DawiduuU 0 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Witam. Mam taki problem , ze złożyłem nowy komputer i wsadziłem do niego dysk ssd(działa normalnie) i drugi hdd 1TB którego wykrywa jako 32 mb pojemności w formacie fat 32. Mogę zrobić z niego jedynie partycje 29MB . Dodam , że komputer wykrywa ten dysk a problem ten pojawił się od próby zainstalowania na nowo systemu. Jeśli ktoś wie jak to naprawić to proszę o pomoc . Dysk WD Blue 1TB Cytuj Link to post Share on other sites
czarusionek 9 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Ludzie, nauczcie się pisać poprawnie o pomoc. Napisz jaki masz dokładnie sprzęt, jaka wersja BIOSu, jaki to SSD dokładnie, jaki system stawiałes itd. Użytkownicy pomagają tutaj, ale są niechętni do wyciągania swoich szklanych kul i wróżenia z nich Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Dysk SSD to Adata 128 GB Windows 10 I3 9100f MSI RX 570 4gb armor Sielntium pc Vero L2 500W Ram 16 GB balistix sport 2666mhz ASRock b365 pro 4 I bios do tej płyty ten domyślny bo go nie aktualizowalem Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Pewnie poszła geometria dysku, sprawdź ją diskpart-em, specyfikacja nie jest tu ważna... Ewentualnie cały kontroler poszedł, no ale bądźmy dobrej myśli. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 jak to sprawdzic? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Google -> „geometria HDD diskpart” 1 Cytuj Link to post Share on other sites
macfan-pl 156 Napisano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Pewnie poszła geometria dysku, sprawdź ją diskpart-em, specyfikacja nie jest tu ważna... Ewentualnie cały kontroler poszedł, no ale bądźmy dobrej myśli. Geometria w SSD? weź czytaj ze zrozumieniem........... Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 weź czytaj ze zrozumieniem........... No właśnie i drugi hdd 1TB którego wykrywa jako 32 mb pojemności w formacie fat 32. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 30 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) przeskanowałem dysk hd tunem i pokazało mi 2 ostatnie sectory jako bad. Czy to może byc wina tego? Edytowane 30 Grudnia 2019 przez DawiduuU Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Ale co ty skanujesz, skoro nie wiemy jaka geometria? Daj screen + screeny z diskpart z geometrii 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 30 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Nie znalazłem żadnego poradnika jak to zrobić i sam też nie umiem zrobić skanu tej geometrii. Może mógłbyś napisać jaka komendą to wykonać? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 mój błąd, o testdisk mi chodziło, diskpart-em rzeczywiście tego nie sprawdzisz, z tego co kojarzę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 mój błąd, o testdisk mi chodziło, diskpart-em rzeczywiście tego nie sprawdzisz, z tego co kojarzę. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 No i jak podejrzewałem geometria poszła, masz 4 cylindry, spróbuj znaleźć ile powinieneś mieć dla swojego modelu cylindrów, lub zrób to na oko z kalkulatora, ale z zapasem w dół i ustaw tyle... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 No i jak podejrzewałem geometria poszła, masz 4 cylindry, spróbuj znaleźć ile powinieneś mieć dla swojego modelu cylindrów, lub zrób to na oko z kalkulatora, ale z zapasem w dół i ustaw tyle... Jeszcze jakbyś mógł to wytłumacz mi krok po kroku jak to obliczyć kalkulatorem bo kompletnie nie wiem o co w tym chodzi i jestem zielony w tym temacie nawet nie wiem co i jak tam policzyć Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 pierwszy lepszy kalkulator, mnożysz wszystkie 4 wartości, czyli C*H*S *wielkość sektorów, później tylko dzielisz przez 1024 , aby dobre jednostki otrzymać... bo wynik będzie w bitach jak 1TB to pewnie coś koło 121576 cylindrów, przy zachowaniu pozostałych wartości, one powinny być OK. Ale lepiej poszukać po forach ile jest dla tego modelu, pamiętaj też, że zawsze lepiej mniej, niż więcej... ps. Zakładam cały czas, że ty nie chcesz odzyskać danych z tego HDD. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 pierwszy lepszy kalkulator, mnożysz wszystkie 4 wartości, czyli C*H*S *wielkość sektorów, później tylko dzielisz przez 1024 , aby dobre jednostki otrzymać... bo wynik będzie w bitach jak 1TB to pewnie coś koło 121576 cylindrów, przy zachowaniu pozostałych wartości, one powinny być OK. Ale lepiej poszukać po forach ile jest dla tego modelu, pamiętaj też, że zawsze lepiej mniej, niż więcej... ps. Zakładam cały czas, że ty nie chcesz odzyskać danych z tego HDD. Danych odzyskiwać nie chcę . Zależy mi tylko na naprawie tego dysku pierwszy lepszy kalkulator, mnożysz wszystkie 4 wartości, czyli C*H*S *wielkość sektorów, później tylko dzielisz przez 1024 , aby dobre jednostki otrzymać... bo wynik będzie w bitach jak 1TB to pewnie coś koło 121576 cylindrów, przy zachowaniu pozostałych wartości, one powinny być OK. Ale lepiej poszukać po forach ile jest dla tego modelu, pamiętaj też, że zawsze lepiej mniej, niż więcej... ps. Zakładam cały czas, że ty nie chcesz odzyskać danych z tego HDD Miałeś rację. Po ustawieniu tej liczby cylindrów wyszło tyle pamięci i le fabrycznie ma ten dysk. Ale po wyjściu z test disku i wejściu do zarządzania dyskami dalej pokazuje 32mb nieprzypisanego miejsca. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 a co testdisk pokazuje? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) a co testdisk pokazuje? Prawidłowa wartość jest tylko w test disk do momentu wyłączenia go , bo po ponownym włączeniu znowu pokazuje 32mb. Czyli coś w stylu jakby ustawienia robione w testdisku nie zapisywały się. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez DawiduuU Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 daj mu Analyse, zobacz co wyskoczy ps. Pamiętaj że my tu próbujemy naprawić objaw, nie wiemy na razie jaka jest przyczyna, że ci złą geometrię ustawia... Pps. nie mam na czym przetestować, czy Testdisk zapisuje, jak mówi że zapisuje, to powinien zapisywać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) daj mu Analyse, zobacz co wyskoczy ps. Pamiętaj że my tu próbujemy naprawić objaw, nie wiemy na razie jaka jest przyczyna, że ci złą geometrię ustawia... Pps. nie mam na czym przetestować, czy Testdisk zapisuje, jak mówi że zapisuje, to powinien zapisywać. http://imageshack.com/a/img924/7863/R2WpDc.pnghttp://imageshack.com/a/img923/8907/E1cPgq.pngDrugi screen to wynik po naciśnięciu "Quick search" http://imageshack.com/a/img924/5376/TxhYoG.pngdodam jeszcze screen z hdd tune. Dziwny przypadek bo bad sectory pokazuje tylko na szybkim skanie a na normalnym już nie . Edytowane 2 Stycznia 2020 przez DawiduuU Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 daj screen-a z całej tabelki SMART, najlepiej z programu Crystaldiskinfo, być może powierzchnia poszła w najgorszym możliwym miejscu i dlatego ci geometria poszła... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) daj screen-a z całej tabelki SMART, najlepiej z programu Crystaldiskinfo, być może powierzchnia poszła w najgorszym możliwym miejscu i dlatego ci geometria poszła... http://imageshack.com/a/img924/534/AXdPSu.pnghttp://imageshack.com/a/img922/3373/xtyCdH.pngJJeśli polecałbyś zmianę dysku to możesz mi doradzić jaki najlepiej do 200zł kupić bo to nie problem , ale jeśli tego da się naprawić i nie jest to poważna usterka to wolę naprawić ;D Edytowane 2 Stycznia 2020 przez DawiduuU Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 A dysk na gwarancji? smart niby czysty... ehh nie mam pomysłu, najgorsze, że jak mamy złą geometrię, to skany powierzchni nam nic nie mówią, bo skanujemy 33MB geometria się posypała, ale nie wiem czemu i czemu nie da się jej ustawić z powrotem, jak będę mieć chwilę, to się pobawię testdisk-iem jutro. Ale niestety wątpię abym miał czas... Bo muszę sobie jakiś HDD ogarnąć do testów i jakiegoś złomka PC. Zobaczę, jak coś to pod koniec miesiąca, może chwilę będę mieć, aby się pobawić dogłębnie... Cytuj Link to post Share on other sites
DawiduuU 0 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Dysk ma 6 lat już i to jedyna stara część w moim komputerze bo reszta jest nowa Dzięki wielkie za pomoc o bym był bardzo wdzięczny jakbyś jutro sporobowal tym testdiskiem bo możliwe że ja coś źle robię chociaż nie wiem czy da się coś źle tam robić bo nie ma nigdzie save itp ;D .A jak nic to najwyżej nowy dysk kupię. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez DawiduuU Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts