takich spadków fps jak ja? Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Gra może zachowywać się różnie zależnie od wielu czynników m.in. ilości/jakości RAMu, karty graficznej, ilości pamięci na karcie graficznej, szybkości/pojemności/typu dysku twardego czy też systemu operacyjnego i działających procesów w tle. W Twoim przypadku, jak słusznie zauważyła koleżanka BlackCoffe, prawdopodobnie z powodu niedużej ilości RAMu konieczne jest użycie pamięci wirtualnej, a posiadany przez Ciebie dysk HDD nie wyrabia. I stąd użycie dysku 100% oraz dropy fps. Także na początek zalecałbym inwestycję w RAM oraz SSD. Jeśli inwestycja nie przyniesie efektu, lub efekt nie będzie zadowalający zawsze są dwa tygodnie na zwrot towaru bez podania przyczyny (w przypadku zakupu na odległość). Edytowane 8 Czerwca 2020 przez 40rozbojnik 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Zakupy odłóżmy na trochę. Jest wiele czynników, które mogą wpływać na wydajność sprzętu i to należy sprawdzić a potem wyeliminować możliwe powody złego funkcjonowania sprzętu. A nie od razu kup to czy tamto, co to za porada. Jak Ci nawala auto to jedziesz do mechanika zdiagnozować problem a nie od razu pakujesz nowe części. Zacznij kolego od podstaw. Przywróć ustawiania fabryczne bios potem włącz profile pamięci X.M.P. Sprawdź ustawienia kontrolera sata czy masz włączone AHCI. Diagnostyka dysku i temperatur wskazana. Zrób odczyty z programów HWMonitor i Crystal Disk Info lub HD Tune(screeny wrzuć na forum). Edytowane 11 Czerwca 2020 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
gural23 46 Napisano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Ile obrotów hdd? Jak 5400 to mamy sprawcę. Chociaż wydaje mi się że nawet na 7200 obr/min lubi przycinać. Wyłącz wszystko w tle. Również wyłącz antywirus. Jeśli dalej rwie to sprawdź spójność plików. Jeśli dalej lipa to może OC masz gpu, jeśli tak to w afterburnerze daj default. Moim zdaniem to wina HDD, dużo do wczytania wolne transfery. Zmniejsz zasięg widzenia a najlepiej w gf expierience daj zalecane. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts