Caran 0 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Cześć! Mam problem z dyskiem. Posiadam dysk NVMe ADATA SX8200PNP oraz HDD Seagate Baracude. Na dysku HDD miałem dysk oraz wszystkie dane. Po podłączeniu dyku NVMe, zauważyłem, że przy formatowaniu i instalacji systemu, nie wykrywa dysku HDD(dysk HDD ma 1TB a NVMe 512GB), w przydziale miejsca miałem tylko 512GB z dysku ADATA. Po zainstalowaniu windowsa, okazało się ze nie tylko windows nie wykrywa dysku HDD, ale również BIOS. Posiada płytę główną B450 Aorus Elite oraz windows 8.1 Pro. Po wyciągnieciu dysku NVMe, dysk HDD działa poprawnie. Pobierałem różne programy, żeby wykryć drugi dysk, ale nic to nie dało. Ktoś może pomóc? Z góry dzięki, Caran! Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Sprobuj podpiac tego HDD do innego portu SATA na plycie glownej. Cytuj Link to post Share on other sites
tokacz 96 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 przeważnie 2 ostatnie sloty wyłączane są po wrzuceniu dysku nvme Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil444 360 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 dokładnie zobacz w instrukcji plyty które porty nie działają podłączeniu dysku m2 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie kokosnh 4162 Napisano 29 Grudnia 2019 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 17 strona instrukcji Cytuj Link to post Share on other sites
Caran 0 Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Dzięki za pomoc, zadziałało! Cytuj Link to post Share on other sites
jacepaw 0 Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Mam ten sam problem po zakupie SSD i włożeniu go w M2B. Podpiąłem dysk HDD pod SATA3 to startuje jako pierwszy, niestety mimo ustawienia w biosie SSD jako głównego. Nie wiem czy mogę podpiąć jeszcze tego HDD pod ASATA3? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Masz na dwóch dyskach system, stąd te problemy. Cytuj Link to post Share on other sites
jacepaw 0 Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 (edytowane) 12 minut temu, wodego napisał: Masz na dwóch dyskach system, stąd te problemy. Specjalnie zostawiłem tam system w razie problemów z ssd. Mam nadzieję, że usunięcie systemu z HDD naprawdę pomoże. Edytowane 1 Stycznia 2023 przez jacepaw Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Podczas instalacji systemu na nowym dysku nie wyciągnąłeś obecnego. Windows zainstalował się na nowym, a bootloader został na starym. Można usunąć system ze starego dysku wraz z bootloaderem i zainicjować na nowym dysku (bo na nowym pewnie nie ma bootloadera). Jak najprościej rozwiązać ten problem - najprościej, to odpiąć niepotrzebne dyski i zainstalować system od nowa. Cytuj Link to post Share on other sites
jacepaw 0 Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Nie mogę znaleźć odpowiedzi, czy HDD z SATA mogę podpiąć pod ASATA? Nic się nie stanie? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Podpinaj. Cytuj Link to post Share on other sites
jacepaw 0 Napisano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Dział pod ASATA, wszystko ok. Bardzo dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts