Azurusek 0 Napisano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Witam mam problem, wymieniłem płytę główną na Aorus Z390 Master, jednak problem jest taki że komputer wyłącza się sam z siebie. Nie ma żadnego komunikatu, tak jakby ktoś wyciągnął kabel z zasilania. Podczas włączania i wyłączania komputera mam takie charakterystyczne pyknięcie na zasilaczu i tutj też to występuje. Zasilacz w normie - mierzone napięcie. Kable od front panelu odpowiednio połączone. Testy power supply mogą chodzić godzinami na CPU 100% i GPU 100%. Powoli kończą mi się już pomysły. Zauważyłem że przycisk uruchamiania na obudowie świeci się o połowę słabiej aniżeli wcześniej. Możecie mi jakoś pomóc? Intel Core I7 8700K Aorus Z390 Master Ballistix 2666 RTX 2080 Super od MSI Adata 8200SX Pro 1TB BeQuiet Straight Power 10 800W Silent Base 800 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Po wymianie płyty stawiałeś system na nowo ? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 że tak powiem, mam jeden PC co się właśnie identycznie zachowuje od kilku miesięcy, na zupełnie innych podzespołach, zasilacz to SeaSonic Focus Plus Gold 650W (SSR-650FX), objawy identyczne, nagle się wyłącza sam z siebie (nie restartuje), zwykle przy odpalonej przeglądarce, eksploratorze, czy office. Jakby ktoś kabel wyciągnął, żadnych błędów, napięcia zasilacza ok, testy power supply, jak i 3D-mark-i mogą chodzić ile chcą i nic się nie dzieje. Żadnych zewnętrznych źródeł napięcia. Też mam problem z diagnozą...Dziś go pewnie całego rozłożę i przepatrzę wszystko, za śladami iskrzenia, jak i posprawdzam kondensatory, elementy sekcji zasilania i resztę elementów SMD.Pisze tylko dlatego, żeby mi w powiadamiania wyskakiwały, jak ktoś podrzuci pomysł, co może powodować takie zachowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Azurusek 0 Napisano 24 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 że tak powiem, mam jeden PC co się właśnie identycznie zachowuje od kilku miesięcy, na zupełnie innych podzespołach, zasilacz to SeaSonic Focus Plus Gold 650W (SSR-650FX), objawy identyczne, nagle się wyłącza sam z siebie (nie restartuje), zwykle przy odpalonej przeglądarce, eksploratorze, czy office. Jakby ktoś kabel wyciągnął, żadnych błędów, napięcia zasilacza ok, testy power supply, jak i 3D-mark-i mogą chodzić ile chcą i nic się nie dzieje. Żadnych zewnętrznych źródeł napięcia. Też mam problem z diagnozą... Dziś go pewnie całego rozłożę i przepatrzę wszystko, za śladami iskrzenia, jak i posprawdzam kondensatory, elementy sekcji zasilania i resztę elementów SMD. Pisze tylko dlatego, żeby mi w powiadamiania wyskakiwały, jak ktoś podrzuci pomysł, co może powodować takie zachowanie. Chyba znalazłem przyczynę. Wstawiam linka na YouTube, może też masz taki problem. https://youtu.be/Q6wrlQY17zA Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts