Octane9 0 Napisano 21 Marca 2020 Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Dzień dobry Od kilku miesięcy, wcześniej około raz na tydzień/dwa kiedy gram w jakąś grę zacina mi się komputer, ruchy myszką są widoczne co kilka sekund. Działo się to wyłącznie przy grach mało wymagających, w nowszych tytułach się to nie zdarzyło. Po zresetowaniu komputera wszystko wraca do normy. Dziś jednak wydarzyło się to dwa razy w ciągu dnia. Procesor AMD Ryzen 5 3600 GeForce RTX 2070 Super HyperX Predator XMP 16GB X570 AORUS ELITE Corsair 960GB NVMe PCIe x4 MP510 SeaSonic Focus Plus Gold 650W Meshify S2 Wszystkie części są nowe, komputer mam około pół roku temu. Na bieżąco aktualizuje sterowniki. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 21 Marca 2020 Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 (edytowane) Zaglądnij do podglądu zdarzeń i błędów krytycznych. Może uda ci się skojarzyć je z czasem kiedy wystąpiły... Używasz programu nividia expirience ? Edytowane 21 Marca 2020 przez jarrino 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Octane9 0 Napisano 21 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Nie kojarzę niestety tych błędów Tak i aktualizuję na bieżąco. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 21 Marca 2020 Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 (edytowane) NVIDIA Expirience nie jest niezbędna do poprawnego działania sterownika grafiki więc odinstaluj NVIDIA Expirience pozostaw tylko sterownik grafiki i sprawdź czy będzie poprawa. U mnie też na 10-tce w starszych grach np. CoD 2 występują micro przycinki i obecnie sprawdzam wpływ doinstalowania DirectX 9.0c. Sprawdziłem na szybko po zainstalowaniu DirectX 9.0c i stwierdzam poprawę, micro przycinki nie pojawiają się. Edytowane 21 Marca 2020 przez lonialomax 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Octane9 0 Napisano 21 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Tylko właśnie u mnie nie ma przycinek podczas gry, tylko cały komputer mi się zawiesza, razem z paskiem, przeglądarką i pulpitem. Coś w stylu 3 klatek na 10 sekund. Po resecie wszystko wraca do normy. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 21 Marca 2020 Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Sprawdzales stan parametrow SMART dysku ? najlepiej programem CrystalDiskInfo albo HDTune 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 21 Marca 2020 Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Możesz wrzucić screen z Podglądu zdarzeń po wystąpieniu takiego błędu? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Octane9 0 Napisano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Wrzuciłem na hosting zdjęć. https://ifotos.pl/zobacz/wz1png_qaspnns.png https://ifotos.pl/zobacz/wz2png_qaspnne.png To są prawdopodobnie dwa błędy z dwóch zacięć komputera, jedyne krytyczne z tamtego czasu. A tutaj screen z crystaldiskinfo https://ifotos.pl/zobacz/crystaldi_qaspnep.png Nie rozumiem zbyt wiele z tego. Edytowane 22 Marca 2020 przez Octane9 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Po resecie wszystko wraca do normy. To działanie powoduje zapisanie przez system błędu Kernel Power id:41 więc nie jest on odzwierciedleniem zawieszania systemu. Pokaż screena z okna tu po kolei: Menedżer urządzeń / karta graficzna z prawo-kliku Właściwości tu zaznacz sterownik / klik na Aktualizuj sterownik / tu wybierz Przeglądaj mój komp. / tu klik na Pozwól mi wybrać z listy sterowników. Jesteś w oknie i robisz screen. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Octane9 0 Napisano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Powinienem się domyślić Dzięki za info Tak to wyglądahttps://ifotos.pl/zobacz/sterpng_qaspepe.png Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Pobierz program DDU i w trybie awaryjnym odinstaluj sterownik NVIDIA. Poradnik znajdziesz w sieci. W oknie które pokazałeś powinien być do wyboru sterownik Podstawowa karta graficzna i jeden sterownik NVIDIA GeForce. Po usuwaniu zainstaluj najnowszy, przy instalacji zaznaczasz tylko sterownik bez Experience. Po instalacji sprawdź w działaniu. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Octane9 0 Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Póki co problem się nie powtórzył, oczywiście dziękuję za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Sprawdź czy masz dobrze wciśnięte wtyki zasilania podzespołów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts