Skocz do zawartości

Problem z nowym zestawem - Ryzen 3600, MSI B450-A PRO MAX

Recommended Posts

Cześć, w weekend składałem nową platformę i już od początku miałem drobne problemy. Zaczęło się od tego, że po wgraniu W10 system losowo freezował, nie szło ruszyć myszką ani nic, jednak po wgraniu najnowszej wersji Windowsa oraz updacie biosu problem zniknął. Przez 2 dni z komputerem nie było najmniejszego problemu, chodził prawie 24h, ponieważ pobierałem dosyć dużo gier. Wczoraj podczas rozgrywki w The Outer World gra się po prostu wyłączyła i wywaliło pulpit, pomyślałem że po prostu wywaliło grę, jednak gdy chciałem ją odpalić ponownie system pokazał mi blue screen. Po restarcie komputer normalnie się włączył, jednak od razu go wyłączyłem.

Dochodzimy do głównego problemu, dzisiaj przy próbie uruchomienia, komputer nie reagował, włączał się, ale nie wysyłał sygnału więc widziałem tylko czarny ekran. Restarty nie pomagały, a na płycie głównej zapala się chwilowo dioda CPU, sugerująca błąd. Próbowałem wtedy odpinać losowo kości ram, przekładać je w różne sloty, odpiąłem grafikę jednak nadal dioda się paliła. Wyjąłem baterie z płyty głównej i zrestartowałem bios. Komputer się odpalił jednak przy próbie włączenia systemu wywalał blue screen. Przy próbie zainstalowania systemu lub naprawy czy to z płyty czy USB komputer również potrafił zfreezować się przy bootowaniu instalatora lub po prostu niby go wczytywał, był ekran z logiem płyty i kręcącymi się kółkami i uruchamiał się ponownie. Za nic nie szło dostać się do systemu. Spróbowałem również poodpinać naprzemiennie dyski, ale również to w niczym nie pomogło. W czym może leżeć problem? Od początku myślałem że mogą to być pamięci albo płyta, ale nie wiem niech wypowie się ktoś obeznany w temacie.

Niebieskie ekrany, które pamiętam to:

KMODE Exception Not Handled

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

0x0000003b

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Edytowane przez Głowa
Przy próbie zainstalowania systemu lub naprawy czy to z płyty czy USB komputer również potrafił zfreezować

To może świadczyć o problemie sprzętowym i rozebrałbym zestaw na czynniki pierwsze i zmontował ponownie podłączając niezbędne minimum. Uruchomienie biosu jest możliwe?

Edytowane przez lonialomax
  • Popieram 1

Jak wrócę do domu to zrobię fotke jak to wygląda i tu udostępnie, potem złoże zestaw od nowa, ale tak jak mówisz podłącze tylko tyle co potrzebne do uruchomienia i zobaczymy co dalej.

Edytowane przez Głowa

Póki co to po memtestach jak restartowałem komputer to nie zrobiłem nic i system mi teraz wstał normalnie. Jednak z tego co patrzę nie wykrywa CRUCIALA mimo, że jest on podłączony do SATA i do zasilania. W starym komputerze miałem problem z dyskami i wtedy padł mi HDD, który wyjąłem i został mi właśnie tylko ten CRUCIAL, ale może on również nie był do końca sprawny?

Skoro pamięci mamy dobre to może polecisz mi jakiś test CPU z poziomu systemu dla pewności?

//Edit: Jednak system wysypywał, a CRUCIALa nie widziałem bo wcześniej jak czasami udało mi się zbootować instalator to musiałem go sformatować i nie przydzielić.

Teraz instaluje W10 od nowa, dyski wyczyściłem diskpart - clean, zobaczymy jak system stanie czy dalej będzie problem.

Cały czas wyskakuje blue screen, nie ważne na którym dysku zainstalowałem system, próbuje chociaż wejść do dziennika zdarzeń, ale niebieski ekran znika tak szybko jak się pojawią, a komputer się restartuje.

Edytowane przez Głowa

Już na XMP, pamięci na XMP też przetestowałem memtestem, instalowałem system na jednym i drugim dysku, zawsze sypie szybki blue screen po minucie od włączenia systemu. Czasami nawet wywaliło przy konfigurowaniu systemu po instalacji. Jak włączyłem system w trybie awaryjnym to nie wywaliło przez dłuższy czas więc może odcięło wtedy to co powoduje problem?

Nie mam już pomysłów, został podejrzany procesor, płyta, zasilacz, nie wiem czy po prostu nie wrzucę go na serwis żeby znaleźli przyczyne i będę mógł w miarę szybko działać z reklamacją.

Edytowane przez Głowa
próbuje chociaż wejść do dziennika zdarzeń, ale niebieski ekran znika tak szybko jak się pojawią, a komputer się restartuje.

Otwórz Panel sterowania w Widok według wybierz  Małe ikony i teraz klik na System w prawym oknie klik na Zaawansowane ustawienia systemu. W nowo otwartym oknie w Uruchamianie i odzyskiwanie klik na ustawienia. Tu odhacz Automatycznie uruchom ponownie i w opcji Zapisywanie informacji o debugowaniu wybierz Mały zrzut pamięci. Zatwierdzasz OK. Po uruchomieniu po blue screen masz zapisany plik dump. Ścieżka do pliku to C:Windows/Minidump. Wrzuć plik Dump na jakiś hosting, a tu podaj linka do niego.

Jak włączyłem system w trybie awaryjnym to nie wywaliło przez dłuższy
Prawdopodobnie dlatego, że w trybie awaryjnym nie jest uruchamiany sterownik karty graficznej. Edytowane przez lonialomax