mateuszek 110 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Specyfikacja: I7 4770 8Gb ddr3 Gtx 1070 asrock h81m Nagrałem filmik z problemem, nie nagrywam podczas gry bo wygląda to identycznie tylko 100 razy częściej. Problem widoczny w chwili znalezienia teamu https://www.youtube.com/watch?v=RmlaXajyZR0 Często po tym spadku crashuje gre, mam kilka logów:https://drive.google.com/file/d/1W3DsCFZlBfT4Q9beH88dLDp54ELx_vJ8/view?usp=sharing Grafika testowana na innym zestawie z i5 i tym samym zasilaczem - działało normalnie, 0 lagow czy ścin Testowałem na 2 dyskach - to samo Starsze sterowniki - to samo Sterowniki od mobo zainstalowane Power plan na wydajność Virtual memory dla obu testowanych dysków zwiększone Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez mateuszek Cytuj Link to post Share on other sites
lucas-7 45 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Na jakim i5 było testowane? Grasz na padzie? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) I5 2400 + asus p8h61m + inny ram To mój stary zestaw, najpierw wymieniłem grafikę i grałem tak z tydzień, 0 problemow poza niskimi fps'ami Co ciekawsze teraz znowu wróciłem na chwile do tego zestawu żeby sprawdzić i zużycie tez spada do 0%... Nie używam pada, zaraz sprawdzę w innej grze Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez mateuszek Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 U mnie ta gra się nie crashuje, ale mam podobne ścinki. Podczas samej rozgrywki też czasem są i to takie dość konkretne (mam spadki użycia gpu) wystarczy wył/wł grę by podłączyła się pod inny serwer i problem zazwyczaj ustaje. Wydaje mi się, że to wina samej gry, ewentualnie serwera lub połączenia internetowego (bo czasem mam utracono połączenie z serwerem). Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 U mnie te ściny są co 5 sec, od kilku dni Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Co prawda nie gram w tą grę ale zauważyłem, że internet zwolnił. Niektóre strony bardzo wolno się ładują np. dzisiaj Steam przez pół dnia był przeciążony. Ludzie na całym świecie siedzą w domach to necik nie wyrabia. Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Jeszcze jedno krótkie nagranie https://www.youtube.com/watch?v=DdUzlvn9D6w Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 jaki masz ping? Cytuj Link to post Share on other sites
lucas-7 45 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Miałem tak samo. U mnie problemem był CPU. I5 8600k nie wyrabiał przy rtx 2070s. Zmiana na I7 8700 wyeliminowała problem. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) i7 4770 nie wyrabia ale i5 2400 tydzień temu wyrabiała? Ping 70/80/90, norma Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez mateuszek Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Jakie dyski i jak ustawiony plik wymiany? Masz tylko 8gb ram i tutaj może być problem. Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Wcześniej cały czas płynnie działała też na 8gb ramu i starym hdd, teraz gra przeniesiona na nowy ssd (stary testowany i wszystko ok) Plik na 15gb- tak widziałem w poradnikach na yt w podobnych przypadkach Odpaliłem widźmina bo tylko tą grę mam aktualnie, tez zauważyłem mikro przycięcia, ale ledwo zauważalne. Zużycie grafiki spada z 99% do 70%, procesor cały czas okolice 50 Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez mateuszek Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Działasz na pograniczu możliwości swojego sprzętu! 8G ram w dzisiejszych czasach to minimum i żeby utrzymać płynną rozgrywkę to musisz spełnić 2 warunki: - karta graficzna z dużą ilością vram (6-8GB) po to by większość danych trzymać w pamięci vram karty graficznej a nie przerzucać do pliku wymiany -dysk SSD gdzie będzie plik wymiany. W przypadku pliku wymiany zdecydowanie większe znaczenie ma prędkość odczytu dysku/czas dostępu niż sama wielkość pliku wymiany. Mając plik wymiany na HDD doczytywanie danych z pliku gdzie dysk ma odczyt 150-180Mb/s moze sprawiać problemy i te chwilowe spadki ale mając plik wymiany na dysku SSD gdzie odczyt osyluje w granicach ~500MB/s swoje zrobi. Dodatkowo czas dostępu w SSD jest znacznie krótszy! Kolejny błąd jaki robisz to ustawianie ręczne pliku wymiany - system sam zarządza odpowiednią wielkością i niektóre aplikacje do poprawnej pracy wymagają automatycznego pliku wymiany a nie stałej wartości Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Hmm, w panelu nvidii zmieniłem 2 opcje na max wydajność i problem jakby ustąpił. Co do karty, ta 1070 ma chyba 8gb, aktualnie sama z siebie trzyma dane w vram czy samemu trzeba to ustawiać? Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Hmm, w panelu nvidii zmieniłem 2 opcje na max wydajność i problem jakby ustąpił. Co do karty, ta 1070 ma chyba 8gb, aktualnie sama z siebie trzyma dane w vram czy samemu trzeba to ustawiać? Chodzi o to, że gdy karta ma zbyt małą ilość pamięci vram w stosunku do tego co wymaga gra to w znacznym stopniu posiłkuje się danymi które umieszcza w pliku wymiany. W takiej sytuacji mając plik wymiany na dysku HDD będą spore spadki wydajności. Masz kartę graficzną z 8GB vram więc część problemu Cię omija. Nic nie musisz robić, wystarczy, że karta ma odpowiednią ilość swojej pamięci. Jeżeli chcesz uniknąć spadków wydajności to przed uruchomieniem gry zamykaj wszystkie niepotrzebne aplikacje działające w tle tak aby uwolnić jak największą ilość pamięci systemowej ram dla gry. Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Dalej nie rozumiem tego, że wcześniej grałem płynnie na i5 2400+ gtx 1050ti/1070 a teraz lipa Co do ramu, co z nim nie tak? Dziwnie tani a pamiętam, że za 16gb trzeba było dać coś w okolicach 300zł https://www.komputronik.pl/product/178321/kingston-8gb-1x8gb-1600mhz-ddr3-cl11-dimm-.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=NiePromo Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Polecam obejrzeć ze skupieniem - materiał z przed 2 dni https://www.youtube.com/watch?v=LN_xJcaCr94 Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Czyli nie ma możliwości żeby np. karta graficzna była uszkodzona? Jedyny jej test po zakupie to furmark na 10 min. Ciągle nie mogę przyjąć do wiadomości że to przez ram, jeszcze miesiąc temu grałem na gorszym sprzęcie + 8gb ramu i wszystko było ok... Zmieniłem max pagefile do 20gb i odpaliłem podgląd zużycia- zużycie ramu 5700mb/pagefile 17gb + dropy jak były tak są Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Skoro tydzień temu było dobrze to może to być wina aktualizacji która była w tamtym czasie. U mnie wydajność W grze teraz spadła i teraz +100fps mam +95fps. Ta gra dość mocno siedzi na CPU. Sprawdź różne sterowniki, może tu też leżeć problem. Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Zmieniłem kilka głównych ustawień z ultra na 1 próg niższy i podczas grania ścina może z raz, czyli wina ramu? Lepiej żeby tak było bo nowy już jedzie ;d Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez mateuszek Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Masz ram w singlu czy dualu?? Moim zdaniem to nie ram bo dużo osób gra w tą gre na 8GB i nie ma z tym problemu. Masz ewidentni cos z grafiką bo gdyby zabrakło ci ramu to spadki były by na CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Dual, z drugiej strony nawet przycina i urywa się ta scenka początkowa po odpaleniu gry z tytułem/silnikiem gry itp, a z tego co pamiętam zawsze tak miałem jak odpalałem nowe gry mając jeszcze 2gb ddr2 10 lat temu Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Ale to nie jest wina ramu tylko problem leży po stronie karty. Sam zrobiłem test na 8GB w singlu i miałem tylko niższą wydajność ale bez przycięć. Co wiecej jak miałem 1500X to miałem problemy przycinania w menu ale w samej grze problemu nie było. Inna sprawa że wtedy jeszcze nie było warzona, ale był ground war ale tu też nie było problemu.Weź możesz sprawdź GPU w GPU-z. Odpal sobie strestesta i odpal zakładkę sensor. Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez mbe13 Cytuj Link to post Share on other sites
mateuszek 110 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Furmarka miałem już odpalonego w tle od 20minut bo o nim zapomniałem, więc tylko pobrałem gpu-z i zrobiłem screena po zapełniuniu całego "wariografu" Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez mateuszek Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 A weź zostaw w tle GPU-z i odpal CoDa. Zobaczymy co pokaże GPU-z Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts