nowyuserjon 5 Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Mam w/w PSU. Od czasu do czasu słychać jakby coś piszczało w zasilaczu. Jeszcze kilka godzin temu był dźwięk, aktualnie jest cicho. Myślicie, że to cewki? Zasilacz mam od 2 lat, gwarancja jest bodajże na 10 lat. Czy to byłby wystarczający powód, żeby oddać go na gwarancję? Na razie musiałbym się wstrzymać z powodu obecnej sytuacji, bo komputer jest mi niezbędny. Cytuj Link to post Share on other sites
drastic 4 Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Zasilacz ma za zadanie ochronić komputer przed zakłóceniami z sieci energetycznej, jeżeli któryś z sąsiadów postanowił remontować coś za ścianą to zasilacz ma za zadanie wziąć to na klatę... Filtracja odbywa się właśnie między innymi na cewkach. Cytuj Link to post Share on other sites
nowyuserjon 5 Napisano 29 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Czyli co, nic z tym nie robić? Dźwięk pojawia się co jakiś czas, jest to dosyć irytujące. Kiedyś kompletnie nie było słychać odgłosów z zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Miałem ostatnio dwa przypadki z zasilaczami Seasonic Gold jeden poszedł na wymianę a drugi niestety po gwarancji na złom. Sprawdź napięcia multimetrem w szczególności jak pojawi się ten dźwięk. Cytuj Link to post Share on other sites
FilemonZ 5 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Korzystając z rozmowy pozwolę sobie zapytać: Dobra. Nie każdy ma multimetr ale z racji wykonywanego zawodu posiadam i wiem jak używać ale... jak polecasz podejść do pomiarów napięć w zasilaczu komputerowym? Nie mam na płycie głównej padów do pomiaru. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez MatStaw Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Nie trzeba mierzyć na płycie wystarczy jak tu http://overclock.pl/articles/showall/id/252,jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczach-atx-czyli-przewodnik-po-tych-12-v 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts