miki1320 2 Napisano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Siema Rok temu przerobiłem stockowe AIO w przezroczyste węże i nowy płyn. Po jakiś 2 miesiącach zaczęła się reakcja liqidu z wężem i powstał jakby taki osad na wężach co nieładnie wygląda i po upływie roku zaczęło wpływać na efektywność układu.Przez jakiś czas było OK . Aktualnie mam temperatury o 15 *C wyższe (50 bez obciążenia 60+ w stresie) Chciałbym te temperatury zbić poprzez wymianę płynu i pasty oraz przeczyszczenie układu,co pewnie naprawi problem przegrzewania. Chciałbym abyście mi wytłumaczyli co zrobiłem nie tak ze ten osad powstaje!? 1.Być może wina tkwi w samych wężach bo są z castoramy najtańsze kupiłem i nie są jakby 'specjalistyczne'??? 2.Niedokładnie wyczyściłem układ.Nie zadbałem w znacznym stopniu o "sterylność"??.A Płukałem wszystko w destylowanej wodzie. 3.Liqid nie odparowywuje co jest na + .Ale może stracił 'właściwości" po upływie czasu ?? Są to trzy błędy jakie widzę w tym układzie. Może chłodnice przepłukać benzyna ekstrakcyjna a poźniej wodą destylowaną ? I co z blokopapko .Jak ją przeczyścić ? tak bylo przed złożeniem A tak teraz Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Jaki płyn? Wydaje mi się że zareagował on z wężami, i dlatego się tak dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
MacPiston 78 Napisano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Ja też uważam że to przez gównowężyki (z jakiegoś powodu w customach stosuje się do tego przeznaczone a nie te z casto itd.) ale podaj jeszcze jakiego płynu użyłeś. Cytuj Link to post Share on other sites
miki1320 2 Napisano 31 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Liquid mam Thermaltake c1000. Potrzebowałbym namiary na wężyk 6 mm bo taki mam aktualnie i wchodzi idealnie na wcisk lecz nie moge nigdzie znaleźć. Na allegro jest 8 mm ale boje sie ze bedzie przeciekac Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 http://www.angela.pl/k1791,chlodzenie-ciecza-weze-rozmiar-6-10.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
miki1320 2 Napisano 1 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Dzis mialem juz 60 stopni.Także Rozebralem całość.Potrząsłem całym ukladem i zaskoczył mnie babel powietrza na jakies 3cm Winowajca najwidoczniej jest płyn! . W pompce jak i na wężach bylo pełno 'mastki ':) wiec nie dziwne ze się przegrzewał. Aktualnie chłodnica moczy się w wodzie z octem,woda z niej jest mętna strasznie,niech poleży tak do jutra. Węże zamówie takie jak powiny być.Lecz pierw w castoramie przymierze 8mm xD Jaki lepszy płyn byście doradzili?? To też zamówię. No i jak doczyscic ten termopad od pompki? Szorowalem szczoteczka ale jest troche pozostalosci. Moze tyle zostac czy musi byc idealnie? Wlozylem do kapieli w izopropylenie takze zobaczymy czy pusci https://naforum.zapodaj.net/9f574456f281.jpg.html Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 2 Września 2019 Udostępnij Napisano 2 Września 2019 zwykła woda destylowana, z dodatkiem glikolu etylowego, plus środki antykorozyjne i przeciwko wzrostowi alg. Kolorek to nie jest dobry pomysł, jeśli nie chcesz się bawić w czyszczenie i zmianę płynu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts