gvu675 0 Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Zakupiłem niedawno dysk SSD CORSAIR MP510 960GB i zastanawiam się czy dyski SSD o takiej pojemności też powinno się dzielić na partycje Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Najpierw odpowiedz sobie czemu chcesz dzielić SSD na partycje? Przy HDD ma większe znaczenie, bo HDD jest szybszy na początku (odległość sektorów od środka HDD) i zakładając partycje można wybrać szybszą część, pod coś. Dla SSD jedyna zaleta partycji, to tworzenie partycji systemowej, tak aby łatwiej reinstalować system, od zera, bez martwienia się o pliki. Inaczej jeśli nie planujesz reinstalacji systemu, to zakłada się foldery, aby się nie ograniczać co do pojemności partycji. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 To zależy od użytkownika. Ja podzieliłem, żeby ważne dane tam trzymać. Przyda się, w razie konieczności wgrywania nowego systemu... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Konwencujsz 12 Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 partycje na SSD nie przekładają się na szybkość dysku - brak zalet w praktyce podział na partycje pozwoli nie ingerować w pliki na oddzielnej partycji niż systemowa: np. pojawi się błędna aktualizacja (Thank You Microsoft!) i szybko możesz zrobić format, bez motania się z plikami. Jeśli już to zrobiłbym 60 GB na system i reszta na wszystko inne Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 19 Września 2019 Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Ja od zawsze robię kilkadziesiąt giga na system i reszta na dane, nawet na dysku o pojemności 120 Giga. Nie ma znaczenia czy SSD czy magnetyczny. Powód to jak piszą koledzy wyżej. W razie formatu nie muszę się martwić o archiwizację danych. System na małej partycji może trochę szybciej działać ponieważ na dysku C będzie mniej plików, szybciej będzie działał antywirus, indeksacja ma mniej plików do sprawdzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Września 2019 Udostępnij Napisano 19 Września 2019 System na małej partycji może trochę szybciej działać ponieważ na dysku C będzie mniej plików Dla SSD nie ma znaczenia, on nie widzi partycji, żongluje plikami po całej powierzchni... , szybciej będzie działał antywirus, U mnie i tak skanuje wszystko... ndeksacja ma mniej plików do sprawdzenia. jest domyślnie wyłączona dla całej partycji systemowej, tylko pliki użytkownika + historia przeglądarki mają ją domyślnie włączoną w win 10. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts