Kaynz 9 Napisano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Reinstalowałeś sterowniki od karty sieciowej ? Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Wgrywałem kilka razy system na nowo. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 W końcu zdemontowałeś ten zestaw i sprawdziłeś piny na CPU? Radziłbym to zrobić przed sprawdzeniem na innej karcie graficznej. Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Tak piny na procku są proste. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Odłącz na razie dysk który podejrzewałeś o problemy i sprawdź jak zachowuje się system. Jeśli problem nadal będzie występował spróbuj zamienić dyski(o ile możesz) i np. postawić system na MX500 a Sx8200 odłączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) System próbowałem instalować naprzemiennie na dyskach. Narazie postawiłem system jeszcze raz po ponownym zamontowaniu procesora, odłączając wszystko co zbędne w tym podłączony front panel itd. do płyty i powiem że narazie nic nie wywaliło. Miałem dziwne wrażenie że kabel wtyczka hdaudio była naprawdę minimalnie nie dociśnięta, czy takie coś mogło by powodować niestabilność np. na PCI na płycie? Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Głowa Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Narazie postawiłem system jeszcze raz po ponownym zamontowaniu procesora, Może jednak był problem z poprawnym kontaktem CPU a socket lub na wtyczce zasilania CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) W każdym bądź razie dalej nie ma bsodów. Będę testował i dam znać. Wyglądało na to, że procesor dobrze siedział, za pierwszym razem, ale pewności nigdy nie ma. //Edit: Dobra, tak samo jak za pierwszym razem po złożeniu kompa, podział bez zarzutu, ale jak już dostał freeza, to nie mogłem nic zrobić ruszać myszką itd. ale jednak bsoda nie było, ale po restarach sypie od razu po włączeniu systemu. Czyli jestem w punkcie wyjścia, jutro podrzucę go na diagnozę do serwisu i niech mi namierzą przyczyne, bo nie mam ani grafiki, ani nic innego na podmianę do sprawdzenia. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Głowa Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Tak trochę na czuja z całości wątku to w/g mnie problemem jest płyta gł. Kupowałeś nową, a jeżeli nie to z jakąś gwarancją chociaż? Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Tak wszystko jest nowe z proline. Jeżeli to płyta to mam powtórkę z rozrywki, ponieważ w poprzednim zestawie składanym w 2014 również trafiła mi się walniętą płyta MSI i też z dojściem do tego straciłem parę dni zamiast cieszyć się nowym zestawem, myślisz że warto oddawać ten komputer na serwis czy reklamować płytę główną? Może niech sprawdzą chociaż jak będzie z innym GPU? Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Głowa Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Jeżeli wina byłaby po stronie karty to przełożenie CPU nie miałoby wpływu nawet na tą chwilową poprawę działania PC. Nie wiem ile czasu testowałeś działanie i w jakim obciążeniu, ale wygląda jakby coś działo się w socket płyty gł. Wiem, że jest to niewdzięczne, ale możesz powtórzyć zabieg z procesorem i myślę, że znowu będzie poprawnie. Jakbyś wymontowywał CPU jeszcze raz to sprawdź (tu najlepsza jest lupka) sam socket czy któryś z kanalików nie jest większy od innych lub nie ma jakichś przebarwień. Z reguły to jak nowy sprzęt nie działa poprawnie to od razu go odsyłam. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Zacznę od odesłania płyty na reklamację. Czy wysyłać coś jeszcze od razu? Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Głowa Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Jeżeli podzespoły kupowałeś przez internet to masz prawo do zwrotu w terminie 14 dni bez podawania przyczyny zwrotu. Może być tak, że zakupiłeś podzespół po takim właśnie zwrocie, a nie wszystkie sklepy fatygują się do sprawdzania ich pod kątem sprawności. Błędy z CPU na diodzie LED kierunkują podejrzenie na płytę.gł i CPU więc myślę , że powinieneś oddać to i to. Oddać nie reklamować jeżeli nie minęło 14 dni. Edytowane 24 Stycznia 2020 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Nie będą robić problemu z tego powodu, że towar jest używany? Muszą taki zwrot przyjąć? Edytowane 24 Stycznia 2020 przez Głowa Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Jak wyżej, zakupy dokonywane na odległość podlegają prawu zwrotu do 14 dni bez podawania przyczyn, Chyba że jesteś firmą i brałeś fakturę VAT. Zwrot polega na odebraniu kasy nie wymianie na inny. https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/pytania-odpowiedzi/odstapienie-od-umowy-zawartej-na-odleglosc/ Swoją drogą powinieneś otrzymać od Proline mailem taki formularz https://after-sales.allegrostatic.com/after-sales-service-d2/d7be84bc-5408-42d2-8d0d-acf3ea02feba Edytowane 24 Stycznia 2020 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Dobra to pakuje procesor, płytę i zwracam, zamówię inne egzemplarze i zobaczymy. Dam znać jak wszystko ogarnę. //Edit: Zmieniłem płytę na B450 GAMING PLUS MAX, dalej było to samo. Bez problemu zbootowałem Hirensa i włączyłem OCCT na godzinę i nie było, żadnych błędów na procesorze. Nie miałem drugiej GPU więc dałem kompa na serwis i nakreśliłem sprawę. Dzisiaj powinien wiedzieć czy to wina karty czy jeszcze coś innego. Jeśli się okaże, że to karta to jeszcze zdążę ją odesłać w okresie 14 dni, więc mogę na nią zrobić normalny zwrot z zaznaczeniem, że towar otrzymałem uszkodzony? Będzie to szybsze i rozsądniejsze niż RMA? Pytam już orientacyjnie. //Edit 2: Testowali w serwisie z inną kartą konkretnie z 1070 i nic to nie zmieniło, problem raz był raz nie. Znalazłem identyczny przypadek i tak samo jak serwis wskazuję on na CPU, więc będę odsyłał i mam nadzieję problemy się zakończą. Temat do wglądu: https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/dgkcm2/ryzen_5_3600_msi_b450_th_giving_me_bsod_hell/?utm_source=amp&utm_medium=&utm_content=post_body Edytowane 28 Stycznia 2020 przez Głowa Cytuj Link to post Share on other sites
raivenm90 0 Napisano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć @@Głowa, , specjalnie się zarejestrowałem bo mam podobne objawy. Też chipset b450 i też procek ryzen 5 3600. U mnie to objawiało się random BSOD + przy próbie reinstalacji win10 zauważyłem że mogę go zainstalować tylko z 3 na 6 portów USB. Płytę specjalnie wyjąłem z obudowy, żeby wykluczyć zwarcie. MemTest zero błędów. Grafika oddana do kolegi. Zero problemów. Płyta oddana na gwarancję. Serwis stwierdził, że jest ok. Teraz jeszcze sprawdza ją x-kom. Czy reklamowałeś CPU? Jak się sprawa skończyła? Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez raivenm90 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts