Skocz do zawartości

Karta graficzna MSI RTX2060 Super Armor OC 'buczy' przy grach

Recommended Posts

Hej,

3 grudnia zakupiłam cały sprzęt w sklepie Internetowym Euro. Komputer do złożenia dotarł do mnie 9 grudnia i dnia następnego wspólnie z kolegą wzięłam się za montaż. Niestety kupiłam procesor w wersji box bez chłodzenia, więc dodatkowo dokupiłam chłodzenie które już sama zamontowałam. 

Od 3 dni użytkuję komputer i przy jakiejkolwiek grze, najprawdopodobniej karta graficzna zaczyna 'buczeć', wydawać dziwne dźwięki, które są uciążliwe i słyszalne z drugiego końca pokoju. Po wyłączeniu gry hałas ustaje w momencie. Tak więc normalna praca na komputerze nie wywołuje tych dźwięków.

Mój obecny sprzęt:

• Płyta główna: MSI Z390-A PRO
  • Procesor: Intel Core I7-9700K
  • Karta graficzna: MSI RTX2060 Super Armor OC
  • RAM: Crucial Sport DDR4, 2*8 GB, 3000 Mhz, CL 15
  • SSD: Samsung 1TB 860 QVO
  • Zasilacz: Silentium PC Supremo FM2 GOLD 650W (modularny)
  • Chłodzenie procesora: be quiet! Dark Rock Pro 4
  • Obudowa: Silentium Armis AR7 TG (edycja RGB)

Skontaktowałam się już z MSI w tej sprawie i dział techniczny stwierdził (wklejam cytat) "Zwracamy uwagę, że jeśli to piszczą cewki - jest to normalne działanie sprzętu elektroniczne i jako takie zazwyczaj nie podlega gwarancji" - gdzie totalnie nie wiem gdzie owe cewki mogę znaleźć albo jak pozbyć się tego buczenia i czy faktycznie wynika właśnie z tego. Wysłałam im filmik, ale napisali tylko to, oraz że ewentualnie kartę na gwarancję mogę odesłać do Euro a nie do nich. Tak więc najpierw o pomoc chciałam podpytać jeszcze doświadczonych użytkowników forum, może ktoś z Was wie z czego to wynika?

Mam nagrany filmik z tym hałasem (buczenie rozpoczyna się w 9 sekundzie)

https://vimeo.com/379542961

Hasło: BeQuiet!4

Dziękuję za przeczytanie i za ewentualną pomoc. 

Pozdrawiam

Edytowane przez IncredibleLady

@joker5513 dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko jak Euro rozpatruje taki zwrot towaru w przypadku umowy ratalnej na komputer. Nie ukrywam, że komputer złożyłam na raty bo w przyszłości zamierzam brać znacząco wyższe kredyty, więc tę ścieżkę trzeba sobie jakoś wydeptać.

Widzę że możliwość taka jest, ale czy z tego tytułu nie cofną mi całego kredytu to już pojęcia nie mam.

Myślę że będzie mnie to denerwowało jak i resztę domowników. Zastanawia mnie dlaczego nie jest to traktowane jako wada? I nie obejmuje to gwarancji? Wszak z tego co czytałam w innych tematach, ten hałas się nasila wraz z użytkowaniem karty oraz tym w jak bardzo złożone i wymagające produkcje się gra.

Czyli idąc tym tokiem myślenia, mogę albo trafić na taką kartę co tych dźwięków wydawać nie będzie. Albo mieć pecha i trafić właśnie na takową ale sam producent nic nie pomoże i będzie umywał ręce? 

Zazwyczaj piszczą mocniej im więcej FPS generujemy. Włączenie limitu np na 60 FPS powinno pomóc, ale nie po to kupujemy wydajny sprzęt żeby go kastrować :(

Z piszczeniem jest loteria, nie da się tego uniknąć. Trzeba liczyć na łut szczęścia. nie ma tez co liczyć że zjawisko zmaleje/zniknie po jakimś czasie użytkowania.

W kwestiach formalnych z ratami/kredytami to niestety nie pomogę - nie znam się.

@pirlo81 to już sprawdzałam wielokrotnie bo i koledzy mówili, że brzmi to jak tarcie czegoś o coś. Natomiast ja mam wszystkie kable tak ładnie pochowane, że nie ma prawa żaden kabel o cokolwiek ocierać, bo żaden z kabli nie jest nawet w pobliżu któregokolwiek wiatraka... :( Naprawdę chciałabym żeby to był tylko głupi kabel, ale chyba muszę pogodzić się z pechem w postaci piszczących cewek :/ 

@pirlo81 też tak uważam, ale jeśli samo MSI pisze: "Witam,

Jeśli karta jest fizycznie uszkodzona (niestety, ciężko stwierdzić po obejrzeniu tego filmu) - nie ma innej możliwości niż realizowanie gwarancji w sklepie, w którym sprzęt zakupiono. Nie ma możliwości zgłoszenia karty bezpośrednio do serwisu MSI. Zwracamy uwagę, że jeśli to piszczą cewki - jest to normalne działanie sprzętu elektroniczne i jako takie zazwyczaj nie podlega gwarancji." to tylko oznacza jak bardzo producenci mają to gdzieś i umywają ręce. Trochę to smutne, że właśnie w dzisiejszych czasach nieraz płacimy za coś spore pieniądze, a jakość już dawno poszła w zapomnienie. 

Czy to jakoś wpływa na żywotność karty? Na zasadzie, czy ona się jakoś z tego powodu psuje? Albo czy ten dźwięk będzie się nasilał? Pytam bo już się kontaktowałam z Euro i kartę mogę odesłać i po prostu pieniądze za nią przeleją bankowi i bank pomniejszy mi kwotę kredytu. Ale jak pomyślę że kupno następnej może teoretycznie ponownie wiązać się z piszczeniem....to mnie krew zalewa. 

@pirlo81 też tak uważam, ale jeśli samo MSI pisze: "Witam,

Jeśli karta jest fizycznie uszkodzona (niestety, ciężko stwierdzić po obejrzeniu tego filmu) - nie ma innej możliwości niż realizowanie gwarancji w sklepie, w którym sprzęt zakupiono. Nie ma możliwości zgłoszenia karty bezpośrednio do serwisu MSI. Zwracamy uwagę, że jeśli to piszczą cewki - jest to normalne działanie sprzętu elektroniczne i jako takie zazwyczaj nie podlega gwarancji." to tylko oznacza jak bardzo producenci mają to gdzieś i umywają ręce. Trochę to smutne, że właśnie w dzisiejszych czasach nieraz płacimy za coś spore pieniądze, a jakość już dawno poszła w zapomnienie.

Czy to jakoś wpływa na żywotność karty? Na zasadzie, czy ona się jakoś z tego powodu psuje? Albo czy ten dźwięk będzie się nasilał? Pytam bo już się kontaktowałam z Euro i kartę mogę odesłać i po prostu pieniądze za nią przeleją bankowi i bank pomniejszy mi kwotę kredytu. Ale jak pomyślę że kupno następnej może teoretycznie ponownie wiązać się z piszczeniem....to mnie krew zalewa.

Oddaj ją bo codzień będziesz z tego powodu niezadowolony a nie i to chodzi by się męczyć w życiu.

Wyciągnij kartę. Uruchom grę czy benchmark (monitor podłącz do karty zintegrowanej na płycie). Sprawdź odgłosy.

W ten sposób upewnisz się czy to karta wydaje takie dźwięki. MSI akurat w kartach 20x0 nie popisało się. Wcześniejsze generacje były udanymi konstrukcjami i polecanymi. W obecnych konstrukcjach wielu użytkowników narzeka na MSI. Kultura pracy spadła.

Jeśli zdecydujesz się na zwrot karty (nie ma co się dłużej zastanawiać), polecam Gigabyte 2060 Super Gaming OC. Jest to bardzo często polecana karta i sam taką mam. W przypadku Gigabyte jest odwrotnie. Poprzednie konstrukcje były średnie, a teraz jest to jedna z najczęściej polecanych.

A ja odpowiem, że zasilacz tutaj mógłby dużo zmienić. Seasonic przykładowo ma tutaj dużo do powiedzenia. Wiem, że to raczej dla Ciebie nie będzie opcja... ale mogłabyś zamówić ze zwrotem 14-dniowym np Seasonic Focus Gold 550W i zobaczyć, czy wtedy karta by nie ucichła.

@zarowka teoretycznie w słuchawkach zupełnie tego nie słyszę, pomimo że komputer stoi na biurku tuż obok mnie (słuchawki HyperX robią niezłą robotę z wygłuszaniem), natomiast w momencie gdy je zdejmę to buczenie jest momentalnie słyszalne na końcu pokoju, fakt....to nie jest duży pokój. Domyślam się że do hałasu można się przyzwyczaić, nie wiem czy chcę. Ale z drugiej strony im więcej czytam, tym bardziej przeraża mnie fakt że wielu użytkowników uważa to za 'normalne' i godzi się na takie traktowanie przez producentów. To nie są tanie rzeczy, więc w zamian powinniśmy żądać jakości podczas gdy wszyscy godzą się na takie 'działanie'. Skala tego problemu jest tak duża że obawiam się ponownego otrzymania buczącej karty.

@wodego będę w domu to sprawdzę. Gdybym wcześniej wiedziała o MSI to bym poszła w Gigabyte, szczególnie że to była pierwsza karta, którą wrzuciłam do koszyka ale nagle nie mieli jej na stanie i nie byli w stanie określić kiedy będzie. A zależało mi na tym by mieć komputer przed świętami. Więc postawiłam na MSI (teraz jak na złość widzę że karta o której wspominasz jest ponownie w sklepie i jest dostępna tak naprawdę od ręki). Jeśli już mam się zdecydować to właśnie na Gigabyte, ale czy tak zrobię to jeszcze przemyślę bo pakowanie co chwilę gdzieś pieniędzy jest dobijające.

@Rebelmind dużo czytałam że może to też być problemem zasilaczy, ale czy 550W nagle załatwi sprawę gdy ja sama używam 650W? Fakt faktem innej firmy. Ale....mimo wszystko jest to o 100W więcej. Czytałam o sytuacjach w których ktoś mając kartę 2080 i zasilacz 1000W miał podobny problem. Zrobię test o którym wspomniał @wodego bo wydaje mi się że teoretycznie podobnie powinno zatem i piszczeć bez karty gdy odpalę jakąś grę. 

@BuNcOL5s oj masz rację...dlatego tak bardzo zadziwił mnie sam komentarz przedstawicieli MSI, którzy stwierdzili że to normalna rzecz i normalna praca urządzenia. Wydawało mi się, że ludzie kupują nowsze komputery oczywiście przede wszystkim by mieć możliwość pograć w nowsze produkcje, ale i żeby było....ciszej. A tu najwidoczniej o ciszy trzeba zapomnieć.

Podziałam jeszcze w domu z tymi testami na zintegrowanej karcie i zobaczymy jak to zadziała. 

Nie moc zasilacza ma znaczenie a JAKOŚĆ (i typ) wykorzystanych w budowie komponentów. Sam mam EVGA 750W G2 i na obecnej karcie mam w kilku grach straszne serenady (piszczenie cewek). Co się okazało - zmiana trybu pracy z ECO na normal (mam taki przełącznik na zasilaczu) praktycznie rozwiązał sprawę.

Wróciłam do domu i zrobiłam pierwszy test. 

Włączyłam synchronizację pionową i odpaliłam dla testu CS:GO. Gra zastackowana na 60 FPS działa i nie słychać żadnych hałasów. W momencie wyłączenia synchronizacji pionowej od razu zaczyna się piszczenie/buczenie.

Myślę, że zatem to rozwiewa chyba wszystkie wątpliwości odnośnie tego co wydaje dźwięki - jest to na pewno karta dźwiękowa. (edit: graficzna :D)

Teraz natomiast ponawiam pytanie, czy.....to niszczy kartę i lepiej ją oddać i kupić nową? A także pytanie jakże zabawne, ale....jakie szanse mam na to że przy zakupie nowej trafię na taką, której cewki piszczeć nie będą? Są gdzieś jakieś dane ile kart zostało 'zarażonych' tym schorzeniem?

Oczywiście co do zasilacza mogę zabawić się w kupno nowego, ale czuję jakoś tak wewnętrznie że nie tam leży problem. A w felernych produktach jakimi raczą nas obecnie producenci :/:(

Edytowane przez IncredibleLady

Haha, ej już z tego wszystkiego się zdenerwowałam. Oczywiście chodziło o kartę graficzną, już leci edit.

No to co polecacie? Ryzykować i kupować nową innej firmy (Gigabyte) A może przyzwyczaić się do hałasu? 

Właśnie miałam rozmowę z Panem od MSI, który stwierdził że cewki zawsze wydają dźwięk tylko czasem jest on słyszalny dla ludzi a czasem nie. Po czym gdy mu przeczytałam e-mail, który od nich otrzymałam uparł się na słowo 'zazwyczaj' - że jest na tyle istotne że mogę kartę odesłać na gwarancję i może ją NAPRAWIĄ, bo nowej na pewno dostać nie dostanę. Gdy pytałam, że dlaczego otrzymałam informację, że to 'normalne' działanie a następnie otrzymuję od niego informację że to tak nie powinno być jednak słyszalne i że mogę odesłać i że w co już mam tak naprawdę wierzyć gubił się i nie potrafił nic powiedzieć.

Oddawaj ją szybko zanim minie 14 dni - nie ma co sie zastanawiać. Żądaj wymiany na inny/ten sam model wolny od wad.

EDIT: takich dyrdymałów od MSI wcale nie słuchaj. Czyli poczekasz sobie 4 tygodnie (jak ostatnio ja ) bez komputera i łaskawie poczekasz aż jakiś Janusz z lutownicą cos urzeźbi przy Twojej karcie....

Edytowane przez joker5513

Z tym oddaniem to jest tak @joker5513 że pieniędzy mi nie oddają, a wysyłają do banku w ramach tych rat. I nie mogę żądać wymiany na inny/ten sam model tylko po prostu oddaję i tu się kończy rozdział. I jedyne co mogę zrobić to wejść w sklep i kupić znów nową jak osobny rozdział - duża szansa że znów trafię na piszczenie/buczenie.

Polecacie jakąś która ma większe szanse na to że nie będzie się tak zachowywać? Chciałabym pozostać przy RTX 2060 Super, ewentualnie samo 2060 - aczkolwiek nie wiem czy jest opłacalne. No i tak do tych 2200 zł maksymalnie :x 

Nie moc zasilacza ma znaczenie a JAKOŚĆ (i typ) wykorzystanych w budowie komponentów. Sam mam EVGA 750W G2 i na obecnej karcie mam w kilku grach straszne serenady (piszczenie cewek). Co się okazało - zmiana trybu pracy z ECO na normal (mam taki przełącznik na zasilaczu) praktycznie rozwiązał sprawę.

Z piszczącymi cewkami na karcie graficznej zasilacz nie ma nic wspólnego.

Polecacie jakąś która ma większe szanse na to że nie będzie się tak zachowywać? Chciałabym pozostać przy RTX 2060 Super, ewentualnie samo 2060 - aczkolwiek nie wiem czy jest opłacalne. No i tak do tych 2200 zł maksymalnie

Z cewkami jest tak,że każde piszczą,jedne głośniej,drugie ciszej.

GPU firm MSI i GIGABYTE nie tylko mają problem z cewkami ale również (często) z wentylatorami.Proponuję wymianę a raczej kupno karty innego producenta.

Nie wspomniałaś do jakiej rozdzielczości karta ma być.Jeśli FHD to zwykła 2060 wystarczy.

Moja propozycja:

Palit GeForce RTX 2060 GamingPro 6GB

Palit GeForce RTX 2060 GamingPro OC 6GB

Gainward GeForce RTX 2060 Phoenix GS

Z wersji SUPER to samo prócz dual.

@były69 myślę że raczej pozostanę przy Full HD bo dzisiaj/jutro kupuję monitor 144Hz właśnie full hd, 24 cale - najprawdopodobniej z Acera jakiś Predatorek, który ma Nvidia G-sync. 

O, to warto wiedzieć że samo 2060 wystarczy przy rozdzielczości FHD, bo może mnie to wyjść zatem znacząco taniej. Ja po prostu spoglądałam bardziej na benchmarki i wyniki/osiągi poszczególnych kart. 

Dzięki za propozycje, na pewno je przejrzę po powrocie ze sklepu! I kto wie, może jeszcze dzisiaj coś zamówię a MSI odeślę w niepamięć! :D 

.

Wytłumacz mi zatem dlaczego po wspomnianej zmianie trybu pracy zasilacza piszczenie na Rvii u mnie ustępuje - bez żadnej innej zmiany sterowników, ustawień karty czy ustawień gry.

Czekam™.

Ja bym na twoim miejscu zwrócił, ale pamięta że nigdy nie masz 100% pewności, że następna karta będzie bez wad. Może skończyć się jak u mnie i będziesz żonglowała sporą ilością kart zanim trafisz na taką, która  nie będzie posiadała tego problemu.

Edytowane przez BuNcOL5s

https://pl.wikipedia.org/wiki/Piszczenie_cewek

Odsyłam do podstaw elektroniki, bo gdybyś je znał to nie pisałbyś takich herezji.

@Autorko... tak jak podpwiada @Rebel, jeśli kolega ma zasilacz który uciągnie ten sprzęt, to warto spróbować podmienić. Czy pomoże? tego Ci nikt nie zagwarantuje bo jest zbyt wiele zmiennych, ale imo warto spróbować,.

Edytowane przez pendzel_3
  • Popieram 1

A mam jedno pytanie, otóż... Skoro na obecną chwilę pozostaje bez karty a jednak czasem chciałabym zagrać to czy do tych komponentów które podałam mogę na ten czas wpiąć swoją starą kartę graficzną? Karta graficzna XFX R9 280X - 1000M DD Boost Edition - 3072 MB DDR5 R9-280X-TDFD (wiem, wiem...słaba)