garynj 0 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Cześć mam problem z instalacją win na nowym komputerze. Specyfikacja: Intel core i9 9900k Asus z390h asus rog strix 2080 super ssd samsung evo 128gb nie wiem czy coś więcej potrzebne. Próbowałem dwóch pendrive i wciąż nic komputer widzi pendrive ale gdy wystartuje z niego pokazuje sie logo windows ze dwa razy obróci się kółko ładowania i sie zatrzymuje. Nie wiem już jak ustawić ten bios czy coś by to ruszyło Cytuj Link to post Share on other sites
asus570zd 10 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Nie lepiej z płytki? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) A ram sprawny? Ile go masz i w jakiej konfiguracji? Spróbuj na jednej kości ram. Jak już Ci wiesza instalacje na pierwszym etapie to daje sporo do myślenia. Edytowane 17 Listopada 2019 przez raiders Cytuj Link to post Share on other sites
garynj 0 Napisano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) 32 gb ram 2x hyperx 2x corsair wyciągnąłem 2x corsair i też nie startowało moze musze zrobic ten pendrive przez rufus zeby zrobic bootowalny pendrive pod uefi czy cos ?? Edytowane 17 Listopada 2019 przez garynj Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Botowalnego pena robisz po przez instalator ms, pobierz obraz w10 że strony ms i powinno lecieć. Słaby pomysł mieszać kości dwóch producentów, jakie ustawienia (fabryczne) maja te kostki. Zrób poprawnie bot pena i instaluje system na jednej kości ram Edytowane 17 Listopada 2019 przez raiders Cytuj Link to post Share on other sites
garynj 0 Napisano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 bootowalny pendrive stworzony ze strony windows. Jedna kość ram włożona i nadal się zacina Możliwe że to jest jakiś problem właśnie odkryłem że bardzo ciepłe są miejsca które zaznaczyłem na zdjęciu. Zasilacz corsair 750. Może źle coś podpiąłem ?? Cytuj Link to post Share on other sites
asus570zd 10 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Coś tu jest epicko skopcone Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Te zaznaczone obszary, to sekcja zasilania. Temperatura w okolicach 60 stopni. To jest nowy komputer? To skąd tyle kurzu? Cytuj Link to post Share on other sites
garynj 0 Napisano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 obudowa stara jest dlatego. Czyli gdzieś coś prawdopodobnie jest źle podłaczone ?? mam oznaczenia na kabelkach od corsair CPU i PCie CPU podłaczyłem tam u góry gdzie widać na zdjęciu. Pcie do karty graficznej. Cytuj Link to post Share on other sites
asus570zd 10 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Wszystko odpiac, wyczyścić wszystko wraz ze starą obudową. Widać że wiatrak na CPU jest jakieś przyjarany bo to nie wygląda na brudne. Złożyć wszystko ze sztuką. Wina może też być po stronie dysku i pendrive. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Listopada 2019 przez asus570zd Cytuj Link to post Share on other sites
garynj 0 Napisano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Pytanie bo taki kabel jest wpięty u góry, na płycie w tamtym miejscu na dole powinny być dwa kwadratowe zakończenia. Tutaj mam tylko jeden czy to może być problem który powoduje że coś jest nie tak czy to nie ma znaczenia ?? Cytuj Link to post Share on other sites
asus570zd 10 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Wszystkie piny muszą się zgadzać Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
garynj 0 Napisano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 No tak ale nie mam takiego kabla bo i na płycie i w zasilaczu jest to samo wejście, a kabel z tego zestawu z jednej strony wygląda właśnie tak jak podesłałem ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
asus570zd 10 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 No to kabel do wymiany. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Przy chłodzeniu wodnym zaznaczone okolice (sekcja zasilania) będą zawsze miały wyższą temperaturę z powodu braku nawiewu jaki dają coolery powietrzne. Jeżeli płyta startuje i możesz wejść do biosu to nie ma tu winy po stronie podłączenia i żadnych kabli nie wymieniaj. Jakie temperatury podzespołów są odczytywane w biosie przez płytę i czy jest widoczny dysk? Ten NZXT jest nowy czy używany i czy słychać, że pompa pracuje? Pobierz obraz ISO instalatora i utwórz pendrive za pomocą RUFUS z wyborem opcji dla UEFI. Przy wyborze pendrive w menu bootowania wybierasz nazwę swojego pendrive z UEFI w nazwie np . A-DATA UEFI. Cytuj Link to post Share on other sites
O2lsie 21 Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 A ja proponuję aktualizację BIOS, dopiero co miałem identyczny przypadek, aktualizacja naprawiła wszystko. Cytuj Link to post Share on other sites
garynj 0 Napisano 20 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Problem rozwiązany, oddałem płytę do sklepu jako overheating, dostałem nowiutką po zamontowaniu odrazu ruszyło bez większych problemów. Mam problem jeszcze jeden czemu bios nie wykrywa kraken x62, podłaczone do CPU FAN, próbowałem nawet do AIO Pump, wszystkie kable dobrze na pewno podłączone, a po wejściu w bios przy wentylatorach wszędzie pisze N/A ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts