salke 1 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Witam wszystkich. Mam prośbę o kilka rad na temat podstawowych ustawien UEFI. Slowem wstepu, to moj pierwszy zlozony od podstaw zestaw komputerowy, po roku odkladania kasy i 3 miesiacach oczekiwania na zamowiony procesor odebralem części i zmontowalem pierwszy zestaw. Mialem pare problemow z zainstalowaniem windowsa na dysku m2, nie wiedzialem ze trzeba wyjac pozostale dyski i musialem wyciagac grafike i rozpinac kable, ale jakos sie udalo Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Podstawowe ustawienia UEFI masz po wyjęciu płyty z pudełka albo po resecie do ustawień fabrycznych. Czyli chcesz coś zrobić na zasadzie: - Chciałbym coś zmienić, ale nie wiem co. Skoro nie wiesz co chciałbyś ustawić, to zostaw jak jest. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Jeżeli masz trochę czasu, to obejrzyj dokładnie wszystkie ustawienia i przetłumacz sobie co oznaczają i do czego służą. Ja sobie kupiłem książkę na ten temat. I posłuchaj mądrej rady Wodego.... Cytuj Link to post Share on other sites
salke 1 Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 (edytowane) Chodzi mi o ustawienia ktore powinno sie zmieniać, takie jak ustawienie ahci dla dyskow zeby lepiej pracowaly, czy wlaczenie profilu xmp zeby pamieci dzialaly ze swoja predkoscia a nie podstawowa jaka przydziela z automatu plyta glowna. Nie mam na mysli podkrecania, ale moze sa jakies ustawienia, ktore zawsze stosujecie i poprawoaja one wydajnosc podzespolow i calego pc. Jarrino Jestes zadowolony z tej ksiazki, mozesz podac tytul? Edytowane 2 Listopada 2019 przez salke Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 "BIOS przewodnik" Bartosz Danowski i Andrzej Pyrchla, wydanie IV (może jest późniejsze wydanie). Jest w niej zawarty opis ponad 1050 opcji z opisem do czego służą... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
salke 1 Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Dzieki, moze sie zdecyduje, to nie zmienia faktu, ze wolal bym pójść na latwizne i licze na to, ze ktos podpowie mi takie najwazniejsze opcje ktore powinienem zmienic Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts