under555 10 Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Cześć, mam dość ciężkie gpu (1080ti zotac amp extreme) i jest zamontowane w borej obudowie ale poziomo i przydałby się jakiś wzmacniacz tej konstrukcji - macie pomysł? ktoś się z czymś takim spotkał? https://ibb.co/JyVQ6Mk Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3688 Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Saging, czyli "siadanie" karty w slocie. Najprostsze remedium = podpórka z klocków Lego 1 Cytuj Link to post Share on other sites
saszex 0 Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 @Rebelmind, sprawdzi sobie na thingsverse druki 3D - problemu z drukarką pewnie nie będzie, ktoś ze znajomych ma, koszt prawie 0. https://www.thingiverse.com/thing:2401979 https://www.thingiverse.com/thing:4184048 https://www.thingiverse.com/thing:3482506 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4566 Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) Klepnij kolego "Sagging GPU" w google - bo ile obudów tyle rozwiązań, wszystko zależy od tego czy będziesz chciał również transportować jednostkę czy ma być to tylko rozwiązanie budżetowe i stacjonarne. Ja u siebie zrobiłem sobie metolowy kątownik z regulacją (fasolki) przymocowany do wieżyczki na HDD na śruby, poszedł w czarny lakier i nawet go nie widać za bardzo. Także patentów jest sporo od wspomnianych przez Rebela klocków po DIY jak u mnie kończąc na gotowych dedykowane rozwiązaniach. Z tym, że te ostatnie są oczywiście najdroższe. E: literówka. Edytowane 27 Marca 2020 przez pendzel_3 Cytuj Link to post Share on other sites
JeRRyF3D 4 Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Saging, czyli "siadanie" karty w slocie. Najprostsze remedium = podpórka z klocków Lego Wymyślanie. Zwykła trytka. Złapiesz karte w okolicy zasilania i podpinasz pod klatkę dysków, cd, itd. Tanio, nieinwazyjnie, elastycznie (nic na sztywno), do tego idealnie pod wymiar. I jeszcze niemal niezauwazalne w obudowie. Stosuję od lat. Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3688 Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Maestro, a jeżeli tak jak pisał @Pendzel ktoś nie ma klatek na dyski powyżej GPU? Ja od dawna stosuje podpórkę właśnie z lego, której wysokość reguluje w zależności od grubości coolera. Cytuj Link to post Share on other sites
JeRRyF3D 4 Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Maestro, a jeżeli tak jak pisał @Pendzel ktoś nie ma klatek na dyski powyżej GPU? Ja od dawna stosuje podpórkę właśnie z lego, której wysokość reguluje w zależności od grubości coolera. Spoko. Wtedy "kombinuje", jednak w moim przekonaniu znaczna przewaga obudów kompów "które mamy od jakiegoś czasu" (nie składanych wczoraj nówek) jednak coś tam mają, gdzie da się złapać trytkę. Czy to kosz na dysk, czy żebro obudowy na przepusty przewodów, czy jakiś otwór na dodatkowy wentyl. Nie wierzę, że jest taka obudowa, gdzie nie nie da się zastosować tego patentu. Jest to jednak pewnego rodzaju kompromis = bezpieczeństwo vs jakość vs estetyka vs "taniość". W zamkniętych budach pod nogami zdecydowanie sprawdza się nic nie kosztując. Cytuj Link to post Share on other sites
lucas-7 45 Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Zapytam tak z ciekawość. Co się może stać jak karta opada w slocie? Slot zabezpieczony metalowa ramka. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
mavekk 0 Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 No wydaje mi się, że może się uszkodzić PCI-E na karcie, albo sam slot PCI-E w płycie głównej Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4566 Napisano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Slot zabezpieczony metalowa ramka. Jeśli mówimy to tych metalowych ramkach z budżetowych mobasów to zasadniczo daje to niezbyt wiele.... Na tyle, że nie zaryzykowałbym nawet przenoszenia takiego sprzętu przy ciężkim GPU, w/w rozwiązanie "na trytkę" sprawdzi się tylko i wyłącznie jeśli sprzętu nie ruszamy, w winnym wypadku musi to być zrobione "na sztywno". Co może się stać? w skrajnym przypadku port może zwyczajnie się wytrzymać lub mikropęknięcia w PCB doprowadzą do awarii ścieżek. Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Są szyny które trzymają kartę z dołu i góry w pełni regulowane i można wysłać taki komputer na drugi koniec świata. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja rozwiązałem podpórkę w następujący sposób: Sprawdza się znakomicie. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Succubus 3 Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 13 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Odkopuję temat. Będzie robione raczej jakimś domowym patentem ale zastanawiam się czy jakiś klocek lego czy inny plastik czy trytytka się nie stopi? przecież takie gpu w upalne dni po 80 stopni ma a cała reszta pewnie niewiele mniej Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 13 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Mam szynę do potrzymania gpu na zbyciu,podaj obudowę ewent zmierz jej wysokość pod szynę na śruby i pisz na pw jak chcesz kupić. Mam kopę roboty z kompami to mogę nie odpisać szybko. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4566 Napisano 14 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 y jakiś klocek lego czy inny plastik czy trytytka się nie stopi? nie przedadzajmy... 80 stopni to ma rdzeń a nie obudowa Daj fotkę wnętrza obudowy z kartą to Ci coś będzie można doradzić. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts