janek2433 12 Napisano 31 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 (edytowane) Socket AM3+ (nie znam dokładnego modelu procesora) MOBO: Gigabyte (też nie znam dokładnego modelu) Zasilacz: Chieftec SmartSeries 700W Win 10 64bit Avast płatny Tata podszedł do mnie i poprosił, żebym zajrzał do jego komputera bo "się nie włącza". Otworzyłem go, wszystkie wentylatory się kręciły, generalnie wszystko wyglądało jak należy, ale monitor nie odbierał sygnału. Sprawdziłem na drugim monitorze i innym przewodzie - to samo. Włożyłem inną karte graficzną - nic się nie zmieniło. Dioda na obudowie sygnalizująca pracę dysków nie świeciła się, więc odłączyłem saty od strony dysków (na płycie są trudno dostępne) - nic to nie zmieniło. Wyjąłem baterię z płyty głównej, wyczyściłem CMOS i nadal ta sama sytuacja. Stwierdziłem, że może odepnę saty prosto od płyty głównej, okazało się, że zapomniałem w ogóle na początku odłączyć saty od jednego dysku, którego nie zauważyłem. Po odłączeniu sat od płyty głównej komputer w ogóle przestał reagować na przycisk ON/OFF z przedniego panelu. Sprawdziłem wtyczki prowadzące od niego do płyty głównej i nic się nie zmieniło - wszystkie podłączone w odpowiedniej kolejności i wciśnięte. Zgłupiałem lekko. Ktoś ma jakiś pomysł o co może się rozchodzić? Mogę jutro sprawdzić komputer z innym zasilaczem, ale czy jest sens? Czy myślicie, że to może być płyta, która padła? Niestety nie mam w domu innego MOBO na AM3+, więc tego sam nie sprawdzę. Z góry dzięki za pomoc Edytowane 31 Lipca 2019 przez janek2433 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 31 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Zepsuł się... Nie gniewaj się, ale z tą bazą danych, to wychodzi, że brak karty graficznej.... Cytuj Link to post Share on other sites
janek2433 12 Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Zepsuł się... Nie gniewaj się, ale z tą bazą danych, to wychodzi, że brak karty graficznej.... wybacz, zapostowało mi temat zanim zdążyłem wszystko wpisać. Tab i Enter przypadkowo wcisnąłem. Już uzupełnione wszystko Dodam jeszcze, że od początku nie działał na obudowie przycisk reset, który przedtem był sprawny podłączyłem inny zasilacz i problem nie ustąpił. Czyżby płyta główna wybrała się do innego świata? Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 podłączyłem inny zasilacz i problem nie ustąpił. Czyżby płyta główna wybrała się do innego świata? Wszystkie gwiazdy na niebie na to wskazują, ale nie wiadomo co przy okazji stało z cpu i resztą, trzeba by skołować jakieś mobo na podmiankę aby mieć pewność. popatrz na olx za jakimś szrotem... może ktoś Ci "wypożyczy" na chwilę mobo z kaucią... po którą nie wrócisz jak zadziała , a i Ojciec będzie z Ciebie dumny.... jak nie to trudno - próbowałeś. Cytuj Link to post Share on other sites
janek2433 12 Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Właśnie zastanawiam się czy iść z tym do serwisu, żeby to zdiagnozowali w troche bardziej profesjonalnych warunkach, czy kupować jakieś mobo po taniości. Jeśli po podmiance by się okazało, że to była ta stara płyta i będzie śmigać to spoko, ale jeśli nie - to pięniądze wydane w błoto Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts